Článek
Lilek sám o sobě nemá příliš výraznou chuť. Avšak možná právě proto je to zelenina, která má opravdu univerzální využití. Skvěle se kombinuje s rajčaty, bylinkami nebo česnekem. Lilek totiž dobře absorbuje chutě ostatních surovin.
Postup
01.
Předehřejte troubu na 200 °C. Celý lilek propíchněte na několika místech vidličkou, pokapejte olivovým olejem, stačí lžička, osolte a zabalte ho do alobalu.
02.
Pečte ho 50 až 60 minut, dokud nezměkne. Pak ho vyndejte z trouby, vybalte z alobalu a dejte stranou.
03.
Jakmile lilek vychladne, oloupejte ho a odstraňte všechny velké shluky semínek. Dužinu dejte do sítka nad misku a nechte 20 minut odstát, aby vykapala přebytečná tekutina.
04.
Dužinu lilku, sezamovou tahini pastu, citronovou šťávu, zbylý olivový olej a česnek rozmixujte do hladka. Směs pak dle chuti dosolte.
05.
Baba ganoush dejte do misky, posypte petrželkou, uzenou paprikou a chilli vločkami a pokapejte olivovým olejem. Podávejte například s pita chlebem a čerstvou zeleninou.