Hlavní obsah

Životní pojištění: Jak ho správně vybrat

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní pojištění představuje řešení, které pomáhá v případě nenadálé životní události, jež ohrozí výši příjmu. Pojďte se podívat, k čemu je životní pojištění dobré a podle čeho se máte rozhodovat.

Článek

V pojistné smlouvě životního pojištěníse můžete pojistit nejen pro případ smrti a případně dožití (pojišťovna vám vyplatí peníze na konci sjednaného období), ale i na doplňková pojištění pro případ úrazu a nemoci.

Mimo to jsou v životním pojištění zahrnuty i další doplňky jako například pojištění závažných onemocnění nebo invalidity. Během trvání pojištění totiž nemusí dojít jen k nejtragičtější situaci, a to smrti, může nastat situace, kdy třeba z důvodu onemocnění nebudete schopni vydělávat penízea budete vystaveni životní situaci, kdy vám naráz výrazně poklesnou příjmy a například řádně splácet hypoteční úvěr bude nad vaše možnosti.

V okamžiku, kdy se už rozhodnete životní pojištění sjednat, nastává problém s výběrem toho nejvhodnějšího. Mezi kritéria, jimiž byste se při výběru měli řídit, určitě patří rozsah pojistné ochrany, flexibilita a v neposlední řadě samozřejmě cena.

Pod pojmem flexibilita si lze představit možnost provádět změny během trvání pojištění. Je třeba si uvědomit, že pojistnou smlouvu uzavíráte zpravidla na delší dobu, a proto lze předpokládat, že nastane potřeba upravit její parametry. Můžete například nově potřebovat rozšířit rozsah pojištění o některé doplňkové pojištění, ať už pro vás nebo pro vaše děti. Dnešní flexibilní produkty nejenže nabízejí možnosti upravovat parametry stávajících pojištění, ale umožňují i například dodatečně připojistit děti, a získat tak na jedné smlouvě rodinné pojištění.

Moderní smlouvy životního pojištění umožňují pojištění celé rodiny

Díky správně sjednanému životnímu pojištění ale můžete i ušetřit peníze na daních. Pokud bude vaše pojistná smlouva splňovat zákonem stanovené podmínky pro daňové zvýhodnění, můžete část pojistného uplatnit jako odečitatelnou položku od základu daně.

Od začátku roku 2015 dochází ke zpřísnění podmínek pro daňové zvýhodnění, pro jeho další uplatňování bude v obecné rovině nutné zřeknout se v průběhu pojištění výběru prostředků, které tak budou k dispozici až po 60. roce života, tedy zhruba v důchodovém věku. Jak nepřijít o daňové zvýhodnění na stávajících smlouvách, vám poradí pojišťovací nebo finanční poradce.

Využití daňového zvýhodnění by rozhodně nemělo být primární motivací při úvahách o uzavření smlouvy životního pojištění. Na druhé straně, pokud vám pojišťovna potvrzení pro daňové účely posílá, můžete si jednou za rok tímto způsobem v rodinném rozpočtu trochu přilepšit.

Cena pojištění by v žádném případě neměla být jediným rozhodujícím kritériem. Cenu lze mimo jiné aktivně ovlivňovat vhodným nastavením pojistných částek, s čímž vám nejlépe pomůže zkušený finanční poradce.

Reklama

Související témata:

Načítám