Hlavní obsah

Dům, který vše udělá za vás!

Foto: Loxone.cz

Domácnost můžete ovládat, i když jen sedíteFoto: Loxone.cz

Reklama

Ráno vás pomalu začne budit příjemná hudba, žaluzie se samy roztáhnou, pootevře se okno, a vy jen ladně zaplujete do bačkor, abyste si šli vychutnat ranní kávu, která už na vás samozřejmě čeká v kuchyni. Zdá se vám to jako daleká budoucnost? Věřte tomu, že tento servis můžete mít díky inteligentní domácnosti, která vás nemusí ani zruinovat, už dnes!

Článek

Na co jsme před lety jen němě zírali v amerických filmech, se pomalu stává skutečností. „V České republice může být už několik set domácností vybavených podobným systémem. Naše společnost jich ročně nainstaluje kolem třiceti," říká Jan Průcha z firmy Insight Home. Co všechno tedy můžete od své inteligentní domácnosti čekat?

Život na dálkové ovládání

„Táto, vypnula jsem žehličku?!“ To je bezesporu jedna z vět, která okamžitě rozhodí všechny, kdo ji slyší. Místo toho, abyste ale okamžitě začali vymýšlet katastrofické scénáře o kompletním požáru domu a museli se vracet, jen letmo pohlédnete na displej mobilu a uklidníte se, protože ihned víte, jaké zásuvky v domě zůstaly v provozu.

Foto: Loxone.cz

Vše můžete ovládat i pomocí mobiluFoto: Loxone.cz

Centrálním „mozkem“ inteligentní domácnosti je počítač s několika metry kabeláže, čidly a nejrůznějšími senzory. Skrz dotykovou obrazovku nebo telefon pak ovládáte vše, co je do vašeho systému zahrnuto.

Případné ovládání domácnosti na dálku oceníte v nejrůznějších situacích – před příjezdem z chalupy můžete zapnout topení či domácí saunu. Pro každodenní život není od věci ani ovládání pračky, kterou můžete spustit hodinu před příchodem z práce tak, abyste pak už jen pověsili vyprané prádlo (to za vás pračka neudělá).

Foto: Insight Home

Intuitivní ovladač pro celý důmFoto: Insight Home

Co domácnost umí

Jedním stisknutím můžete také otevřít okno v jakékoli místnosti, zatáhnout žaluzie v celém domě, změnit intenzitu světel nebo je úplně vypnout či odstřihnout některou z místností z elektrické sítě. Nedocenitelným pomocníkem je i alarm. Nejen že systém může poznat, že z domu odešel poslední člen rodiny, a sám se zakóduje, na dálku se dokonce můžete napojit i na bezpečnostní kamery. A ještě jedna zbraň proti zlodějům – některé systémy po nastavení náhodně rozsvěcejí světla v domě, takže to v době dovolené vypadá, jako by byl stále někdo uvnitř.

Automatická domácnost se postará i o bezpečnost vašich dětí. Kolem bazénu můžete vytvořit neviditelnou bariéru z infračerveného světla. Kdykoli ji dítě překročí, systém vás upozorní. Čidlo nechybí ani v poštovní schránce – to, aby vás upozornilo na případné dopisy a poštu.

Foto: Instigh Home

Kolem bazénu můžete vytvořit neviditelnou bariéruFoto: Instigh Home

Spoustu věcí zvládne sama

Už v úvodu bylo řečeno, že se podobně vybavené domácnosti také někdy říká „inteligentní“. To proto, že spoustu věcí zvládne sama a automaticky. Tak třeba když je vítr, pozavírá okna, a případně složí i markýzu. Když prší, zavřou se střešní okna. Na jaře či na podzim také komunikuje s okny – když se otevřou, automaticky se vypne topení.

Taková domácnost bývá i šetrná k životnímu prostředí, a nakonec i peněžence. Dokáže kombinovat různé zdroje energie, které máte k dispozici – podle efektivity a ceny. Neustále vám tedy „míchá“ tu nejvýhodnější energii.

Foto: Insight Home

S východem slunce se vám uvaří i kávaFoto: Insight Home

Za pozornost stojí i televize či domácí kino. Stačí, abyste do něj zadali jména svých oblíbených pořadů, které nechcete propásnout, a ony se vám nahrají – bez reklam! Domácí kino jde vychytat i tak, že se stisknutím jednoho tlačítka stáhnou žaluzie, zeslabí světla a spustí se váš oblíbený film.

Vybudování automatické domácnosti není jen pro extra majetnou hrstku vyvolených. „Řešení se pohybuje v řádu desetitisíců a je v zásadě jednoduché a levné,“ říká Milan Randl ze společnosti Loxone Electronics GmbH. Nákladné nebývají ani přístroje. „Například když chcete se systémem propojit televizi, nemusí se jednat o model za statisíce, postačí běžná televize s připojením k internetu. Jejich cena se dnes pohybuje od 15 tisíc korun,“ dodává pan Randl.

Foto: Insight Home

Stisknutím jednoho tlačítka spustíte domácí kinoFoto: Insight Home

Co domácnost ještě neumí

Vývoj jde stále dopředu, a už teď se vzrušeně hovoří o tom, co všechno by taková domácnost ještě mohla umět. Budoucí vychytávkou je kontrolor potravin a zásob – počítač pozná, kdy vám například dochází cukr, a sám ho přiobjedná. S tím je spojena i existence chlazené schránky v plotě, kam vám donášková služba vše uloží. Ve skutečné domácnosti budoucnosti by neměl chybět ani elektronický barman, který vám namíchá jakýkoli drink dle potřeby, nebo počítačový rádce, který vám po nahlédnutí do vašeho diáře nabídne, co si máte vzít na sebe.

A jak inteligentní bydlení zaujalo vás? Investovali byste do chytré domácnosti, nebo je to podle vás zbytečné? Kterou z vychytávek byste užili nejvíce? Přidejte svůj názor do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám