Hlavní obsah

Dvě umyvadla: Nutnost, nebo vyhozené peníze?

Foto: Villeroy & Boch

Dvě umyvadla proti sobě zajistí dostetek místa kolem vásFoto: Villeroy & Boch

Reklama

Máte už dost ranních tlačenic před umyvadlem, které vám dokážou zkazit celý den? Máme pro vás řešení: o prostor už se nedělte! Pořiďte si praktické umyvadlo pro dva, které nejen vám, ale i vašemu partnerovi bude k dispozici v současné chvíli. I když to mnozí považují za vyhozené peníze, dvě umyvadla jsou opravdu praktická!

Článek

Kdo dvě umyvadla doma má, nedá na ně dopustit. Ostatní se o jejich výhodách přesvědčují jen těžko, jak potvrzují čísla: „Ze všech prodaných umyvadel tvoří ta dvojitá jen nepatrnou část, zhruba tři procenta," říká Kateřina Kubišová ze společnosti Siko koupelny a doplňuje, že vybírat je z čeho: „Nabídka se stále rozšiřuje a díky důrazu na prostorné koupelny a praktičnost bude tento trend jistě pokračovat."

Dvě jsou lepší než jedno

Nejjednodušší řešení problému představují dvě klasická samostatná umyvadla, umístěná vedle sebe. Každý tak získáte svůj vlastní prostor a na odkládací ploše umyvadla budou stát pouze vaše hygienické pomůcky. Při koupi umyvadel, která budou stát vedle sebe v jedné koupelně, vybírejte vždy dva identické modely. Pokud byste zvolili pro každého jiný typ, koupelna by působila neuspořádaným dojmem – asi podobně jako známé městečko Kocourkov.

Foto: Kaldewei

Kruhová umyvadla osazená na skříňce se vejdou i do malé koupelnyFoto: Kaldewei

Toto řešení je však poněkud náročnější na prostor, takže s ním například v panelákové koupelně asi nepochodíte. Hodí se hlavně do těch velkých, kam se vše pohodlně vejde a není třeba šetřit každým centimetrem. Kvůli umyvadlu se pak nemusíte vzdávat například úložných prostorů. Pokud o skříňkách uvažujete, tak Umyvadlo posaďte, jak se patří!.

Dvojité, prosím!

Pohodlí si však můžete dopřát i v panelákových koupelnách. Další možnost, jak vše vyřešit k všeobecné spokojenosti, nabízejí široká umyvadla, zpravidla doplněná otvory pro dvě vodovodní baterie. Na trhu jsou v současné době k dispozici modely velkoryse koncipovaných dvojumyvadel, která měří na šířku metr i více. Narozdíl od dvou vedle sebe stojících samostatných umyvadel nezaberou dvojumyvadla tolik místa a vyjdou vás také většinou o něco laciněji – pokud si ovšem nevyberete některou z designových „lahůdek“, za jejíž originální vzhled samozřejmě platíte. Některá umyvadla mají kromě možnosti instalace dvou baterií také dva sifony, není to však pravidlem.

Foto: Siko

Dvojumyvadlo Espace s oddělenými mycími zónami má šířku 125 centimetrůFoto: Siko

Každý sám, a přece spolu

Jinou variantu představují typy umyvadel, která sice dohromady tvoří jeden kus sanitární keramiky, ale jejich vnitřní umyvadlový prostor je striktně rozdělen na dvě samostatné zóny. Ty mohou být umístěny těsně vedle sebe nebo naproti sobě, takže si třeba při čištění zubů s partnerem hledíte do očí, přičemž do sebe neboucháte lokty a navzájem si nepřekážíte.

Zákazníci si ale zatím přejí něco jiného. „K nejprodávanějším patří dvojumyvadla kombinovaná s umyvadlovou skříňkou," dodává Kateřina Kubišová.

Foto: Duravit

Kuchyňský ostrůvek připomínají tato dvě umyvadla přístupná z více stranFoto: Duravit

Čeho si všímat

Co se týče materiálů, z nichž se umyvadla vyrábějí, máte na výběr hned několik druhů. Nejčastěji se samozřejmě setkáte s glazovanou keramikou, ale k dostání jsou i umyvadla nerezová, skleněná, litinová, akrylátová, chromová, nebo umyvadla zhotovená z některého z kompozitních materiálů, jako jsou například corian, hi-macs a další.

Jistě oceníte, pokud je výrobek opatřen speciální povrchovou úpravou, usnadňující jeho údržbu. K přednostem takové vrstvy patří vodoodpudivost, snížení možnosti usazování nečistot a vodního kamene i odolnost vůči běžným čisticím přípravkům, což úzce souvisí s delší životností umyvadla, jež si déle zachová beze změny svůj původní vzhled i zabarvení.

Foto: Duravit

Dvojumyvadlo Multibox má dva otvory pro dvě baterie, nemusíte se tak hádat o jednuFoto: Duravit

Bílá vede

Současným módním trendem, vládnoucím všem domácím interiérům, je bílá barva. Výjimkou není ani koupelna, kde je považována za klasiku a standard, zejména u sanitární keramiky. Ale přesto vás to nezbavuje mnoha rozhodování, jakou barvu vybrat. Většina výrobců má totiž ve své nabídce hned několik druhů bílé barvy včetně takzvané ice white neboli zářivě bílé s vysokým leskem, která se výborně doplňuje s lesklým koupelnovým nábytkem. Máte-li rádi kontrasty, můžete tuto nepřehlédnutelnou bílou zkombinovat naopak s povrchy matnými.

Foto: Villeroy & Boch

Nejvíce se prodávají dvojumyvadla doplněná spodní skříňkou. Série Open není výjimkouFoto: Villeroy & Boch

Pokud budete umyvadla doplňovat skříňkami, což je praktické, neboť získáte další úložný prostor, sáhněte také po bílé! „Tato barva dominuje modernímu designu. V případě nábytku se vrací do módy kvalitní materiály jako například crystalplant, pro nějž je charakteristický teplý sametový povrch a takové praktické vlastnosti jako například možnost opravy přebroušením,“ říká designér Martin Tochaczek spolupracující se studiem Aqua Trade.

Kromě bílé však naleznete v koupelnových studiích ještě další barevné možnosti – od smetanové a světle žluté přes pastelové odstíny až po temně modrou, nebo dokonce elegantní černou. Více se o nich dočtete v článku Nová barva koupelen. Líbí se vám?. Při výběru byste však měli vycházet z konkrétních barev, použitých i na ostatním zařízení a stěnách vaší koupelny, a tomu přizpůsobit vaše finální rozhodnutí.

Foto: Sanitec

Dvojumyvadlo vytvoříte i tak, že vedle sebe instalujete dvě samostaná, například z kolekce DominoFoto: Sanitec

Kolik umyvadel máte doma vy a kolik by jich vaše rodina potřebovala? Napište to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám