Hlavní obsah

Zkažené Vánoce? Málem! Tohle zažily české rodiny

Foto: Profimedia

Také u vás Vánoce někdy málem nebyly? Většinou to ale dobře dopadne...Foto: Profimedia

Reklama

Svátky pohody, klidu a míru, ale také stresu a únavy. A nekončící seznam úkolů. Jsou tohle vaše Vánoce? Občas problémy převáží nad pohodou a málem se stane, že Vánoce nebudou.

Článek

Upéct cukroví, nakoupit a zabalit dárky, koupit kapra, vyžehlit sváteční ubrus a domluvit se s příbuznými, kdo koho letos pojede na Vánoce navštívit. To je jen zlomek z úkolů, které čekají každého, kdo chce tradičně oslavit vánoční svátky. Co když se ale přihodí něco, co Vánoce ohrozí nebo zkazí?

Vánoce budou!

Smutné svátky prožila před třemi lety rodina Mirky. Začátkem prosince zemřela nečekaně její maminka, s kterou žila rodina v jednom bytě, a na vánoční atmosféru neměl nikdo náladu. „Děti babičku zbožňovaly, pomáhala nám je vychovávat a byla pro ně stoprocentním členem rodiny. Bylo jim deset a osm a Vánoce měly zkažené,“ vzpomíná na smutné chvíle Mirka.

S manželem se dohodla, že dárky dají jen dětem a nebudou prožívat ani pečení, zdobení a podobné zvyky, které k vánočním svátkům patří.

„Jenže naše plány nám zkřížila babička. Hledala jsem něco u ní v pokoji a ve skříni našla zabalené a připravené dárky pro celou rodinu. To mě sice rozbrečelo, ale zároveň nakoplo a rozhodla jsem, že Vánoce prostě budou. Nakonec byli všichni rádi a dárků od babičky si moc vážili,“ uzavírá Mirka.

Foto: Profimedia

Na Vánoce se těší především děti, pro dospělé to bývá stresFoto: Profimedia

Co si ozdobíme?

Zuzana s manželem mají každý rok kvůli své práci před Vánocemi největší frmol. A tak maminka sedmiletých dvojčat často peče po nocích, dárky se kupují zásadně přes internet a zabalit je chodí babičky, protože jinak by snad pod stromečkem skončily v igelitových taškách. Zuzana si celý prosinec odškrtává nekonečný seznam úkolů, ale loni si jeden důležitý zapomněla poznamenat. Koupit stromeček!

„U nás v rodině se stromek zdobí zásadně až 24. dopoledne. No a já si 23. prosince večer plánovala, co všechno musím na Štědrý den zařídit, a řekla jsem manželovi, ať dojde pro ozdoby do sklepa, že zdobit začnou s dětmi hned ráno. On se na mě podíval a řekl: A kde máme stromek? A bylo jasné, že je problém na světě,“ dodává Zuzana.

S manželem do noci vymýšleli, jak situaci vyřešit, protože umělý stromek neměli a ani mu nefandili. „Napadlo nás ozdobit túji, kterou máme na verandě. To ale neprošlo přes děti. Nakonec zabodoval manžel, navrhl, že ozdobíme strom, který nám roste na zahradě. Děti se nejdřív netvářily, ale nakonec je to nadchlo,“ vypráví Zuzana s tím, že dárky si rodina nadělila v teple obýváku, ale ozdobený zůstal nakonec venkovní stromek až do března.

Foto: Profimedia

Někdy je třeba ozdobit stromek na zahradě. Třeba když ten domů zapomenete koupit :-)Foto: Profimedia

Morče číslo 2

Lucka se na Vánoce těší pravidelně už od září a na začátku prosince už by nejradši měla doma ozdobený stromek. „Tuhle lásku k vánočním svátkům asi zdědila po mně, protože já Vánoce miluju také. I tak ji ale musím krotit, protože jinak by mi ani nedovolila stromek odstrojit a měli bychom ho celoročně,“ přiznává maminka jedenáctileté Lucky Jana.

Loni u nich v rodině ale Vánoce málem nebyly. „Lucka dostala pod stromeček v první třídě morče. Léta loudila zvířátko, my jsme dlouho odolávali, ale nakonec jsme podlehli. Byl to asi její nejkrásnější dárek v životě,“ vzpomíná Jana.

Jenže právě loni krátce před Vánoci milovaný mazlíček zemřel. „Lucka se šprajcla a řekla, že Vánoce nechce, že nechce dárky, že chce jenom své morče. Vypadalo to, že svátky fakt bude bojkotovat. Nakonec ale nevydržela, koupila nějaké dárky, ale nepouštěla se do chystání s chutí a radostí jako v jiných letech,“ popisuje Jana. Příběh měl dobrý konec, Lucka dostala pod stromeček nové morče, a i když říkala, že není jako to původní, nakonec byly Vánoce zachráněny.

Stal se vám také něco, co ohrozilo tradiční oslavy Vánoc?

Reklama

Související témata:

Načítám