Hlavní obsah

Jak proměnili nefalšovaný „bahňák" v dokonalé koupací jezírko? Koukněte se!

Foto: Fire Garden

Nově vytvořené koupací jezírko tvoří dominantu západní části zahradyFoto: Fire Garden

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled z domu i z různých koutů zahrady směrem k původnímu jezírku nikoho netěšil, a tak se majitelé rozhodli pro radikální řešení. Jak se mění staré jezírko za nové?

Článek

Když si rodina kupovala dům se zahradou v kladenském okresu, „zdědila“ pozemek i s původním jezírkem. To však nebylo funkční. O koupání se nedalo vůbec mluvit, a ani vizuálně nenabízelo pastvu pro oči. Proto povolali na pomoc odborníky a tady je výsledek.

Společnými silami

Dominantu rovinaté zahrady představovalo právě jezírko, dále pozemek tvoří hlavně trávník, okrasné záhony a dřeviny. Původně bylo situované na ploše 15 m2 v západní části, která je nejvíce vidět. Vybudováno bylo bez filtrace, jeho okolí bylo zarostlé a radost nikomu nedělalo.

Jelikož se nedalo renovovat, majitelé oslovili zahradního architekta Jiřího Barocha z Atelieru Green & White, který navrhl nové koupací jezírko. Realizaci projektu řešila Julie Reicheltová z Fire Garden.

Foto: Atelier Green & White

U původního jezírka se neřešila filtrace, navíc okolní rostliny ho téměř ze všech stran zakrývalyFoto: Atelier Green & White

Foto: Atelier Green & White

Některé rostliny u jezírka bylo třeba odstranit, což se týkalo například i kdoulovce a převislé vrbyFoto: Atelier Green & White

Vodní trojice

Hodně zeleně u jezírka se odstranilo, a tím se otevřel pohled k vodní hladině. Ta je nyní „trojitá“, celkem jde o 40 m2. „V horní kruhové výseči je mělká regenerační zóna o ploše asi 10 m2, zde jsou vysázené čisticí rostliny. Druhá navazující vodní plocha, přibližně 9 m2, je už hlubší. Přes ni je umožněn přístup do třetí největší, kolem 21 m2, a zároveň nejhlubší části, která představuje koupací zónu,“ vysvětluje Julie Reicheltová. Vodní plochy nejsou od sebe vizuálně oddělené – vidíte jeden celek.

Foto: Fire Garden

V nejvyšším bodu vodní plochy se vybudoval malý vodopádFoto: Fire Garden

Foto: Fire Garden

Napohled vidíte jednu vodní hladinu, přitom jde o tři na sebe navazující části. První zóna je hluboká asi 0,3 m, druhá přibližně 0,6 m a samotný prostor na koupání má v nejhlubším místě zhruba 2,2 mFoto: Fire Garden

Jak probíhá čištění

Přirozený proces čištění vody funguje v přírodě u velkých jezer. Kdo chce čistou vodu i v zahradním jezírku, musí ji dočišťovat, v tomto případě mechanicko-biologickou filtrací. „Skládá se ze štěrkových filtrů a speciálních bakterií žijících na takzvaném médiu. Čisticí bakterie se zde nacházejí v takovém množství, kterého bychom jen s pomocí rostlin nedosáhli,“ upřesňuje Julie Reicheltová. Filtrační zařízení se schovalo do domku za živý plot z tújí, při pohledu na jezírko není vidět.

Foto: Fire Garden

První část vodní plochy je regenerační, tady se vysazovaly čisticí rostliny, včetně vodního kosatceFoto: Fire Garden

Foto: Fire Garden

Filtrační zařízení je schované v dřevěném domečku v rohu zahrady, za špalírem tújíFoto: Fire Garden

Po schodech ze dvou stran

Před vodní plochou je dřevěné molo a od něj vedou schůdky, ale do jezírka se dá vstoupit i po nedaleko umístěných šlapácích. „Na olemování jsme použili tmavý rohovec, protože stejný kámen je k vidění i jinde v zahradě. A jelikož šlapáky se z rohovce nedělají, zvolili jsme obdobně zbarvený pískovec. Jezírko obkresluje kačírkový záhon osázený nižšími rostlinami, především travinami,“ říká Julie Reicheltová. Což má svůj důvod – nižší traviny nezakrývají pohled na vodu.

Foto: Fire Garden

Na molo se použilo exotické dřevo bangkirai, stejné je na terase u domuFoto: Fire Garden

Foto: Fire Garden

Šlapáky umístěné mezi kačírkem jsou z tmavého pískovceFoto: Fire Garden

Vypadá to snadně

Celá proměna od výběru firem přes tvorbu projektu až po realizaci trvala více než půl roku, z toho samotná realizace dva měsíce. Nejdůležitější byla volba filtrace, ale myslelo se na každý detail, včetně vedení rozvodů vody (s ohledem na stávající rostliny), vyvedení přepadu (jezírko nemá přirozený odtok, musí se řešit uměle), výběru materiálu, rostlin, osvětlení…

Nyní jezírko tvoří hlavní estetický prvek, je pěkně vidět ze zahrady i z oken domu, a hlavně – majitelům se líbí a dobře jim slouží. A nejen jim, tady se koupe i pes.

Foto: Fire Gardeny

Na jezírko je nyní pěkně vidět téměř ze všech stranFoto: Fire Gardeny

Foto: Fire Garden

Smrk pichlavý, ostrohranný rohovec a vodopádek v pozadí evokují dojem horského jezírkaFoto: Fire Garden

Vhodně řešená vodní plocha dokáže zkrášlit každý pozemek. Jak to vypadá na vaší zahradě?

Reklama

Načítám