Hlavní obsah

Dětské dorty, které zvládne každá máma!

Foto: Petr Makovička

Děti si při oslavách dortů musí užítFoto: Petr Makovička

Reklama

„Tak jaké budeš péct?“ ptala se mě na článek o dětských dortech kolegyně Sabina. „Jednoho Spidermana a jednu panenku,“ zněla má odpověď. „Aha, ale já myslela, že to budou dorty, které dokážu i já…,“ řekla trochu smutně. A přitom neměla důvod. Milá Sabino, neboj se! Oba dnešní dorty zvládne každá máma!

Článek

Možná si říkáte, že pečení dortů je jen pro zkušené cukrářky, babičky a bláznivé nadšence? Není. Parádní dort svému dítěti dokážete určitě upéct i vy! Stačí se jen držet návodu, obrnit trpělivostí a nakoupit suroviny. Ostatní půjde už (skoro) samo!

Dámy mají přednost!

Protože dívenky odjakživa mají přednost, začíná se dortem – panenkou. Na ten si připravte:

  • Těsto (patří do formy na bábovku): 6 vajec, 350 g polohrubé mouky, 350 g cukru krupice, půl sáčku prášku do pečiva.
  • Náplň: 250 g másla, 400 ml mléka, 1 sáček malinového pudinkového prášku, půl skleničky ostružinové marmelády.
  • Potah: 1 kg kupovaného fondánu (potahová hmota na dorty) nebo 60 ml vody, 1 vrchovatou lžíci želatiny v prášku, 500 g cukru moučka, červené potravinářské barvivo, 3 lžičky medu + panenku typu Barbie.

Přípravu dortu si rozdělte do dvou dní – první den udělejte celý promazaný korpus, druhý už jen zdobte. Základem je piškotové těsto, u kterého je nutné dodržovat přesný postup. Tipy, jak ho nezkazit, najdete v článku Jak na krásně nadýchaný piškot! Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte (se špetkou soli) do tuha. Žloutky vyšlehejte do světlé pěny spolu se 150 g cukru.

Foto: Petr Makovička

Z fondánové hmoty vyválejte „látku" na šatyFoto: Petr Makovička

V míse vedle promíchejte mouku, prášek do pečiva a zbytek cukru. Do pěny postupně střídavě přimíchávejte bílky a směs s moukou. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku a pečte při 180 stupních Celsia asi hodinu (horkovzdušná trouba 170 stupňů). Korpus nechte zchladnout.

Snadný malinový krém

Pudinkový prášek rozmíchejte v uvedeném množství mléka a uvařte ho. Nechte za občasného míchání zchladnout a poté ho vyšlehejte s máslem. Vychladlou bábovku podélně rozřežte na 4 pláty. Každý kromě vrchního pomažte ostružinovou marmeládou, malinovým krémem a vrstvy na sebe položte zpět. Trochu malinového krému si nechte na další den, uvidíte, bude se hodit!

Foto: Petr Makovička

Bábovku s panenkou obléknete do fondánových šatů a ozdobíte květinami z krémuFoto: Petr Makovička

Fondánovou hmotu doporučuji koupit, pokud ale nemáte kde, můžete vyzkoušet náhražku. Želatinu nasypte do vody, nechte 3 minuty stát, zahřejte v mikrovlnce, přimíchejte med, cukr, barvivo (jen trochu, aby výsledek byl růžový), dobře propracujte a dejte do lednice na noc odstát.

Foto: Petr Makovička

Výsledek stojí za toFoto: Petr Makovička

Přes noc hmota krásně ztuhne a piškot se uleží. Druhý den doprostřed bábovky postavte dobře omytou a napůl svlečenou panenku. Fondánovou hmotu vyválejte a postupně z ní vytvořte sukýnku, kterou „potáhnete“ korpus. Pak už jen dozdobte, čím vás napadne (srdíčka, kytičky, kuličky… vše můžete navíc vytvarovat z této hmoty), spoje na sukni překryjte malinovým krémem a nechte v lednici uležet. A pak už se jen usmívejte na ty planoucí holčičí oči!

Foto: Petr Makovička

Odměnou vám bude překvapení a potěšení vašich dětíFoto: Petr Makovička

Pánové jdou na holení

Vymyslet dort, který by ocenili chlapci, byl trochu oříšek. Nad auty nakonec vyhrál populárnější Spiderman, síť z čokolády a pavouci! Na tento dort budete potřebovat:

  • Korpus: 8 vajec, 100 g strouhaných lískových ořechů, 350 g polohrubé mouky, 450 g cukru krupice, půl prášku do pečiva.
  • Náplň: 400 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače do šlehačky, 500 g polotučného tvarohu.
  • Potah a zdobení: 400 g kvalitní čokolády (nejlépe se 70% obsahem kakaa), 100 g másla, 50 g bílé čokoládové polevy (nejlépe v sáčku, aby se vám dobře zdobilo).

Bílky vyšlehejte do tuha, žloutky spolu s 200 g cukru krupice ušlehejte do světlé pěny. Zbytek cukru, mouku, ořechy a prášek do pečiva smíchejte vedle v míse. Do žloutkové pěny střídavě přimíchávejte bílky a směs s moukou. Těsto nalijte do formy na dort s průměrem 26 cm (kraje nevymazávejte, pouze na dno „zavřete“ pečicí papír). Pečte asi hodinu při 180 stupních Celsia (horkovzdušné trouby 170 stupňů) a nechte zchladnout.

Foto: Petr Makovička

Korpus naplněný tvarohovou náplní zakryjte tmavou čokoládouFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pomocí papíru vytvarujte pavouka z cukrové polevyFoto: Petr Makovička

Tvarohová náplň překvapí

Smetanu vyšlehejte se ztužovači, přidejte tvaroh. Zchladlý korpus dvakrát podélně prořízněte, promažte krémem a vrstvy vraťte zpět. Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu s máslem a tím pak polijte dort. Rozetřete a nechte v lednici pořádně zchladnout.

Foto: Petr Makovička

Umístění sítě je na vaší volbě, můžete dort pokrýt celý nebo jen částFoto: Petr Makovička

A teď už zbývají jen pavouci a síť. Polevě z bílé čokolády ustřihněte růžek tak, aby vznikla úzká dírka. Bílou čokoládou pak na dortu vytvořte pavučinu. Kdo si chce pohrát, může z čokolády vytvořit i pavouky. Stačí si přehnout čtvrtku tak, jak vidíte na fotce, vytvořit na ní tělo pavouka, dát ho na dvě minuty do mrazáku a poté opatrně přendat na dort (podrobný návod, jak na čokoládová zvířátka, spolu s receptem na vynikající kubánský dort najdete v článku zde).

Foto: Petr Makovička

Z takového dortu budou kluci nadšeníFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Už jen pozvat kamarády a oslava může začítFoto: Petr Makovička

Pak už jen pořiďte spoustu umělých pavouků, čepiček, frkaček nebo konfet a narozeninová party může začít.

A jaké dorty svým dětem děláte vy? Co jim nejvíce chutná a co by nikdy nesnědly? Podělte se o své tipy v diskusi pod článkem nebo rovnou receptem v záložce Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám