Hlavní obsah

Jak dlouho trvá dobrý sex? Prý jen pět minut!

Foto: thinkstock

Když se máte rádi, čas jako by běžel jinak rychle...Foto: thinkstock

Reklama

Zapomeňte na všechny ty statistiky o dlouhém milování a tantrické postupy, jejichž filozofie je postavená na oddalování vyvrcholení. Ukázalo se, že uspokojivý sex trvá od tří do třinácti minut!

Článek

Navzdory tomu, že Češi podle Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN souloží půl hodiny, přičemž 15 minut připadá na předehru, jinde ve světě je sex trochu zrychlenější.

Měřítko báječného milování?

Vědci z americké univerzity Penn State Erie uskutečnili průzkum napříč Severní Amerikou, během kterého vyzpovídali osoby různého vyznání, věku, barvy pleti i sexuální orientace. Zajímalo je převážně hodnocení spokojenosti s intimním životem a informace ohledně samotného pohlavního styku. Podle výzkumníků uspokojivý pohlavní styk není založen na velikosti mužova penisu a ani jeho erekci, nýbrž na množství času stráveného od „prvního proniknutí po ejakulaci". Jak na to přišli?

Stačí pár minut?

Jednou z otázek byla i ta, jaká délka pohlavního styku (myšleno bez předehry a dohry) je pro tisíce respondentů z Mexika, USA a Kanady vyhovující, nejpříjemnější a neuspokojivější. Jestli čekáte nějaká závratná čísla, omyl je pravdou. Věřte nebo ne, ale nejčastěji se dotazovaní zmiňovali o žádoucích třech až sedmi minutách rozkoše, přičemž důrazně popírali, že by bylo možné s elánem prosouložit celou noc. To je dobrá zpráva pro ty, kteří si myslí, že jejich sexuální úsilí netrvá dostatečně dlouho. Naopak, „zdržování“ je tak říkajíc „out“ .

Milování delší než 13 minut bylo označeno za příliš dlouhé, nezajímavé, a dokonce nudné, akce okolo jedné minuty zase za příliš krátké. Většina se proto shodla, že zlatá střední cesta, tedy něco okolo pěti minut pohlavního styku, je přiměřená tak akorát. Přijde vám to hodně, nebo málo? Právě kvůli podobným dohadům se výzkum uskutečnil.

Foto: thinkstock

Legendy jsou legendy, a realita je jiná. A někdy je to i dobře, nemůžete se vymlouvat na nedostatek časuFoto: thinkstock

Sex přes celou noc je jen mýtus

Eric Corty, profesor psychologie a vedoucí výzkumu, uvedl pravý důvod pro uskutečnění ankety. „Touto studií jsme chtěli vyvrátit mýty o gigantických penisech, kamenných erekcích a celonočních radovánkách bez konce. Právě takové fantazie jsou vytvořené dnešní kulturou a vedou k dysfunkcím ve vztazích. Doufáme, že těmito údaji povzbudíme všechny muže a ženy, “ nastínil Corty svůj záměr, přičemž přiznal, že velké procento lidí si myslí, že dobrý sex musí trvat 30 minut i déle.

Jen dobrého milence mít…

Ty předsudky o nutné délce pohlavního styku! „To je situace jako dělaná pro zklamání a nespokojenost," ještě uvedl Corty pro magazín Live Science s tím, že sexuální terapeuti opravdu mají důvod věřit, že normální pohlavní styk by měl trvat od oněch tří do třinácti minut. Jeho slova potvrzují i výsledky další studie 1500 párů. Doktor Irwin Goldstein, editor časopisu Journal of Sexual Medicine, již v roce 2005 zjistil, že průměrnou délkou pohlavního styku je 7,3 minuty. (Ženy prý byly vybaveny stopkami.)

Co k tomu říct? Že rozhoduje kvalita nad kvantitou. Uspokojivé milování může být i kratší. Záleží na tom, kdo vám k tomu sekunduje. Pak i těch pár vteřin může stát za to. Souhlasíte?

Reklama

Načítám