Hlavní obsah

Léčba rakoviny: Jaké má vedlejší účinky?

Foto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Foto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Reklama

Přestože má jeden název, skrývá se pod obávaným termínem rakovina celá skupina různorodých chorob. To znamená, že u různých typů rakoviny se liší i druh léčby a vedlejší účinky, které z ní plynou. Jaké jsou nejčastější a jak je dnes medicína dokáže mírnit?

Článek

Nežádoucí účinky provázejí onkologické léčby od počátků tohoto oboru. „Dnes je ale součástí onkologie i její podobor podpůrná léčba, který se zabývá prevencí těchto nežádoucích účinků, snížením jejich výskytu a zlepšením kvality života onkologicky nemocných,“ říká profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Díky tomu přestala platit řada dřívějších obav z nežádoucích účinků chemoterapie nebo útlumu krvetvorby. Prvnímu lze předejít podáváním léčiv, druhému růstových faktorů. I tak se ale nežádoucí účinky objevují a závisí na typu rakoviny, druhu a intenzitě léčby a také na pacientovi. Jaké jsou ty nejčastější problémy?

Operace rakoviny: následky

Intenzita bolesti po chirurgickém výkonu závisí na rozsahu zákroku, části těla, kde byl proveden, a prahu bolesti pacienta. Lze ji zmírnit medikací na předpis. Operace se může zkomplikovat infekcí, která vzniká zanícením rány po zákroku. Ta způsobuje zarudnutí, zvýšenou bolestivost, zánět a horečku, z rány může vytékat hnis.

„Ve většině případů způsobují infekci bakterie, plísně či kvasinky, které se v organismu pacienta vyskytovaly již před operací, ale po provedeném zákroku komplikují hojení rány. Výjimečně může k infekci dojít i během operačního zákroku nebo následně při převazech rány, pokud nejsou důsledně dodržována hygienická pravidla,“ říká David Erhart, primář chirurgického oddělení Nemocnice Na Františku.

Foto: goodbishop, Shutterstock.com

V rámci chemoterapie jsou do těla vpravovány látky s protinádorovým účinkem, které vedle rakovinných buněk ničí i některé zdravé. S vedlejšími účinky, jako jsou nevolnosti nebo útlum krvetvorby, už ale medicína naštěstí umí bojovatFoto: goodbishop, Shutterstock.com

Potíže po chemoterapii

S cílem zničit nádor jsou do těla vpravovány buď hormony, nebo různé léky. Vedlejší účinky takové léčby závisí na konkrétní podané látce a liší se od člověka k člověku: Asi nejhorší je v tomto směru chemoterapie, při níž jsou do organismu vpravována cytostatika – chemické látky s protinádorovým účinkem. Ty ale společně s rakovinnými buňkami bohužel ničí i některé zdravé, což může způsobit pokles bílých krvinek nebo destiček, průjem, ztrátu vlasů, řas a obočí a sníženou imunitu.

„Proti nevolnostem a zvracení po chemoterapii máme v dnešní době naštěstí velmi účinné léky, které používáme u pacientů preventivně ještě před podáním chemoterapie, čímž většinou dokážeme těmto potížím předcházet,“ vysvětluje Jiří Šedo, lékař z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Padání vlasů zase může částečně nebo úplně zabránit speciální čepice, která se nasadí během aplikace chemoterapie. Ta ochladí pokožku, zpomalí metabolismus a zavře vlasové kořínky, které díky tomu nepřijímají cytostatika a jsou před jejich vlivem chráněny, takže nemocný o vlasy nepřijde.

Mírnější dopady má třeba moderní cílená terapie, která v tak velké míře nepostihuje zdravé buňky. Projevit se může například vyrážkou podobající se akné.

Radioterapie zvyšuje únavu

Až polovina onkologických pacientů absolvuje radioterapii (léčba zářením), která se nejčastěji využívá společně s dalšími způsoby léčby. Vedlejší účinky závisí na objemu ozařované tkáně, přijaté dávce, souběžné léčbě, citlivosti nemocného a také na místě, které je ozařováno. Často se objevuje únava a někdy i podráždění pokožky. Ozařování v břišní oblasti může způsobovat změny ve vyprazdňování, průjmy, nevolnosti i zvracení.

Foto: Mark_Kostich, Shutterstock.com

Nejobvyklejším nežádoucím účinkem terapie zářením bývá únava, někdy se objevuje i podráždění kůžeFoto: Mark_Kostich, Shutterstock.com

Rakovina a deprese

Ačkoliv v léčbě rakoviny došlo k velkému pokroku, sdělení této diagnózy vyvolává šok, léčba pak nemocného často vyřadí z běžného života. S tím souvisí pocity nejistoty, strachu, osamocení, nepochopení i izolace, které mohou stav ještě zhoršit. K jejich zvládání je potřeba podpora rodiny, přátel i psychoterapeuta. „Je prokázáno, že celkové rozpoložení člověka, jeho vnímání situace, emocionální a psychická opora okolí či odborníka a pocit, že mohou svým přístupem vývoj onemocnění ovlivnit, má na průběh nemoci výrazný vliv,“ potvrzuje psychoterapeutka Jana Hostovská s tím, že terapie může pomoci i blízkým, pro něž je léčba nemocného také velkou zátěží.

Rakovina je zrádná a nevybírá si. Američtí vědci ale tvrdí, že zhoubné bujení je geneticky dáno jen asi z 10 procent a že zbylých 90 připadá na faktory, které se do velké míry dají ovlivnit. Jako určitá prevence tak mohou fungovat i některé zdravé návyky. O jaké se jedná? Ať to tak je či nikoli, zdravým životním stylem nic nezkazíte.

Reklama

Načítám