Hlavní obsah

Jak se zbavit prachu a ušetřit? Víme to!

Foto: Zimagz

Zajistěte si pohodu tím, že snížíte prašnost ve svém bytě. Utírání prachu se pak budete věnovat tak jednou za měsíc, a možná ani to neFoto: Zimagz

Reklama

Upravte si byt tak, abyste nemuseli utírat prach. Usnadníte si život, bydlení bude zdravější a ušetříte 75 % úklidových prací! Poradíme vám, jak na to, a třeba se utírání prachu zbavíte jednou provždy!

Článek

Prach je nepříjemný společník. V článcích se však většinou píše jen o tom, jak ho co nejsnadněji uklízet. Je ale lépe nezabývat se tím, jak řešit problémy s úklidem, a věnovat se raději tomu, aby vůbec nevznikaly. Jinými slovy, komplikovanému úklidu se dá předcházet! Stačí k tomu minimalizovat průvan ve vašem bytě. A průvan byste měli řešit nejen kvůli prachu, ale v nadcházejícím podzimu také kvůli snížení nákladů na vytápění.

Průvan pod dveřmi a špatně těsnící okna

Při boji s prachem se vaším největším nepřítelem stane průvan. „Nejhorší je průvan vznikající u podlahy. Roznáší po místnostech prach i nečistoty ze všech zastrčených rohů i z prostorů pod skříněmi. Pravidlo číslo jedna je tedy utěsnit prostor pod všemi dveřmi! Průvan ale vytváří také špatně těsnící okna, kterými vám navíc už brzy bude unikat žádoucí teplo ven na ulici. Utěsněte také okna, zbavíte se prachu, a navíc snížíte náklady na vytápění tak o 35 procent,“ říká architekt Tomáš Holý.

Foto: WicoHome

Největším zdrojem průvanu je neutěsněný prostor pode dveřmiFoto: WicoHome

Jaké je řešení? K utěsnění dveří vám postačí samolepicí těsnicí páska za 50 korun. Zavřete dveře a podívejte se, jaká mezera je mezi dveřmi a prahem. Tudy fouká a takovou mezeru pak utěsníte tak, že pásku nalepíte na spodní stranu dveří nebo na bok prahu. Okna pak utěsníte tak, že pásku nalepíte na ty jeho plochy, které přiléhají k okennímu rámu.

Foto: Koupelny Prostějov

Při utěsňování dveří nezapomínejte na dveře vchodovéFoto: Koupelny Prostějov

Koberce jsou problém

Z hladké podlahy nebo z jakékoli jiné hladké plochy prach snadno setřete. Z koberců se prach ale musí vysávat. A víte, jak vysavač funguje? Z jedné strany vzduch nasává a z druhé vyfukuje. Pokud máte starší vysavač bez účinného prachového filtru, tak se přibližně 5–15 procent nasátého prachu vrací zpět do místnosti, a vy můžete začít znovu.

Máte-li doma hodně koberců, rozhodně investujte do moderního vysavače s kvalitním prachovým filtrem a nebo zkuste rovnou vysavač s filtrem vodním. Ideální kombinaci tvoří vysavače s omyvatelným (takzvaným hepa) filtrem kombinovaným s vodní filtrací. Z takto vybavených vysavačů se ve spotřebitelských testech na předních místech objevují například Zelmer 919.0 Aquawelt za 3700 korun, Liv Aquafilter 2000 za 3900 korun či Miele EcoSilence za 6 990 Kč.

Foto: Wallpaperstag

Okenní průvan vám nafouká do bytu prach z ulice. Utěsněním oken se ho zbavíte. Navíc snížíte tepelné ztráty a ušetříte za vytápěníFoto: Wallpaperstag

Co nejméně textilií

Textilie prach nevyrábí, ale zachycují ho a uchovávají. „Nejvíce prachu pak pohlcují okenní textilie, neboť přicházejí do styku s venkovním a prachem kontaminovaným vzduchem. Proto jsou na místo závěsů vhodnější žaluzie,“ uvádí architekt Jaroslav Novotný.

Foto: ImageForDesign

Čím více textilií, tím více prachu a práce s jeho úklidemFoto: ImageForDesign

Snížit množství prachu v domácnosti a ulehčit si tak její úklid je rovněž možné výměnou běžných peřin a polštářů za polštáře a peřiny určené pro alergiky. Zaplatíte v průměru o 30 procent víc, ale získáte lůžkoviny, ze kterých se neuvolňují žádné prachové částice.

Foto: Livingroomdesign

Není třeba se zbavovat všech textilií. Rozhodně ale stojí za to omezit jejich početFoto: Livingroomdesign

Používáte rohožku?

Bude to možná znít zvláštně, ale lidé stále neumí používat takovou běžnou věc, jako je rohožka. „Jednoduše si před vstupem do bytu očistit obuv je dobrý zvyk, díky kterému se zbavíte i jemnějších nečistot a do předsíně již vejdete takřka s čistými podrážkami. Podlaha nebude tak rychle špinavá a snižuje se tím i prašnost v předsíni a potažmo v celém bytě,“ říká architekt Jaroslav Bourgermaister.

Jak často musíte doma utírat prach a kolik času vám to zabere?

Reklama

Související témata:

Načítám