Hlavní obsah

10 tipů, jak ušetřit za topení

Foto: gew-wilhelmshaven.de

Netopte pánubohu do okenFoto: gew-wilhelmshaven.de

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výměna oken, zateplení, změna kotle – rad, jak ušetřit za topení, existuje hodně. Ale stojí také hodně peněz. My známe lepší – máme pro vás 10 doporučení, jak ušetříte skoro zadarmo!

Článek

1. Zkraťte záclony a závěsy

Záclony a zvlášť zatažené závěsy tvoří bariéru, která brání teplu, aby se dostalo do místnosti. Proto máte pocit, že je vám zima a více si zatopíte. Zbytečně. Stačí dát krátké záclony a závěsy, které pustí všechno teplo do místnosti, ty dlouhé si můžete schovat na léto, kdy se netopí.

2. Zatahujte žaluzie

Mnohé z nás to dělají hlavně proto, aby nám večer nikdo neviděl do oken, když svítíme. Ale stažené rolety – ty venkovní více, obyčejné hlinkové vevnitř méně – působí jako další bariéra, která zabrání teplu, aby unikalo skrz sklo ven.

3. Pozor na ozdobné mřížky. Ale i sedačku!

Ještě větší bariérou pro teplo jsou ozdobné kryty radiátorů. Ty už sice dneska používá málokdo, ale velmi často se dopouštíme chyby tím, že kousek od topení postavíme pohovku. Její „záda“ působí stejně - zabraňují teplu, aby proudilo do místnosti. Pohovka i jakýkoli nábytek by proto měly být aspoň půl metru od radiátoru.

4. Větrejte správně!

Velké množství tepla vám uniká při větrání. Mnohé z vás nechávají okno otevřené jen na ventilačku, aby byla „škvíra“ co nejmenší. Ale to je špatně. Teplo vám tak uniká stále a byt chladne. Mnohem šetrnější je ráno a večer otevřít na patnáct až dvacet minut okno dokořán, kdy se zvládne vyměnit vzduch v místnosti, ale stěny neprochladnou a čerstvý vzduch se od nich opět ohřeje.

5. Utěsněte spáry v oknech

Velké množství tepla zmizí z bytu spárami mezi vnějším rámem okna a zdí anebo nedoléhajícím okenním křídlem. Pomoc přijde na pár stokorun. Mezi rám a zeď vpravte z tuby montážní pěnu a tmel, rám a křídla okna zase utěsněte těsněním. Metr stojí několik desetikorun.

Foto: Thinkstock

Žaluzie je lepší mít staženéFoto: Thinkstock

6. Netopte celý den

Když zrovna není nikdo doma – jen si spočtěte, kolik to je hodin – snižte teplotu! Stačí jen otočit kohoutkem.

7. Dodržujte doporučené teploty

Věřte tomu, že spoustu peněz vyhazujete za to, že byt zbytečně přetápíte. Dvacet pět stupňů v ložnici opravdu není správná teplota. Podle odborníků má být nejtepleji v obývacím pokoji, kuchyni či pracovně, tedy v místnostech, ve kterých nejvíc pobýváme. Doporučují 20 až 22 stupňů. V dětském pokoji je ideálních dvacet stupňů, v ložnici 16 až 18, v koupelně 24 stupňů, na chodbách a toaletě stačí kolem patnácti.

8. Dopřejte si žlutou a oranžovou

Je to jen pocitová záležitost, ale podle odborníků dokážou teplé barvy v interiéru zvýšit pocit tepla, a to až o pět stupňů Celsia. Dopřejte si proto hodně žluté, oranžové, hnědé nebo červené!

9. Investujte do termostatických hlavic

Je to sice investice zhruba 500 korun na jeden radiátor, ale vyplatí se. Když si necháte místo obyčejných černých koleček nainstalovat termostatické hlavice, které dokážou regulovat teplotu v místnosti a podle toho přidávají a ubírají na topení, můžete ušetřit až deset procent peněz za topení.

10. Termoizolační fólie

Další řešení sice také stojí nějaké peníze, metr čtvereční přijde na 500 až 800 korun, ale udělat ho můžete i teď. Fólie s neviditelnou pokovenou vrstvou se lepí přímo na sklo a odrážejí teplo zpět do místnosti. Tím snižují množství tepla unikající sklem až o 25 %.

A poslední radu můžete vyzkoušet hned dneska odpoledne. Oblečte se. Chodit doma jen ve spodním prádle je sice příjemné, ale v tomto případě hodně drahé. Když si vezmete kalhoty a mikinu, můžete snížit teplotu v místnosti o několik stupňů. A za ušetřené peníze si koupit třeba něco hezkého na sebe.

Reklama

Související témata:

Načítám