Hlavní obsah

Jak se doma konečně zbavit prachu? Zkuste novinky!

Foto: Thinkstock

Každý se chce ve své domácnosti zbavit nepříjemného prachuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyluxovat, vytřít, nebo to zkusit s párou? Víte, který ze způsobů úklidu je pro vás nejlepší, abyste se zbavili rychle a snadno prachu a špíny nejen na podlaze? Náš seznam výhod i záporů vám to prozradí. A přidá ještě něco navíc: hledáte opravdu fungující tip, jak čistit radiátory nebo bílé rámy oken? My to víme!

Článek

Podlaha, police, vzduch – prach je všude, a vy neustále vysáváte, běháte s prachovkou a větráte, jenže to moc nezabírá. Zkuste to s našimi tipy jinak – lépe a účinněji.

Jak na podlahu?

Stačí jeden či dva dny bez úklidu, a v rozích místností vám poletují chuchvalce prachu. Víte, jak si s nimi poradit co nejrychleji?

Nechte to na robotovi! Po prvotní nedůvěře, kdy mnozí robotické vysavače zatracovali, si je dneska v nejedné domácnosti nemohou vynachválit. Jsou ideální právě na každodenní úklid nízkých koberců a tvrdých podlah, abyste nemuseli po návratu z práce zametat. Přečtěte si o nich více: Robotický vysavač: Past na peníze?.

A firmy je neustále zdokonalují – ty nejnovější už jsou vybavené ultrafialovým zářením, které dokáže zničit až 99,9 procent bakterií, mikrobů a dalších nezdravých látek a podlahu vydezinfikují. Odpadne vám tak i povinnost dvakrát či třikrát do týdne podlahu setřít, abyste ji zbavili právě podobných škodlivin.

Foto: Thinkstock

Při vytírání podlahy už nemusíte lézt ani po kolenou, ani si máčet ruceFoto: Thinkstock

Že raději zůstanete u kýble s vodou? I ty jsou stále dokonalejší a lepší. Zatímco obyčejné mopy zná každý, ty nové jsou mnohem dokonalejší a ušetří vás největšího „vytíracího“ omylu. „Jednou z častých chyb je používání příliš mokrého mopu, jezírko v pokoji špínu neodstraní a není dobré pro vaši podlahu,“ říká Kristýna Lipková z firmy Vileda a doporučuje, co s tím: „Proto zkuste ty se speciálními ždímači. Pak stačí jen sešlápnout pedál, a ony se točí rychlostí více než tisíc otáček za minutu. V třásních pak nezůstane ani kapka navíc a dokonale vyždímaný mop s vaší podlahou udělá divy.“

I když vytíráte do sucha, máte pocit, že vám na podlaze zůstává mastný povrch, v němž se brzo objevují šlápoty? Může to být špatným dávkováním čisticích prostředků i teplotou vody. Parketám a dřevěným podlahám bohatě postačí přibližně jeden uzávěr, tedy deset mililitrů čistidla na litr vody. Na vinyl, laminát a linoleum byste měli dokonce použít jen poloviční množství, tedy pět mililitrů, a zapomeňte na horkou vodu, lepšího výsledku dosáhnete vlažnou.

Jak na poličky?

Máte nyní pocit, že poradit si se špinavou podlahou už je jednoduché? Poradíme vám, jak se zbavit prachu a špíny i na poličkách. I zde může pomoci vysavač! Stačí se podívat po novince, tedy typu, jehož součástí je i patentovaná prachovka. Lux má v sobě speciální otvor, do kterého ji zasunete, a po zapnutí přístroje všechen prach i pavučiny odcházejí přímo do sáčku. Není tak nutné prachovku chodit klepat ven, při čemž si většinou prach vrátíte zpět do bytu.

Foto: Vileda

Kýbl s pedálem, který vyždímá mop, nebo 3D prachovky úklid hodně zjednodušíFoto: Vileda

Moc složité? Tak zkuste vyměnit vaši starou prachovku za tu 3D! Ano, tato technologie dorazila už i do světa úklidu. Od obyčejných mikroutěrek se liší tím, že obsahuje takzvané čisticí kapsy. Ty mají speciální povrch plný hrbolků a ďolíčků, takže dokážou zachytit až o čtyřicet procent více nečistot. Můžete je používat jak suché, tak vlhké, ty si poradí i s mastnotou.

Že máte poličky v kuchyni a kolem sporáku mastné tolik, že vám nepomůže ani 5D hadr? Zachrání vás parní čističe. „Jsou ideální na odstraňování mastnot, špíny a vodního kamene. Rozpouští olej, mýdlo, zabíjí škodlivé bakterie, ničí alergeny a poradí si s různými zápachy. A to vše šetrně k vám i přírodě, protože čištění vysokotlakovou parou vylučuje použití saponátů a dezinfekčních prostředků,“ popisuje jejich přednosti za značku Concept Jindřich Valenta.

Foto: Concept

Parní čističe odstraní mastnotu, fleky a další nečistoty zcela bez chemikáliíFoto: Concept

Byli byste nejraději, pokud byste nemuseli uklízet už nikdy? Zkuste to takto: Čistá domácnost bez úklidu? Pomůže stříbro!.

Tipy redakce:

Zkuste naše tipy, jak si snadno poradit s prachem na neobvyklých místech:

  • Zaprášená stínítka papírových a látkových lamp – podlehli jste jejich kouzlu, a nyní jsou plné prachu? Pak zkuste lepicí váleček na odstranění zvířecích chlupů z oblečení. Stačí jím světla přejet, a prach na nich ulpí!
  • Prach v radiátorech – zapomeňte na vysavač či molitanový čistič. Jde to i jinak. Vezměte fén a prach z radiátoru vyfoukejte, nezapomeňte pod něj položit vlhký hadr, na nějž se zachytí a nerozvíří se vám po celém bytě.
  • Zašlé bílé plastové rámy oken – nefungují vám na ně obyčejné čisticí prostředky? Kupte si pomerančový olej a zašlou špínu a skvrny jím umyjte.

Jaký ze způsobů úklidu se nejvíc osvědčil vám? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:
Košťata

Načítám