Hlavní obsah

Zjistěte své sklony k nemocem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemoci vyčtete i ze své rukyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Hrozí vám v budoucnu problémy se srdcem, řídnutím kostí nebo chudokrevnost? To všechno lze docela snadno zjistit už teď. Genetika je věda mocná!

Článek

Podle rodinné anamnézy a vašeho zdravotního stavu vám lékař může zhruba říci, jaké nemoci vás čekají. Jde ale jen o zlomek toho, co se můžete dozvědět například z genetického testu. A nejen ten, i vaše tělo, konkrétně ruce, už dopředu ví, co vás čeká. Nevěříte?

Ruce varují

Podívejte se na své ruce. Tedy přesněji na ruku levou. Jak vypadá? Sledujte ji pozorně. Máte upocenou dlaň? Pak byste se měli začít léčit se štítnou žlázou. Zřejmě totiž trpíte zvýšenou funkcí. Jestli jsou dlaně naopak suché a červené, potom byste se měli více zajímat o svá játra. Mohou být ve špatném stavu a v budoucnu vám hrozí i cirhóza. Prsty tvaru paliček jsou varovným signálem rakoviny. Pokud skutečně vypadají jako baňky, měli byste si hlídat své plíce, které jsou zhoubnými buňkami nejvíce ohroženy. A pozor na oteklé prsty, většinou je mají lidé s vysokou hladinou cholesterolu.

A už jste se dívali na nehty? Jsou u kůžičky bílé? Pak zapomeňte na pověry našich babiček, že vám chybí vápník. Spíš to vypadá na problémy s ledvinami. Pokud nehty promodrají, měli byste si nechat vyšetřit srdce a úzké nehty zase předznamenávají chudokrevnost. Jezte tedy více železa!

Prediktivní genetický test

Pokud nevěříte rukám, možná vás přesvědčí ta nejmodernější medicína. V České republice se totiž nyní nově objevuje test, který si může nechat udělat v podstatě kdokoli. Jde o tzv. prediktivní genetický test, který přesně dokáže říci, jaké nemoci vás v budoucnu čekají a co všechno vám hrozí. Vědci jsou totiž schopni určit geny a jejich kombinace, které vedou ke vzniku geneticky podmíněných chorob, jakými jsou různé druhy rakoviny, infarkt, vysoký krevní tlak, osteoporóza, cukrovka a řada dalších.

Je to vlastně začátek nové éry medicíny - prediktivní genetická analýza představuje naprostou změnu v přístupu k léčbě pacienta. Současná medicína totiž léčí nemoc až v okamžiku, kdy se projeví a člověk pocítí její příznaky. Ale prediktivní genetická analýza dovede rozpoznat dispozice k nemocem v tom nejelementárnějším, tedy genetickém základu. Jinými slovy v době, kdy ještě neprojevujete žádné známky onemocnění.

Reklama

Načítám