Hlavní obsah

Znáte zpomalovače věku?

Foto: shutterstock.com

Kalendářní věk není podstatnýFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím to, že někdo v padesáti vypadá na čtyřicet a jiný zas na šedesát? Říká se, že každý je tak starý, jak se sám cítí. Existuje ale způsob, jak mládnout navzdory chronologickému věku nebo aspoň stárnutí zpomalit? Známe zpomalovače věku, díky kterým budete vypadat o pár let mladší!

Článek

Sdělujete-li někomu věk, obvykle udáváte ten kalendářní, podle data narození, ten je neměnný, pokud nezfalšujete zápis v rodném listě. Ale mnohem důležitější je biologický věk, který vypovídá o skutečném a přesně měřitelném stáří těla a jednotlivých orgánů. Podstatný je i věk psychický, tedy na kolik se cítíte. To je váš osobní motor, který vás vzdaluje od stáří a přibližuje mládí nebo naopak. Každý je tak starý, jak mladě myslí.

Stárnou všichni, ale někdo rychle, jiný pomalu

Biologický věk je ovlivněn zděděnými genetickými informacemi, ale i velkou měrou životním stylem. Jak pečujete o pohyblivost svého těla (pravidelné cvičení), jak zdravě se stravujete (pitný režim, dostatek vlákniny a vitaminů), zda pravidelně spíte a odpočíváte, jak zvládáte stres. Říká se, že z poloviny ovlivňují věk předci a z druhé poloviny si za něj můžete samy.

Nejhorší je stereotyp

Vypadáte mladší, nebo starší v porovnání se svými vrstevnicemi? Jste tlustší, unavenější a zamračenější než vaše stejně stará kolegyně? To můžete ovlivnit svým myšlením, pohledem na život. Jestli si už od pětatřiceti říkáte, v mém věku se to nehodí, a nezačínáte nic nového, protože na to nemáte odvahu, nebo jste jen prostě líná, potom věřte, že vám věk začne naskakovat rychleji než ženě, která prahne po nových zážitcích a zkušenostech. Důležité je učit se stále něco nového. Zařadit do svého životního stylu pohyb, který vás bude bavit. Hledat nové impulzy a neříkat si v duchu ani nahlas, na to jsem už stará.

Foto: shutterstock.com

Aktivní život a dobrá nálada brzdí stárnutíFoto: shutterstock.com

Nebát se stáří

Najděte si vzory, které na svůj věk nevypadají nebo začaly nějakou činnost v pozdním věku a dosáhly v ní úspěchy. Třeba Leni Riefenstahlová začala s potápěním ve svých dvaasedmdesáti letech a následně natočila zajímavý film o podmořském světě. Aby se mohla zapsat na potápěčský výcvik, musela zfalšovat svůj kalendářní věk. Důležité je nebát se stáří, jak říká socioložka Jiřina Šiklová, které by také nikdo nehádal pětasedmdesát let. Že věk není omezením, dokázala i padesátiletá Dana Batulková, kdy v soutěžním pořadu StarDance s přehledem převálcovala své mladší kolegyně. Chce to říkat si „ještě ano“ místo „už ne“.

Gerontologové studují příčiny stárnutí, protože sám fakt, že nestárnou všichni stejně rychle, nutí hledat faktory, které proces stárnutí zpomalují. K zaručeným zpomalovačům patří:

  • šťastné manželství a dobré rodinné vztahy
  • dobrý pocit z práce
  • schopnost se smát
  • aktivní sexuální život
  • vidět krásu tam, kde jiný vidí ošklivost
  • prohlubovat své znalosti a mít koníčky
  • pozitivně přijímat a vyhledávat nové začátky

Jak je to s vaším kalendářním a skutečným věkem? Vypadáte starší, nebo mladší než vaše spolužačka a proč si myslíte, že tomu tak je?

Reklama

Načítám