Hlavní obsah

Proč muži myslí tak, jak myslí?

Foto: Thinkstock

Za všechno může mozek?Foto: Thinkstock

Reklama

Kterou ženu by nezajímalo, proč muži demonstrují svoji sílu, proč se tak vzpírají domácím pracím, proč chtějí být ve všem první, proč se mezi sebou tak poměřují a další z mnoha těch prokletých „proč“? Otázek je opravdu spousta, nicméně odpověď je jenom jedna – mozek, který dělá muže mužem, jedná úplně jinak než ten ženský. Jak to?

Článek

Tak na to se sama sebe zeptala Louann Brizendine, lékařka v oborech neurobiologie a neuropsychiatrie ze San Franciska, která se rozhodla přijít celé věci na kloub. A díky její pětadvacetileté klinické praxi a výzkumům se jí to taky podařilo. Tak jak to s tím mužským mozkem vlastně je?

Od toho ženského se liší již ve chvíli početí, což je zapříčiněno známým chromozomem Y, který ženy nemají. V průběhu života se mozek muže formuje podle nastaveného programu, který řídí geny a mužské pohlavní orgány. Je to sice s podivem, ale výsledky bádání této lékařky ukázaly, že muži používají zcela jiné mozkové obvody ke zpracování informací a řešení citových problémů než jejich něžnější polovičky.

Ženy jsou citlivější, muži větší flegmatici

Zatímco tedy Máňa brečí nad ztrátou dlouholeté lásky a rozchodem, její bývalý Karel jde radši na pivo do hospody, aby spláchl hořkost posledních chvil, když mu o hlavu omlátila vázu z předsíně. Neřeší nic, až si přijde pro své věci, chce mít pokoj a klid. „Hlavně nehysterči, Máňa,“ ještě jí s klidem přidá mezi dveřmi. Jeho mozek totiž svým osobitým způsobem posuzuje to, co dělají a cítí druzí. Spousta věcí mu přijde přehnaná až zbytečná, na rozdíl od Máni, která si potřebuje zanadávat, vybrečet se kamarádkám, říct jim o všem, co pro Karla obětovala (a on si toho nevážil, holomek), ale přesto, kdyby přišel odprosit, vzala by ho zpátky…

Foto: Thinkstock

Muži jsou pyšní, že dokáží vydělat penízeFoto: Thinkstock

A pojďme k dalším rozdílům...

Proč mají pánové pořád chuť na sex?

Co se týče sexuálních pudů a milionu otázek kolujících internetem, které stále hledají odpověď na to, proč muži mohou častěji souložit a jsou oproti svým milenkám náruživější, příčinou je dvaapůlkrát větší vyhrazený prostor v pánském mozku (hypotalamu) určený pouze a jenom pro neřesti tohoto typu.Myšlenky na sex se tak pro muže stávají denním i nočním chlebem, neboť tam úplně v pozadí vizuální kůry se nachází takové sexuální podloubí, které je kdykoli připraveno vyplodit nějaký ten produkt čili chopit se příležitosti o polední pauze, po hádce, před večeří i po ní, v mezidobí, kdy si tchyně odskočí pro rohlík nebo si malý Kubík hraje ve vaně na zloděje a policajty.

Bránění teritoria – klasický chod mužského mozku

Muže mužem dělají i rozsáhlejší mozková centra pro svalovou aktivitu a agresi. Jejich mozkové obvody nedovolí, aby se jejich partnerek dotýkal někdo jiný (pokud si to ovšem sami nepřejí), protože se jim ihned v mozku aktivuje obranná agrese známá již z pravěkých dob, kdy bylo normální porvat se o kus toho žvance i o přízeň ženy. Taková ta klapka, kdy si kdekdo řekne: za to mi to nestojí, většinou taky nefunguje. Jako dva rozzuření psi bojující na život a na smrt jsou dva jedinci mužského pohlaví schopni bojovat do konce svých sil, jen aby ochránili milované blízké.

Foto: Isifa

Technické vychytávky fascinují více muže než ženyFoto: Isifa

Musím být lepší a silnější než ti ostatní!

Tytéž obvody jim také našeptávají, že musí být první, lepší než Mirek nebo Pepa, s čímž souvisí i poměřování majetků, finanční situace, partnerek, lepších aut, pracovních úspěchů a podobně, za což může sebevědomí založené na výkonu, úspěchu a uznání druhých. Zkrátka nejde o to, co muž zrovna předvádí a komu, ale spíš o jeho vlastní prezentaci toho, kým vlastně je. Samec, lovec, pán tvorstva…

Pak je přece jasné, že nemůže obden žehlit, vynášet koš, věšet krajkové kalhotky na šňůru a trávit hodiny a hodiny v obchoďáku přehrabováním se ve výprodejích. Copak tohle jsou projevy mužství? Správný chlap musí být silný, nezávislý a statečný. Teda aspoň tohle je již malým cvrčkům vštěpováno od dětství. Podle nových výzkumů ale muži touží po něze a pohlazení úplně stejně, avšak mají strach to přiznat, aby okolím nebyli považováni za slabé.

Podle Lenky Černé se ženy od mužů odlišují i tím, že mají v práci větší emoční konflikty – muži umí řešit konflikty v klidu, když chtějí. „Ženy také nedokážou plánovat tak jako pánové a dělají tisíc věcí najednou. Oproti mužům, kteří se soutředí na jednu věc, je to rozdíl."

Je toho zkrátka hodně, čím se mužský mozek liší od toho ženského. A je také pravda, že my ženy můžeme muže obdivovat a milovat, ale to neznamená, že jim taky můžeme plně porozumět.Ulehčit si však život po jejich vzoru lze. Zkuste občas myslet jako oni! Inspiraci najdete v našem článku: Uvažujte jako chlap!.

A co na svém muži „nepobíráte“ vy?

Reklama

Související témata:

Načítám