Hlavní obsah

Dosyta i chutně: Tyhle tři variace na zdravá „rizota" si zamilujete!

Foto: Greta Blumajerová

Dodejte svému jídelníčku nové chutě, nebudete litovat!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Název rizota sice logicky odkazuje k rýži, proč si ale neuvařit něco podobného i ze špaldy, pohanky nebo pšenice? Vyzkoušejte s námi tři sytá jídla plná nezvyklých chutí!

Článek

Pšenice, pohanka i pšenice špalda jsou dnes nejrozšířenější v podobě mouky, ale k dostání jsou znovu i ve formě celých zrn, proto by byla škoda se o tyto původní ingredience ochudit! Vyzkoušejte pšenici s pikantní zálivkou a kozím sýrem, zdravé „špaldoto“ s chilli a cuketou nebo pohanku s řepou (řepy není nikdy dost :-)).

Pšenice s brusinkami, kozím sýrem a kuřetem

Na 4 porce potřebujete: 1 vrchovatý hrnek pšenice (koupíte v síti drogerií nebo ve zdravé výživě), 2 hrnky vody, sůl, 50 g sušených brusinek, čerstvou petržel (dobrá by byla i rukola), 100 g kozího sýra, 2 uzená kuřecí stehna. Na zálivku: lžíci olivového oleje, 2 lžíce balzámového octa, lžíci dijonské hořčice, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Křupavá pšenice s pikantní zálivkou chutná teplá i studenáFoto: Greta Blumajerová

Postup: Propláchnutou pšenici uvařte v osolené vodě doměkka (pořád by ale měla zůstat na skus), to může trvat až hodinu – čas si ušetříte, když ji až den předem namočíte nebo uvaříte v tlakovém hrnci.

Po uvaření slejte přebytečnou vodu a ještě horkou smíchejte se zálivkou z oleje, balzamika, hořčice a čerstvě namletého pepře. Vmíchejte nakrájené kuřecí maso, kousky sýra, brusinky a nasekanou petržel a podávejte teplé nebo studené.

Špalda s tofu a cuketou

Na 4 porce potřebujete: 1 vrchovatý hrnek pšenice špaldy (koupíte v síti drogerií nebo ve zdravé výživě), 2 hrnky vody, sůl, 3 lžíce olivového oleje, 1 velkou cibuli, 1 cuketu, 200 g uzeného tofu nebo tempehu, 50 ml bílého vína (lze vynechat), lžíci citronové šťávy, tymián, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Tofu a tempeh jsou plné bílkovin, takže se nemusíte bát, že byste brzo po jídle měli hladFoto: Greta Blumajerová

Postup: Špaldu uvařte podle návodu (čas vaření můžete zkrátit jejím namočením), mělo by to trvat asi 20 minut. Mezitím nechte na oleji zesklovatět nakrájenou cibuli (kdo má rád, přisype špetku chilli), přidejte na čtvrtkolečka nakrájenou cuketu, po chvíli i kousky tofu nebo tempehu a tymián a opékejte do změknutí zeleniny. Poté zalejte bílým vínem, nechte ho odpařit, vmíchejte uvařenou špaldu a nechte ještě chvilku společně prohřát. Podle chuti dosolte, opepřete a okyselte citronovou šťávou.

Pohanka s červenou řepou a balkánským sýrem

Na 4 porce potřebujete: 1 červenou cibuli, 3 lžíce řepkového oleje, chilli, 2 velké řepy, 2 velké stroužky česneku, 100 ml červeného vína, rozmarýn, vrchovatý hrnek loupané pohanky, sůl, 2 lžíce balzámového octa, 80 g balkánského sýra, citron

Foto: Greta Blumajerová

Pohanka neobsahuje lepek, zato spoustu vitaminů, minerálů i vlákninyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Na oleji se špetkou chilli nechte zesklovatět cibuli, přidejte na kostky nakrájenou řepu a 5 minut opékejte. Přisypte nasekaný česnek a rozmarýn, nechte chvíli rozvonět a zalejte vínem. Vmíchejte propláchnutou pohanku, osolte, zalejte asi dvěma hrnky vody a nechte vařit přibližně 20 minut do změknutí. Dochuťte balzamikem a citronovou šťávou a vmíchejte nadrobený sýr (část můžete nechat na posypání).

Co říkáte tomuto „návratu ke kořenům“, uvaříte si z celých zrn špaldy, pšenice nebo pohanky?

Reklama

Načítám