Hlavní obsah

Jak zachránit vztah? Takhle ne!

Foto: Thinkstock

Někdy se vztah zachránit nedáFoto: Thinkstock

Reklama

Nevzdat se bez boje! To je dobrá vlastnost pro život, ale při snaze zachránit vztah se dost často nevyplatí. Když vám to příliš neklape a vztah pomalu ale jistě skomírá, je leckdy lepší to trápení se ctí ukončit. Zoufalé pokusy o záchranu totiž většinou vše jen zkomplikují. A tohle je pět nejhorších způsobů, jak se snažit udržet si partnera stůj co stůj.

Článek

Milujete ho, a i když podvědomě cítíte, že to poslední dobou není zrovna idylické, nehodláte se vzdát. Tušíte, že se blíží den, kdy se s vámi váš partner rozejde, ale nechcete ho pustit. A místo, abyste se všemu postavila čelem, přistoupíte k některému ze zoufalých způsobů, jak si ho k sobě připoutat.

1. Uděláme si miminko, miláčku!

Tohle je čirý nesmysl, přesto se k tomu řada zoufalých žen uchyluje. A jejich podobně zoufalí partneři nedokážou říci ne. „Páry ve vztahu s dlouhodobou klidovou zónou se začínají nudit a mají pocit, že by to chtělo vztah něčím oživit. Už nevědí, jak ho okořenit, a tak navrhnou, že by nebylo špatné si pořídit miminko,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Mají pocit, že dítě posílí jejich vztah, posune je někam dál a jejich „hnízdo“ zteplá.

U fungujících zdravých vztahů to v podstatě tak funguje, ovšem u krachujícího partnerství to má zcela opačný efekt. „Přibudou starosti, probdělé noci, větší útraty za plenky a sunar. A tyto věci pár rozhodně nestmelí, ale naopak velmi rychle ukáže jeho díry,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Takže k rozchodu tak jako tak dojde, i když se v rámci rodičovské zodpovědnosti možná oddálí. A jako „bonus“ za toto prodlužování si na konto přičtete dítě, které se potácí mezi zmatenými a nespokojenými rodiči.

2. Co takhle svatba?

Je to další naprostá hloupost! Když se dva lidé spolu necítí příliš dobře, žádné razítko či úřední potvrzení jejich „lásky“ jim nepomůže. „Když vztah vyčpívá, nic na světě ho nedokáže rozpohybovat. Má totiž špatné základy. Dobrý vztah nemůže jen tak vyčpět, stejně tak jako dobré kamarádství také jen tak neskončí,“ říká Aleš Kalina.

Představy o tom, jak svatba a vzájemný slib lásky posune vztah do jiné dimenze, jsou zcela mimo realitu. „Tohle ať si nikdo nemyslí, přináší to jen zklamání. Po několika oslavách a úžasných okamžicích se vše postupně vrátí do normálu,“ dodává Aleš Kalina. A když před svatbou nebyl „normál“ nijak extra skvělý, nebude ani po ní.

Foto: Thinkstock

Svatba není řešeníFoto: Thinkstock

3. Tatínku, domluvte mu přeci!

Tohle je nejen hloupé, ale zároveň dost slabošské. Snažit se udržet si partnera pomocí jiných autorit – jeho rodičů, kamarádů a podobně – vás doslova degraduje. Prosit například potencionálního tchána o to, aby svému nezbednému synkovi domluvil, je vážně velká chyba. „Pokud nejsem schopen partnera zaujmout natolik, aby se mnou byl, je nesmysl ho k tomu tlačit přes jiné autority. Stejně s ním jednou budete žít jenom vy a nechcete přece, aby vám po zbytek života dával najevo, že jste podřadnější. Vztah se jednoduše nedá vynutit,“ vysvětluje Aleš Kalina.

4. Společná investice?

Tahat do pohasínajícího vztahu peníze se nevyplácí. Ať už jde o společnou hypotéku na nový byt či podnikání, upevnění společné lásky se konat nebude. „Lidé si občas myslí, že pokud se uváží do finanční klece, nebudou mít záletnické manýry a nebudou přemýšlet o hledání někoho jiného. Takto ale život vážně nefunguje,“ varuje Aleš Kalina. Naopak! Starosti o peníze vztah zatíží a ve výsledku tak dojde k rozchodu, který si akorát výrazně zkomplikujete vzájemným finančním vypořádáním.

5. Musíme si od sebe odpočinout

Pravda je, že tuhle větu nejčastěji vypouštějí muži. Krátkou vztahovou pauzu ale občas navrhnou i ženy. Podle odborníků je ale „oddechovka“ jen chabé maskování slabosti. „Pokud cítím, že si potřebuji od partnera odpočinout, je to známka toho, že vztah je na konci a jakékoli protahování ty dva přivede jen do nepříjemností. Taková pauza jen zakrývá neschopnost říci si čau,“ dodává Aleš Kalina.

Tohle také nezkoušejte!

  • Pořídíme si psa (kočku) – stejně jako miminko, nebrat!
  • Přemlouvání a výčitky – věta typu „Tohle všechno jsem ti obětovala" na většinu rozhodnutých mužů nezabírá.
  • Obří dárek – koupíte-li mu auto či drahou dovolenou, jeho lásku si nezískáte. Spíš ho dostanete do nepříjemné situace, kdy bude muset dar odmítnout, nebo jej přijme, ale váš vztah to stejně nezachrání, v lepším případě jen prodlouží. Zvažte, za jakou cenu?

A co vy? Dopustily jste se někdy některé z těchto chyb? Nebo někoho takového znáte? Podělte se o své zážitky v naší diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám