Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Úžasné tvarohové řezy

Foto: Mona Martinů

Tvaroh není jen na sypání knedlíků a v moučnících je zdravý!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tvaroh. Zdá se být obyčejnou surovinou, ale v mnoha zemích ho v té české podobě vůbec neznají. Pokud ho máte rádi stejně jako my, ochutnejte dnešní recept na tvarohové řezy podle receptu Anuše Kejřové, který zveřejnila dubnovém čísle Hospodyňských listů roku 1925.

Článek

Všechny řezy mají jeden společný rys: dole najdete těsto, pak náplň a navrch zase těsto. Receptů na ně je bezpočet, třeba na tříbarevné řezy najdete v článku Dva výtečně dezerty z tvarohu: dáte si koláč, nebo řezy?. Teď ale hurá do pečení téhle babičkovské dobroty.

Tvarohové řezy

V původním receptu se píše: „Na vál dáme 25 dkg mouky, rozdrolíme v ní 8–9 dkg syrového naškrábaného sádla neb margarínu Sana, pak přidáme 7 dkg tluč. cukru, trochu strouhané citronové kůry, lžičku Odkolkova pečiv. prášku, dobře to vše spolu promícháme a zaděláme jedním vejcem, lžící citronové šťávy a s 5ti lžícemi mléka ve vláčné těsto, jež dobře propracujeme. Sucharové tvořítko (formu) vymažeme margarínem a vysypeme moukou. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na stéblo síly a rozdělíme je na dvě stejně velké placky. Jednu polovinu vtlačíme lehce do připraveného tvořítka a naplníme následující nádivkou:

Na misku dáme čtvrt kg dobrého tvarohu, utřeme ho s jedním žloutkem, dvěmi lžicemi tluč. cukru, jedním sáčkem Odkolkova vanilínového cukru a třemi utlučenými hořkými mandlemi. Pak k tomu zamícháme ze dvou bílků tuhý sníh a 1 lžíci očištěných černých hrozinek neb sušených borůvek. Těsto ve formě poklademe touto nádivkou, uhladíme je nožem a přikryjeme tou druhou plackou, při čemž okraje k sobě dobře přitiskneme. Pečeme volněji v troubě as půl až tři čtvrti hodiny do růžova. Pak je opatrně vyklopíme a vychladlé krájíme v řezy.“

Foto: Mona Martinů

I z mála se dá udělat hodněFoto: Mona Martinů

Na 1 menší pekáček potřebujete: 25 dkg hladké mouky, 8 dkg rostlinného tuku na pečení nebo sádla, 7 dkg cukru, 1/2 lžičky citronové kůry, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vejce, 1 lžíci citronové šťávy a 5 lžic mléka. Na náplň je třeba: 250 g tvarohu, 1 žloutek a 2 bílky, 2 lžíce cukru, 2 lžičky mletých mandlí a lžíci rozinek. Nezapomeňte na tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy.

Foto: Mona Martinů

Do mouky nastrouhejte tuk, přidejte vejce, cukr a vypracujte do drobivé směsiFoto: Mona Martinů

Vše, co bylo třeba napsat, je už v původním receptu, takže to vezmeme jen ve stručnosti. Mouku dejte na vál a za občasného promíchávání do ní nastrouhejte tuk. Přidejte cukr, kypřicí prášek do pečiva a citronovou kůru a rukama vypracujte drobivou směs.

Foto: Mona Martinů

Ze směsi vypracujte tuhé těstoFoto: Mona Martinů

Poté, co má směs konzistenci drobenky, vytvořte uprostřed hromádky důlek a do něj vklepněte vajíčko a přidejte trochu mléka. Rukama nakonec vypracujte tuhé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a vložte do lednice.

Foto: Mona Martinů

Ingredience na náplň smíchejte v míseFoto: Mona Martinů

Mezitím si připravte náplň. Do mísy dejte tvaroh, žloutek, vanilinový i obyčejný cukr krupice a sníh ze dvou bílků a vše promíchejte. Podle chuti přidejte 2 lžičky strouhaných mandlí. Vše ještě jednou promíchejte, a můžete jít do finále!

Foto: Mona Martinů

Nakonec do náplně přidejte sníh a znovu vymíchejteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Odleželé těsto vyválejte, vyložte s ním pečicí nádobu a naplňte tvarohovou směsíFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Druhou částí překryjte náplň a můžete vložit do troubyFoto: Mona Martinů

Těsto vyndejte z lednice (tam bylo jen proto, aby se zbytečně neroztékalo v teple kuchyně) a rozválejte ho na tenký plát. Polovinu vložte do vymazané a vysypané formy a obložte jím i okraje. Na těsto navrstvěte náplň, tu uhlaďte a podle chuti přidejte rozinky nebo sušené borůvky. Nakonec tvaroh pokryjte druhou částí plátu těsta, tu přitlačte, aby neměl kudy tvaroh během pečení utéct a vložte nachystané řezy do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Hotové budou během asi 30 minut, stačí počkat, až povrch zezlátne. Hotovo!

Foto: Mona Martinů

Výsledkem jsou skvělé tvarohové řezyFoto: Mona Martinů

Jak děláte tvarohové řezy doma vy? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám