Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tradičnímu blízkovýchodnímu studenému dipu z pečeného lilku dodává chuť česnek a uzená paprika a krémovou texturu tahini a olivový olej. Vyzkoušejte ho!

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
  • 1 ks lilku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce pasty tahini
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • 1/2 lžičky chilli vloček
Servírování
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Lilek sám o sobě nemá příliš výraznou chuť. Avšak možná právě proto je to zelenina, která má opravdu univerzální využití. Skvěle se kombinuje s rajčaty, bylinkami nebo česnekem. Lilek totiž dobře absorbuje chutě ostatních surovin.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C. Celý lilek propíchněte na několika místech vidličkou, pokapejte olivovým olejem, stačí lžička, osolte a zabalte ho do alobalu.

02.

Pečte ho 50 až 60 minut, dokud nezměkne. Pak ho vyndejte z trouby, vybalte z alobalu a dejte stranou.

03.

Jakmile lilek vychladne, oloupejte ho a odstraňte všechny velké shluky semínek. Dužinu dejte do sítka nad misku a nechte 20 minut odstát, aby vykapala přebytečná tekutina.

04.

Dužinu lilku, sezamovou tahini pastu, citronovou šťávu, zbylý olivový olej a česnek rozmixujte do hladka. Směs pak dle chuti dosolte.

05.

Baba ganoush dejte do misky, posypte petrželkou, uzenou paprikou a chilli vločkami a pokapejte olivovým olejem. Podávejte například s pita chlebem a čerstvou zeleninou.

Energetická hodnota celkem pro 1 misku
Energie2 899,91 kJ
Bílkoviny6,7 g
Tuky64,21 g
Sacharidy22,84 g
Sůl6,36 g
SAFA9,56 g
Vláknina11,03 g
Cukry10,01 g

Načítám