Hlavní obsah

Zimní krémy. Hodí se pro vaši pleť?

Foto: Isifa

Ne každý krém dokáže vaší pokožce pomociFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že právě stojíte venku jen v tenkém svetříku. Asi tak se cítí pokožka, které v chladných dnech nevěnujete pozornost. Divíte se, že vás potom pálí, rudne a objevují se na ní šupinky? Než ale začnete zpytovat svědomí a poběžíte pro ten nejhutnější zimní krém, přečtěte si, jaký „kabátek“ je vůbec pro vaši pleť tím pravým.

Článek

O pleť byste se měly samozřejmě starat 365 (a někdy i 366) dní v roce, v zimě je ovšem zapotřebí s péčí trochu přidat. Zatímco v létě vás spasí především lehčí hydratační krém se silným UV faktorem, v zimě je zapotřebí vystřídat stráž. Mráz, prudký vítr nebo přechody ze zimy do přetopených místností – tohle všechno se na vaší pokožce podepisuje.

Nejvíce ohroženy jsou určitě dámy se suchou a citlivou pletí, ale vyprahlá místa, šupinky, zarudnutí, a dokonce i popraskané žilky můžou bez správně naordinované péče potrápit každou ženu. Spasí vás speciální zimní krémy?

Hydratační krém? Ten by zamrzl!

Pokud jste četly náš článek Péče o pleť. Opravdu krém zamrzá?, pak už se tomuto mýtu můžete jen pousmát. Tvrzení, že se hydratační krémy, které obsahují vodu, v zimě nesmí používat, vám totiž vyvrátila námi oslovená dermatoložka. Jestliže jste měly obavy z toho, že vám obličej zmrzne (mimochodem vodu obsahuje i leckterý speciální zimní krém), hoďte je za hlavu. V zimě se nicméně opravdu doporučují spíše krémy s hutnější texturou, které pokožku nejen vyživí, ale také ochrání. Záleží ale na typu vaší pokožky.

Když potřebujete extra výživu…

Pokud máte suchou až velmi suchou pleť, pak pro vás budou speciální zimní krémy tím pravým. Zabrousit pro ně můžete především do lékárny – cold cream nabízí značka La Roche-Posay (265 Kč), Avéne (295 Kč) nebo Bioderma (ABCDerm Cold Cream, 230 Kč). Tyto přípravky mohou používat i dámy, které mají citlivou pleť.

Vyzkoušet můžete také Měsíčkový ochranný balzám (Weleda, 148 Kč) s obsahem čistého včelího vosku, mandlového oleje a výtažku z měsíčku lékařského, vyhovovat by vám měl i výživný Ultra Rich Face Cream (L'Occitane, 925 Kč), který sice v názvu nemá „cold cream“, ale obsahuje 25 % bambuckého másla, takže funguje jako 100% záchrana. Na suchá místa můžete nanést 100% čisté bambucké máslo (Saloos Bio Karité, 99 Kč), které se dá použít i na rty.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Cold Cream Naturel La Roche-Posay, Cold Cream AvéneFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Měsíčkový balzám Weleda, Ultra Rich Face Cream L'OccitaneFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): ABCDerm Cold Cream Bioderma, Bio Karité SaloosFoto: archiv firem

Pro normální až smíšenou pleť

Pokud je vaše pokožka normální až smíšená, mohly by být na vás cold creamy příliš hutné. Používejte je proto na střídačku s vaším běžným krémem nebo se jimi natírejte ve dnech, kdy budete trávit venku více času. Jestliže je vaše pleť smíšená, klidně natřete t-zónu běžným krém a cold cream použijte jen na tváře.

Z krémů bychom vám doporučili například námi odzkoušený Růžový krém Dr.Hauschka (prodává se i v light verzi, stojí 490 Kč), který navíc zabraňuje předčasnému stárnutí a hodí se i pro pleť s rozšířenými žilkami. Rozhodně ale přidejte noční péči (viz níže) a hydratační masky (ideálně 2–3x týdně, například hydratační maska s minerály, Ryor, 131 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Růžový krém Dr. Hauschka, hydratační maska s minerály RyorFoto: archiv firem

Výživu potřebuje i mastná pokožka

Jestliže bojujete s mastnou pokožkou, těžko se pleti zavděčíte hutnými zimními krémy. Dbejte proto spíše na to, abyste používaly kvalitní hydratační krém, který neucpává póry. Vybrat si můžete Hydratační krém pro mastnou pleť Ahava (599 Kč) nebo Clinique Superdefense (950 Kč), který navíc obsahuje ochranný faktor a pokožku chrání před škodlivými vlivy okolí. Určitě pokožku zbytečně nepřesušujte pleťovými vodami s obsahem alkoholu (tou maximálně jednou přejeďte t-zónu), totéž platí o čisticích přípravcích.

Pozor! Krémovou výjimku udělejte v případě, že se chystáte na hory. Tam se vybavte Winter krémem Panthenol se SPF 20 (Altermed, 127 Kč). Při extrémnějších podmínkách vsaďte rovnou na krém se SPF 50+ (například Piz Buin Mountain Cream, 550 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Hydratační krém pro mastnou pleť Ahava, Superdefense CliniqueFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Panthenol Winter Cream Altermed, Mountain Cream Piz BuinFoto: archiv firem

Denní krém máte, co ale v noci?

Na noc můžete s klidným svědomím používat přípravky, na které jste zvyklé. Pokud je ale vaše pokožka sušší, zapojte do hry také hydratační sérum. Doporučit můžeme Aqualia Thermal (Vichy, 570 Kč), sérum od La Chèvre (298 Kč) nebo Nu Skin 180° (2155 Kč). Nenahrazujte jím váš oblíbený krém, ale nanášejte ho pod něj. Tím pokožce dodáte extra porci vláhy navíc.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Aqualia Thermal Vichy, Nu skin 180°Foto: archiv firem

Zapomínat nesmíte ani na svoje tělo, ruce i rty, pokud si s péčí nejste jisté, prostudujte si článek Už máte svoji kosmetickou výbavu na zimu? a podívejte se na Top 10 balzámů na rty!.

Které krémy se vám na zimu osvědčily? Piště nám své tipy!

Reklama

Související témata:

Načítám