Hlavní obsah

Anděl jako vánoční dekorace: Máme pro vás 8 tipů na jejich výrobu

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Vánoce mají o kouzlo víc, když se na výzdobě podílejí dětiFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Rolničky, zvonečky, hvězdy… a samozřejmě i andělé všech velikostí a tvarů. To jsou symboly Vánoc. A jestli trpíte nedostatkem andělů, kteří by vás provázeli letošními svátky, je čas si jich pár vyrobit.

Článek

Výroba andílků by mohla bavit i děti, takže vám nabízíme takové postupy, které zvládne opravdu každý – a opět s využitím běžně dostupných surovin. Ostatně, vyzkoušejte to a dejte vědět, jak se vám povedli.

Korálkový

Na výrobu potřebujete jen jednu plastovou ozdobičku menší velikosti, ohebné drátky a perličky nebo korálky, které na drátek navlékněte. Z korálků na drátku udělejte slzičku, kterou nalepte k ozdobě – měla by být plastová proto, abyste jí mohli odříznout či odstřihnout „krček“ s ouškem a do vzniklého otvoru vlepit jednu z kuliček navlečených na drátku. Zbytek pak vytvarujte pouhým ohnutím do tvaru andělíčka. Kdyby vám tvar přišel moc strohý, můžete doprostřed ještě pověsit krátký drátek s několika korálky.

Foto: Aleš Votýpka

Andělíček z korálků může být skvělou ozdobou na stromeček, ale třeba i do adventního věnce nebo svícnu, je lehký a může být tak velký, jak budete potřebovatFoto: Aleš Votýpka

Vlněný

Zbytky vlny a kousky stužky, to je v zásadě to jediné, co potřebujete na výrobu tohoto andělíčka. Vlnu si omotávejte kolem prstů nebo třeba kusu kartonu, dokud nebudete mít dost silný svazek. Ten pak rozstřihněte na spodním konci a svažte asi v jedné třetině tak, že vznikne střapec – hlavička a tělíčko. Pro dotvoření vzhledu nalepte na hlavičku korálky nebo kousky vlny. Křidélka vyrobte z mašličky.

Foto: Aleš Votýpka

Tenhle andělíček je ideální jako dekorace na balíčky s dárky. Výhodou je, že ho snadno vyrobí i děti – a ti zručnější mohou dál pracovat na detailechFoto: Aleš Votýpka

Plstěný

Látkového andělíčka můžete vyrobit z jakéhokoli materiálu, který drží tvar. Může být z plsti, ale klidně i zbytků džínoviny, nebojte se trochu experimentovat.

Základem jsou dvě malá kolečka, jedno velké na tělíčko a jedno na křídla – lepší je stříhat je v celku. Dvě kolečka na hlavičku sešijte rubovou stranou, ale můžete je i slepit na okrajích tavnou pistolí, pak je obraťte a lehce vycpěte vatou. Hlavu nalepte ke kraji kolečka na tělo a kraje kolečka ohněte jako kabátek. Dozadu nalepte křidélka. Zbytek je zcela na vašem uvážení – zda domalujete obličej, zda polepíte flitry či dáte krajku. Andělskou svatozář lze vyrobit z kroužku vystřiženého z látky, ale i drátku.

Foto: Aleš Votýpka

Jestli chcete andílka s obličejem, nechejte ho namalovat dětem – postačí k tomu permanentní fixFoto: Aleš Votýpka

S pírky

K výrobě potřebujete jen proužek tvrdšího papíru, menší ozdobičku a zbytky krajky nebo mašlí a pírka. Z papíru udělejte ruličku a na ni nalepte jako hlavu ozdobu. Krajku nařaste a nalepte jako šaty. Pak už jen stačí nalepit pírka a je hotovo.

Foto: Aleš Votýpka

Když uděláte andělíčka řádně velkého, může posloužit i jako špička na stromečekFoto: Aleš Votýpka

Papírový

Na stromku jako ozdobičky, ale třeba i jako samostatná dekorace se budou vyjímat andělé z papíru. Velikost si můžete zvolit podle velikosti tvrdého papíru, který spolu s nůžkami na výrobu potřebujete. Stačí z něj vystřihnout kolečko a nastřihnout ho podle nákresu a prostě stočit – není třeba ho ani lepit.

Foto: Aleš Votýpka

Efektně vypadá, když na tmavší základ namalujete třeba i jednoduché hvězdičky nebo vločky. Když je namalujete bezbarvým lakem na nehty, můžete je posypat i třpytkamiFoto: Aleš Votýpka

Košíčkový

Velmi jednoduše můžete vyrobit andílka i z košíčků na muffinky. Stačí je poskládat a slepit. Hlavička je z malého košíčku, do kterého vložte kousek vaty a zatočte tak, aby vznikla kulička se „stopkou“ – stopka pak může posloužit jako tělo andělíčka, na které nalepíte zbytek. Svatozář je z drátku.

Foto: Aleš Votýpka

Jestli máte doma barevné košíčky na muffinky, tím lépe – čistě bílé lze pomalovatFoto: Aleš Votýpka

Sněhový

Jako ze sněhu vypadá andílek ze sedmi odličovacích tamponů. Z jednoho uděláte pouhým zakroucením hlavu, kterou pak vlepíte do otvoru dalšího tamponu. Ze dvou napůl přehnutých jsou křídla a další tři přehněte a vyrobte sukni. K bílé se hodí třpytivé okraje – klidně k tomu poslouží obyčejný lak na nehty.

Foto: Aleš Votýpka

Tenhle andílek nejde postavit, ale můžete ho použít jako ozdobu na stromeček, stejně jako na zabalený dárekFoto: Aleš Votýpka

Šiškový

Šiška, ozdobička, kousek krajky, bílý papír, trocha vaty a tavná pistole. To jsou nezbytné suroviny k výrobě andělíčka, který se hodí na každý stromeček. Rozměry samozřejmě ovlivní hlavně velikost šišky.

Foto: Aleš Votýpka

Špičky plátků šišky můžete natřít bílou i stříbrnou barvou, posypat třpytkami. Samozřejmě není potřeba se držet jen bílé barvy, ale můžete andělíčka sladit s barvou ostatních vánočních dekoracíFoto: Aleš Votýpka

Patří andělé mezi vaše oblíbené vánoční dekorace? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám