Hlavní obsah

5 věcí, které by vás nenapadlo doktorovi říct. Ale jsou důležité!

Foto: thinsktock

Váš osobní lékař by o vás měl vědět úplně všechnoFoto: thinsktock

Reklama

Ani maminka ani manžel. Jediný člověk, který by o vás měl vědět opravdu všechno, je váš lékař. Řekněte mu i to, co vám připadá nedůležité nebo trapné. V těle totiž vše souvisí se vším!

Článek

Přivoláváte spánek třezalkovým čajem? Pozor, může se „poprat“ s vašimi léky. Odcházíte každé ráno do koupelny v pozici šimpanze? Možná jsou to první signály artrózy. A tak se přiznejte svému lékaři, že:

Užíváte doplňky stravy

Vitaminy rozpustné ve vodě vaše zdraví nijak neohrožují, u těch rozpustných v tucích (hlavně A, D a E) byste ale měli být obezřetní. Větší dávky „éčka“ například snižují srážlivost krve, což lékaře určitě bude zajímat, pokud plánujete chirurgický zákrok. Ani rostlinné přípravky ale nejsou úplně nevinné. „Zmiňme například třezalku, která ochotně podporuje metabolismus řady léků, čímž ovšem výrazně snižuje jejich účinnost. Přesně opačně – zesílením účinku léků – zase působí čerstvá grapefruitová šťáva,“ varuje farmakolog MUDr. Jiří Slíva.

Chodíte pravidelně do solária

Správně tušíte, že nejen když budete mít příliš mnoho pigmentových skvrn, lékař vás za solárium moc nepochválí a požene vás na dermatologii. Přesto je důležité, aby o vaší opalovací vášni věděl – celá řada léků totiž obsahuje látky, které zvyšují citlivost kůže na UV záření. Jde především o antibiotika (tetracykliny, sulfonamidy, chinolony - v lécích proti infekcím močových cest), chemoterapeutika (biseptol), sulfonylurea (v lécích proti cukrovce) a další.

Foto: thinkstock

I občasné kouření může ovlivnit účinnost některých lékůFoto: thinkstock

Jste sváteční kuřák?

„Lidé se často ke svému zlozvyku lékaři nepřiznají, nebo si dokonce naivně myslí, že pár cigaret za týden není žádné kouření. Je ale velmi důležité, aby váš lékař o vašem občasném kouření věděl, zásadně totiž mění některé děje v organismu. V některých případech i volí lék s ohledem na to, zda je pacient kuřák, či nekuřák,“ říká MUDr. Kateřina Langrová, ředitelka České koalice proti tabáku.

Sex je pro vás bolestivý

Nejde „jen“ o ztracené potěšení. Bolesti při sexu mohou být způsobeny celou řadou onemocnění a hormonálních poruch: může jít například o poševní infekce a záněty v malé pánvi (včetně pohlavních chorob), o endometriózu, o infekci močové trubice a močového měchýře, o cysty na vaječnících nebo o bolestivé památky na nástřih hráze při porodu. Všechny tyto potíže je nejenom možné, ale i nutné léčit. Falešný ostych rozhodně není na místě!

Foto: thinkstock

Příčiny bolesti při pohlavním styku jsou velmi často léčitelné, tak se o nich nestyďte s lékařem mluvitFoto: thinkstock

Míváte po ránu ztuhlá kolena

Pokud jste po náročné horské túře, mají vaše klouby na krátkou protestní stávku právo. Jestli je ale po ránu těžko rozhýbáváte už několik týdnů, to v pořádku není. „Vývojově to není ještě tak dávno, co se člověk postavil ze čtyř nohou na dvě. A naše klouby se tomu ještě tak docela nepřizpůsobily,“ říká ortoped Vladimír Frič. Nadměrnou zátěž nám oplácejí tím, že se rychle opotřebovávají a brzy začínají stárnout. Po pětatřicítce je možné u každého druhého člověka najít kloubní změny, které se časem vyvinou v artrózu. Medicína ale umí postup nemoci zpomalit, nebo dokonce zastavit – magnetoterapií, cvičením, léky. Artróza je boj s časem, tak proč mu zbytečně „dávat fóra“?

Máte štěstí na doktora, kterému můžete říct opravdu všechno a nemusíte se bát, že vás odbude? Nebo je vaše zkušenost spíš opačná?

Reklama

Načítám