Hlavní obsah

Hádáte se? Jde to i bez křiku!

Foto: Thinkstock

Své problémy neřešte před dětmiFoto: Thinkstock

Reklama

„Mami, mě bolí bříško!", pláče dítě, když je svědkem partnerské hádky. A je to logické. Ztrácí jistotu a půdu pod nohama. Hádky nejde zcela vymazat, ale když je dostaneme pod kontrolu, ušetříme naše děti doživotních následků. Jak se naučit hádat, aby to děti neodnesly? Poradíme!

Článek

Malý Kryštof je ve svých šesti letech těžký alergik, má časté astmatické záchvaty, trpí úzkostmi a celkově má oslabenou imunitu. Okolí vidí příčinu v tíze osudu, jen málokdo totiž ví, že tatínek doma často tropí žárlivé scény, při kterých násilně napadá maminku. Křik, pláč, neklidné noci – to všechno zažívá téměř dnes a denně.

Zatímco maminka Lenka projevy násilí svého partnera vnímá jako láskyplné, Kryštof trpí, což se odráží na jeho zdraví. Lenka se ho snaží chránit, ale jen dokud jí síly dovolí. Když nastane hádka, je malý synek svědkem událostí, které navždy zůstanou v jeho životě. Co teď? Tahle reálně žijící domácnost potřebuje pomoc odborníka. A co vy? Začněte jednat, dokud není pozdě.

Přešlapy v životě

I hrdinové seriálu Přešlapy Karolína a David díky svým partnerským problémům způsobili, že má najednou jejich syn Daník velké problémy ve školce. Zatímco tatínek by chtěl vzniklou situaci řešit přechodem dítěte do soukromé školky, kde by se mu více personál věnoval, Karolína je jiného názoru. Daník by měl zůstat ve stávající školce a David by se měl přestěhovat zpět domů. Jak vše dopadne, uvidíme dnes ve 20 hodin na Primě v posledním díle druhé série seriálu.

Jak poznat, že máte problém?!

Děti jsou od raného věku velmi citlivé na jakoukoli změnu rodinné atmosféry. Kdykoli jsme v pohodě a rozdáváme úsměvy, oplácí nám stejnou mincí. Přijde-li nervozita, zvyšování tónu v hlase, vycítí to na míle daleko a snaží se na vzniklou situaci reagovat.

  • Miminka často pláčou
  • Děti v batolecím věku si zacpávají uši, schovávají hlavu pod polštář, zavírají se v pokoji apod.
  • Starší děti se snaží strhnout pozornost na sebe nebo nás přesvědčit prosbami, abychom s hádkou přestali.

Pokud je dítě dlouhodobě v napjatém prostředí, odráží se to na jeho psychice, což se nejčastěji projevuje slabšími výsledky ve škole nebo zhoršením zdravotního stavu.

Foto: archiv TV Prima

Přešlapy je seriál o manželských vztazíchFoto: archiv TV Prima

Jak se správně při hádce chovat

1. Rozhodně nemlčme

Ačkoli by se mohlo zdát, že mlčení je v napjaté chvíli nejlepším řešením, opak je pravdou. Je nutné pročistit vzduch, proto je třeba si vyjasnit vzniklé problémy a neshody. Nicméně slušně a korektně.

2. Hádejme se bez dětí

Děti by neměly hádce přihlížet. Ideální je pohádat se mimo jejich dosah a v mezích slušnosti. Nesnažit se partnera ponížit, ale hledat kompromis a vyslechnout si druhou stranu. Pokud se dokážeme hádat kultivovaně a dosáhnout kompromisu nebo usmíření v klidu, nemusí nutně dítě být mimo strategické místo. V takovém případě je hádka dokonce užitečná, protože jej tak učíme ve vypjatých situacích správně argumentovat, což se mu může v životě hodit.

3. Nepoužívejme děti jako argument

Nikdy bychom do hádek neměly vtahovat děti. S našimi problémy nemají nic společného. V žádném případě bychom je neměly stavět proti partnerovi a snažit se je stáhnout na svou stranu.

4. Násilí nikdy!

I když je mnohdy těžké ukočírovat své emoce, natož partnera, měly bychom se snažit řešit hádky bez použití násilí. Vždycky se najde nenásilná komunikace, i když to mnohdy stojí velké úsilí. Pokud se partner bez násilí neobejde, měly bychom zvážit, zda je tím pravým pro nás, pokud to samy nedokážeme vyřešit, je dobré obrátit se na odborníky.

Foto: Thinkstock

Děti nemají s hádkami nic společného!Foto: Thinkstock

5. Na konci se usmiřme

Nejdůležitější na hádkách je dosáhnout vždy vzájemného usmíření. Energie i napětí se uvolní, což děti stoprocentně ucítí.

6. Popovídejme si s dětmi

Odborníci radí, že po každé hádce je dobré dětem objasnit, proč vznikla. Není potřeba kdovíjak podrobně, postačí základní důvod – nepovedený den, nezdary v práci, nervozita, špatná nálada, nedostatek čehokoli... Vysvětlení uvítají a nebudou muset vnitřně řešit konflikt za nás, ani si myslet, že je nemáme rády.

Názor psychologa

Podle Olgy Kučerové každý nesoulad mezi partnery má na děti vliv. Jestliže jde o dohadování se pro dobro věci a děti vnímají pevnost vztahu uloženou pod konfliktem, hádka může pročistit vzduch. Pokud ve vztahu převládá pozitivní atmosféra, rodiče dodržují výše uvedená pravidla a děti mají možnost cítit jejich vzájemnou lásku, neměla by je taková hádka traumatizovat.

Menším dětem je třeba dodat klid obejmutím, pohlazením, a to obou rodičů. Ale ne tak, aby jeden z rodičů si bral dítě jako společníka v boji proti tomu druhému, nebo aby si z dítěte dělal náplast na svoje bolesti.

Pokud ale jde o záplavu negativních emocí, trvalý nesoulad, výbuchy vzteku, žárlivosti, nenávisti, strach, křivdu, pomstychtivost, zraňování, bolest – pro lásku tam mnoho místa není – děti velmi často přichází k zraněním na duši. Negativní pocity je pak provází celoživotně, dědí se po několik generací, získávají do podvědomí vzorce, na které vědomí posléze zapomene, ale podvědomě je člověk opakuje a napodobuje v dospělosti sám.

Říká se, že hádky jsou prvním signálem nefunkčnosti vztahu. Jestliže jsou na denním pořádku, měly bychom se zamyslet, proč k nim dochází, co nám ve vztahu chybí – a vyvodit z toho důsledky.

Řešením může být i rozvod. Podle nejnovějších statistik rozpadlých manželství rok od roku přibývá. Čí je to vina? Přečtěte si článek Manželská krize někdy přijít musí!.

Jak řešíte hádky s partnerem? Máte nějaké tipy, jak se dají zvládnout v klidu a v pohodě? Pojďte nám o tom napsat do diskuse.

Reklama

Načítám