Hlavní obsah

7 cviků, které vám prodlouží život. Tyhle zvládnete!

Foto: Jakub Jurdič

Otevřete v sobě všechny energetické dráhy...Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Chcete si prodloužit život? Bavit se a užívat si ve zdraví? Máme pro vás malou ochutnávku cviků, které vám v tom mohou pomoci. Chcete důkaz? Přesvědčte se!

Článek

Podporuje správné držení těla, posiluje rovnováhu těla i duše, probouzí vnímavost k sobě samému. „Cvičení pro dlouhověkost vzniklo propojením několika systémů, které se zaměřují na vyvážený tělesný, duševní a duchovní rozvoj,“ říká lektor David Penc z Domu U Bílého pelikána, kde lekce můžete vyzkoušet. A na co je potřeba při cvičení myslet?

David Penc radí:

  • Koncentrovat se do místa, které je procvičováno.
  • Uzavření se do sebe (zapomeňte na vnější svět), vnímejte vlastní tělo a pocity.
  • Nadechujte se nosem, vydechujte pusou. Hluboký nádech podporuje okysličování krve, výdech pomáhá uvolňování svalů a napětí z těla.
  • Všechny pohyby musí probíhat vědomě, přesunout se z hlavy do těla – nejlépe do jeho středu.

Pro vás si připravil krátké představení toho, o co jde. Jdete na to?

1. spojení nebe a země

Propleťte prsty, s výdechem protáhněte paže k zemi, s nádechem protáhněte celého těla vzhůru na špičkách. Opakujte 5x. Cvičení podporuje správnou funkci krevního a lymfatického oběhu, reguluje krevní tlak.

Foto: Jakub Jurdič

S výdechem ruce dolů, s nádechem nahoruFoto: Jakub Jurdič

2. sbírání hvězd

Dlaň položte na zem, druhou ruku protáhněte vzhůru k nebi, dívejte se za paží. V dalším opakování vyměňte ruce. Cvik stimuluje peristaltiku střev a uvolňuje bránici.

Foto: Jakub Jurdič

Paže je vždy napnutá, uprostřed rozkročení a vy vytaženi z ramenFoto: Jakub Jurdič

3. židle nežidle

Zkuste se dostat do pozice, jako že sedíte na židli. Lýtko a stehno svírají úhel 45°. Vtáhněte břicho tak, abyste se neprohýbali v bedrech. Cvik posiluje dolní končetiny, aktivuje vnitřní odhodlání, výdrž a stabilitu.

Foto: Jakub Jurdič

Pomalu klesejte dolů, jako byste si chtěli sednout na židliFoto: Jakub Jurdič

4. dynamické ždímání

Levým kolenem dynamicky kopněte na pravou stranu, zbytek těla jde do proti pohybu. Cvik opakujte ve stejném provedení i na druhou stranu. Pohyb podporuje správnou funkci trávicího ústrojí a orgánů jater, sleziny a slinivky.

Foto: Jakub Jurdič

Dynamické vytočení vždy proveďte do stranyFoto: Jakub Jurdič

5. bubínek

S nádechem na špičkách jděte do mírného předklonu, narovnejte záda a začněte pěstmi bubnovat po vzpřimovačích v oblasti beder. S výdechem uvolněte a protáhněte. Opakujte 3x. Cvik stimuluje ledviny, posiluje bedra a vzpřimovače páteře.

Foto: Jakub Jurdič

Nejdřív bubnujte na ledviny, pak se pomalu protáhněte vzadFoto: Jakub Jurdič

6. delfín

S výdechem se nastavte do kliku na předloktích (rovná záda), s nádechem jdou záda, hýždě a nohy vzhůru. Dynamicky střídejte obě pozice, zpevněný střed vám při pohybu pomáhá. Cvik posiluje horní končetiny, bederní a břišní svaly.

Foto: Jakub Jurdič

Alfou a omegou tohoto cviku je zpevněný střed tělaFoto: Jakub Jurdič

7. otevírání srdce

Spojte palec a prostředníček na obou rukou, s nádechem dejte levou nohu dopředu, ruce do vzpažení, otevírejte hrudník. S výdechem se vraťte do výchozí pozice. Opakujte střídavě na obě strany 12x.

Foto: Jakub Jurdič

Jednoduchý pohyb, který vám příjemně rozproudí v těle zase energiiFoto: Jakub Jurdič

Jestli máte chuť, najděte si příjemné místo a na pár minut zapomeňte na svět. Méně stresu a více radosti funguje na dlouhý život spolehlivě...

Reklama

Načítám