Hlavní obsah

Muž vs. žena: Kdo upeče lepší dort?

Foto: Ondřej Kroutil

Naši duelanti Michal a Jana před soubojemFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Vyhraje čokoládová kubánská kráska, nebo krémový frajer? Ne, není řeč o účastnících dnešního kuchařského klání muž versus žena, ale o sladkých dortech, které každý z nich vytvořil. Recepty jsou připraveny, krémy už se chystají, tak vzhůru do boje! Komu kdo dnes natrhne triko?

Článek

Pokud jste toho názoru, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, tak se vám hluboce klaníme. Ovšem nečekejte, že to samé si budou myslet účastníci našich pravidelných klání muž versus žena. Neexistuje! Jde o to vyhrát, uvařit nebo upéct stokrát lépe, slíznout sladkou pochvalu a soupeře (případně soupeřku) rozcupovat na kusy.

Dnes jsem (jakožto muž) vyzval na souboj novou kolegyni Janu Chmelíkovou. Tak uvidíme!

Foto: Ondřej Kroutil

Vyzbrojeni ručními šlehači se Jana a Michal pustili do dílaFoto: Ondřej Kroutil

Z hlediska vyššího principu…

Těžko říct, zda i pečení ovlivňují Mars a Venuše a každému pohlaví napovídají trochu jiný postup. Možná ano! Jana si chtěla trochu ušetřit práci a pařížskou šlehačku „ošulila“. Smíchala klasickou šlehačku s kakaem a cukrem a šlehala a šlehala. Jenže ouha! První pokus nevyšel a ta mrška jedna pařížská se srazila! Její druhý šlehací pokus už ale naštěstí vyšel.

Mně zase chyběla trpělivost. Poté, co jsem dvě hodiny nechával stydnout kondenzované mléko a ono ne a ne chladnout, mi ruply nervy a šoupnul jsem ho do lednice a pak dokonce i na chvíli do mrazáku.

Janin čokoládový kubánský dort

Foto: archiv redakce

Janin dort plný lahodné pařížské šlehačkyFoto: archiv redakce

Na korpus potřebujete: 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 70 g hořkého kakaa, 50 g másla, 4 žloutky a 4 bílky, ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva, 1,5 dl mléka Na pařížskou šlehačku: 2 smetany ke šlehání, 150 g cukru moučka, 80 g hořkého kakaa, ztužovač do šlehačky Na polevu: 100 g čokolády na vaření, 75 ml šlehačky, 25 g másla; 4 velké banány, čokoládu na vaření na dozdobení, tuk a hrubou mouku na vysypání formy

Ze žloutků a cukru vyšlehejte pěnu, do které postupně přidávejte ostatní suroviny na korpus. Zvlášť si vyšlehejte sníh z bílků a ten úplně na závěr lehce vmíchejte do těsta. Vše nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte při teplotě 170 stupňů asi 25 minut.

Mezitím si připravte pařížskou náplň. Do misky nalijte smetanu ke šlehání (stačí 30%), přisypte cukr a kakao a opatrně vyšlehejte dotuha. Šlehačku uložte do lednice a nechte ji ztuhnout.

Foto: Ondřej Kroutil

Z rozpuštěné čokolády udělejte zdobeníFoto: Ondřej Kroutil

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, naplňte jí sáček z pevného igelitu a na připravené kartičky z tvrdého papíru čokoládou namalujte zdobení. Jednotlivé kartičky ukládejte do mrazáku.

Na zcela vychladlý korpus, který nechte stále ve formě, rovnoměrně rozložte rozkrájené banány a na ně rozprostřete šlehačku. Té si nezapomeňte část schovat na závěrečné zdobení.

Dort vyjměte z formy a potřete ho čokoládovou polevou. Tu připravíte tak, že rozpustíte tabulku čokolády a metličkou do ní vmícháte šlehačku a máslo. Taková poleva je měkká a dort se pak dobře krájí! Na ztuhlou polevu zbylou šlehačkou vytvořte klasické dortové bochánky a do nich zapíchejte zdobení. To musíte z mrazáku vyndávat vždy jen po jednom kousku, aby se vám čokoláda nerozpouštěla v prstech a zdobení se nepolámalo.

Michalův ořechový dort s mléčným krémem

Foto: Ondřej Kroutil

Michalův dort s vynikajícím krémemFoto: Ondřej Kroutil

Na korpus potřebujete: 4 žloutky a 4 bílky, 30 dkg cukru moučka, 10 lžic studené vody, 20 dkg hrubé mouky nebo krupice, 10 dkg strouhaných ořechů, citronovou kůru, kypřící prášek do pečiva Na krém: 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka, 2 másla (po 250 g) Na čokoládovou polevu: 2 tabulky čokolády na vaření, 50 g tuku

Utřete žloutky s cukrem a do směsi postupně přimíchávejte studenou vodu, hrubou mouku, strouhané ořechy, citronovou kůru, prášek do pečiva a nakonec i sníh z bílků (ten vmíchejte opravdu zlehka vařečkou). Těstem naplňte vymazanou a vysypanou dortovou formu a pečte na 170 stupňů asi 45 minut (nejpřesnější je samozřejmě zkouška špejlí).

Foto: Ondřej Kroutil

Povařte kondenzované mléko a zchladlé ho vyšlehejte s máslemFoto: Ondřej Kroutil

Mezitím si připravte krém. Do kastrůlku nalijte kondenzované mléko (někdo ho dokonce ohřívá v plechovce, ale já bych to neriskoval) a asi 5 minut ho povařte. A pak už jen čekejte, až zchladne. Poté ho vyšlehejte s máslem a krém je na světě.

Korpus podélně rozřízněte na 3 kusy, spodní dva pomažte krémem, ten vrchní potřete čokoládou, kterou jste si rozehřáli s tukem ve vodní lázni (nebo na vařiči na mírný stupeň). Zbytkem krému dort dozdobte a podávejte mlsným jazýčkům.

Reklama

Související témata:

Načítám