Hlavní obsah

Sezona začíná, ale jen na pár týdnů. Kde sbírat medvědí česnek, jak ho jíst a jak prospívá zdraví?

Foto: Ferumov, Shutterstock.com

Foto: Ferumov, Shutterstock.com

Nezaměnitelnou jemně štiplavou chuť čerstvého medvědího česneku si můžete užívat vždy jen několik týdnů v roce. A ten čas nastal právě teď! Delikátní aroma této bylinky ovšem není jediným důvodem, proč si ji dopřávat hojně.

Článek

Říká se, že ho příroda posílá jako dar pro tělo vyčerpané po zimě. Medvědí česnek je jedna z prvních bylinek, která na jaře vyroste. Můžete si ji sami nasbírat v přírodě (na místech, kde to není zakázané), ale běžně ji seženete také v prodejnách s ovocem a zeleninou. Má jemnější chuť než česnek klasický a typickou intenzivní vůni. Pokud jste ho někdy okusili, chuťovou motivaci určitě už dávno máte. Víte také, proč se ho vyplatí jíst kvůli zdraví?

Medvědí česnek krátce

Cibulovitá léčivá bylinka s jemnou česnekovou chutí se řadí mezi takzvané jarní efemeroidy – rostliny, které rychle vyrostou časně zjara, když ještě stromy nemají listy, ale také brzy odumřou. Proto si čerstvých listů medvědího česneku můžete užívat jen pár týdnu v roce. Obvykle od konce března do května, přičemž koncem posledního jarního měsíce začíná kvést a ztrácí svou výraznou chuť a vůni.

Jak si bylinku obstarat?

Obvykle se dal medvědí česnek dobře pořídit na trzích. Můžete se poohlédnout v zelinářství nebo se pro něj vydat do přírody. Na vlhkých stinných místech v lužních lesích, ale i v některých městských lesoparcích se medvědímu česneku daří. Často ho najdete růst poblíž potoka nebo říček. Na některých místech je jeho sběr zakázaný, tak si to raději předem ověřte. Stejně jako jiné rostliny se nesmí trhat v žádné přírodní rezervaci, mimo chráněná území se bylinka smí trhat jen pro osobní potřebu.

Dávejte si také pozor, ať si ho nespletete s jedovatou konvalinkou. Listy medvědího česneku vyrůstají přímo ze země, nikoli ze stonku, a mají typickou česnekovou vůni.

Foto: Jus_Ol, Shutterstock.com

V přírodě můžete bylinku sbírat, ale jen pro osobní potřebu.Foto: Jus_Ol, Shutterstock.com

Účinky medvědího česneku

  • Přírodní antibiotikum - Medvědí česnek je známý svými silnými antibakteriálními účinky. Při chřipce a nachlazení funguje jako prevence a zároveň lék.
  • Proti kvasinkám - Bylinářky obvykle velmi oceňují jeho působení proti kvasinkovým infekcím, se kterými některé ženy bojují dlouhé týdny i déle. Do protikvasinkové diety se ho tak určitě vyplatí zařadit. Za tyto účinky vděčí látce zvané alicin.
  • Vzpruha pro imunitu - Nať medvědího česneku obsahuje velké dávky vitaminu C. Nejen z toho důvodu podporuje celkovou obranyschopnost těla.
  • Podporuje krvetvorbu - Krom úctyhodného množství céčka obsahuje medvědí česnek také hodně železa, které je důležité pro tvorbu krve.
  • Na jarní očistu - Medvědí česnek je ideálním doplňkem pro jarní detox. Má diuretické účinky a pomáhá čistit krev a ledviny.
  • Na snížení tlaku - Kombinace antioxidantů ukrytých v nati medvědího česneku pomáhá chránit cévy a působí proti vysokému krevnímu tlaku.
Foto: KarinaKlachuk, Shutterstock.com

Pesto z medvědího česneku je skvělé na těstoviny i do rizota.Foto: KarinaKlachuk, Shutterstock.com

Jak využít medvědí česnek v kuchyni

S medvědím česnekem nemusíte nutně vymýšlet nějaké složitosti. Skvěle ho upotřebíte prakticky všude, kam si běžně sypete jiné čerstvé bylinky jako třeba pažitku nebo petrželku. Krajíc chleba s čerstvým sýrem a medvědím česnekem je chuťově výborná jarní snídaně či svačina. Nať bylinky si můžete nasekat také do polévky, kefíru, přidat do pomazánky, smoothie nebo třeba jarního salátku.

V kuchyni se dá též upotřebit mnoha způsoby. Známou klasikou je pesto, které posléze můžete použít na těstoviny nebo třeba rizota. Skvěle s ním ale dochutíte také maso.

Čerstvý medvědí česnek můžete podobně jako mnohé jiné bylinky tepelně upravovat a použít třeba místo špenátu nebo jako náplň slaného koláče. Je však třeba myslet na to, že takovou úpravou se cenné látky trochu ztrácí. Z našich osvědčených receptů můžete vyzkoušet třeba krémovou polévku z medvědího česneku s bílým chřestem nebo pečené jehněčí kolínko.

Další recepty s medvědím česnekem

Medvědí česnek mohou někteří šťastlivci pěstovat na zahradě, dařit se mu bude i na balkoně. Více o tom, jak pěstovat medvědí česnek doma, čtěte zde.

Reklama