Hlavní obsah

Nejlepší linecké cukroví

Hodnocení:
(327)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
8 minut
Náročnost
střední

Upéct pravé linecké tak, aby se na Štědrý den jen rozplývalo na jazyku a krásně vonělo po vanilce, není nic až tak snadného. Proto jsme si letošní úspěch chtěli v redakci pojistit a zajeli pro osvědčený recept na linecké cukroví až k Písku. Podělila se s námi o něj paní Helena Hrbková z Protivína, která tato vynikající vánoční linecká kolečka peče už léta!

Ingredience pro:
3 plechy
Těsto
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové šťávy
Na potření a posypání
  • rybízová marmeláda
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Tradiční linecké těsto zadělejte na vále. Postupně na něj přes síto prosejte hladkou mouku i cukr. Přisypte vanilkový cukr a do základu nastrouhejte máslo na hrubším struhadle. Přidejte žloutky (ideálně z domácích vajec) a citronovou šťávu.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: Rukama vytvořte hladké těsto, do kterého zapracujte postupně úplně všechnu mouku na vále. Těsto nechte přes noc odpočívat v lednici.

Foto: Mona Martinů

Krok 3: Na lehce pomoučněném vále vyválejte plát vysoký zhruba 2 až 3 milimetry. Z vyválené placky vykrajujte kolečka, kytičky, hvězdičky nebo srdíčka. Nezapomeňte na to, že polovina tvarů musí mít vykrojené ještě kolečko uprostřed! Pokud nemáte doma tak malé kulaté vykrajovátko, pomozte si omytou propiskou nebo třeba starou lahvičkou od léků, jako jsme používali my.

Krok 4: Vykrojené tvary pokládejte na pečicí papír na plech, troubu nastavte na 180 °C, horkovzdušnou na 165 °C. A teď to nejdůležitější – pečení. Ve chvíli, kdy uvidíte, že okraje začínají jen trošičku zlátnout, okamžitě vyndávejte, ideálně ještě vteřinu před tím. Mělo by to trvat tak 7 a 8 minut.

Krok 5: Vystydlé linecké rozdělte na poloviny – podle toho, jestli mají v sobě otvor, nebo ne. Ty děrované rozložte vedle sebe a posypte moučkovým cukrem. Ty plné pomažte marmeládou ze strany, která ležela na plechu. Nešetřete, zvláště uprostřed! Tam můžete přidat i kopeček marmelády navíc, protože pak krásně vystoupne dírkou v pocukrovaném kousku, kterým budete spodní část přiklápět. Hotové vánoční linecké cukroví naskládejte vedle sebe do krabice, přidejte do ní jablko (pro sichr, aby bylo skoro hned měkké) a nechte do Štědrého dne uležet.

Jaký recept na linecké máte u vás doma nejraději?

ynezorPumanzeSaNyknalC
27. 11. 2017

Reklama