Hlavní obsah

Vzhůru do oblak - film, který letí

Foto: vzhurudooblak.cz

Poslední film studia Pixar míří do oblakFoto: vzhurudooblak.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdinovi jubilejního, desátého animovaného filmu ze studia Pixar je už úctyhodných 78 let. Dodnes si ale nesplnil svůj velký sen. Žije sám ve svém domě notně nudný stereotypní život a do vytoužené Jižní Ameriky dosud zabloudil snad jen prstem na mapě. Přišel čas na změnu: Vzhůru do oblak!

Článek

Po předcházejících celovečerních snímcích, jako byly např. Příběh hraček, Příšerky s. r. o. nebo dětmi i dospělými zbožňovaný Vall-I, přichází do kin 3D novinka. Anglicky se film, který mimo jiné slavnostně zahajoval promítání na festivalu v Cannes, jmenuje jednoduše UP (tedy vzhůru), v programech českých kin na něj ale narazíte pod názvem Vzhůru do oblak!

„Myslím, že je to ten nejlegračnější film, co jsme zatím natočili, a současně jeden z nejkrásnějších,“ říká o filmu režisér ze studií Pixar Pete Docter. Ani kritici po celém světě nešetří chválou a divácký úspěch snímku ve Spojených státech skvělou kvalitu tohoto animáku jen potvrzuje. A o čem vlastně ten nový filmový zázrak je?

Carl Fredricksen je 78letý důchodce, který se dříve živil prodejem balonků na poutích. Nedávno mu zemřela žena a hrozí mu deportace do domova důchodců. Tam on ale za žádnou cenu nechce. Tak se v jeho hlavě zrodí ďábelský plán. Jednoho dne připevní na svůj milovaný dům 20 622 balonků a s pokřikem „Vzhůru do oblak!“ se i se svým příbytkem vznese do vzduchu. No jo, plán by mu už málem vyšel, kdyby několik vteřin před „odletem“ nevstoupil na jeho zápraží malý skaut Russell, odhodlaný podat seniorovi pomocnou ruku. Nedá se nic dělat, směrem k Jižní Americe poletí společně!

Foto: vzhurudooblak.cz

Hrdinové se rozhodnou letět do Jižní AmerikyFoto: vzhurudooblak.cz

Už z této úvodní scény je jasné, že je film prošpikovaný humorem, vtipnými dialogy, zábavnými charaktery postav, akcí a hlavně spoustou nečekaných překvapení. Spolu s dobrodruhy Carlem a Russellem se podíváme do neprozkoumaného světa pralesů, do stolových hor v Guyaně nebo k nádhernému Vodopádu snů. V českém znění uslyšíte Vladimíra Brabce, Jana Skopečka, Pavla Lišku nebo Daniela Landu.

Vzhůru do oblak je prototypem rodinného filmu. Pobaví se u něj jak malé děti, tak i dospělí. Ale pozor, rozhodně nezkoušejte se svým domem létat samy! Beztak byste na to potřebovaly kolem 26 milionů balonků, pokud tedy i váš dům není kreslený stejně jako ten Carlův...

Vzhůru do oblak – premiéra 20. srpna 2009 Režie: Pete Docter, Bob Peterson Hudba: Michaela Giachino V českém znění: Vladimír Brabec, Jan Skopeček, Pavel Liška a další Délka: 102 minut, mládeži přístupný

Reklama

Související témata:
Oblačnost

Načítám