Hlavní obsah

Jarní očista těla: Vsaďte na bylinky!

Foto: thinkstock

Jarní vzpruha pro organismus? To jsou mladé bylinky!Foto: thinkstock

Reklama

Moje známá měla na krku osmdesátku, ale kdo to nevěděl, hádal by jí mnohem méně. Ptala jsem se jí, jak to dělá. A odpověď? „Kopřivy. Na jaře jimi cpu sebe i celou rodinu.“ Co dalšího umí jarní byliny?

Článek

Jarní, hlavně ranné rostlinky, mají velkou sílu a mnoho účinků. Příroda vám tak po zimě nabízí to nejlepší, co pro vaše tělo má. Které vám po zimě zaručeně pročistí organismus a pomohou od drobných neduhů?

Největší čističi organismu

Kopřivy: Sbírejte je časně zjara, ty menšího vzrůstu, jsou sice zdravé celý rok, ale v tomto období mají nejsilnější účinky. Dávejte je do polévek, nádivek, připravte je jako špenát (recept najdete zde). Očistná a posilující kúra kopřivami by měla trvat 4–8 týdnů. Používá se hlavně nať a listy. Pročišťuje, je močopudná, podporuje krvetvorbu, zažívání, vyplavuje z těla škodliviny, má vliv na metabolismus, lepší vzhled pleti. Čaj k pročištění: 2 lžičky nasekané kopřivy vařte ve 2 dl vody, sceďte, pijte několikrát denně.

Bříza: účinné jsou mladé březové listy, které čistí krev a působí proti močovým a ledvinovým kamenům. Čaj: 1–2 polévkové lžíce listů čerstvých nebo usušených na čtvrt litru vody.

Sedmikráska: Povzbuzuje látkovou výměnu v játrech, žlučníku, mírní křeče, je slabě projímavá. Tip na čaj: spařte 2 čajové lžičky květů a listů na čtvrt litru vody, po 10 minutách sceďte, pijte 2–3x denně. Čerstvě vylisovaná šťáva (například sedmikrásky rozmixujte a vyždímejte přes plátno) z celých rostlin zase slouží k jarnímu pročištění, užívejte denně lžíci šťávy zředěnou trochou vody nebo ji prostě nasekejte do salátu.

Jetel luční: K léčení se užívají pouze sušené a nerozcupované hlavičky. Pití čaje čistí krev, játra, žlučník, je také účinný na ekzémy a lupénku. Tip na čaj: asi 6 sušených hlaviček spařte 250 ml vroucí vody, po 15 minutách sceďte, pijte 2–3 šálky denně 4–6 týdnů.

Foto: thinkstock

Který bylinný nápoj vyzkoušíte vy?Foto: thinkstock

Ani tyhle rostliny nepřehlédněte!

Chcete si udělat zásoby přírodních léků na „horší časy“? Zaměřte se na tyhle!

Bez černý na nachlazení:Pije se horký čaj z květů, bobulí i listů, podporuje pocení, vykašlávání hlenu. Jak na čaj z květů? Na 2 vrchovaté čajové lžičky nalijte čtvrt litru vroucí vody, sceďte po 5 minutách. Bobule zase dejte do studené vody, asi 3 lžičky na šálek, po pár minutách zahřejte, krátce povařte, za 5–10 minut sceďte.

Vrba na chřipku:K léčení se užívá kůra vrby bílé, na jaře ji olupujte z 2–3letých větví. Používá se jako přírodní aspirin, nesnižuje srážlivost krve a nedráždí žaludeční sliznici. Tip na čaj: 2 lžičky rozdrcené kůry nechte 2–3 hodiny v 1 litru chladné vody, potom zvolna přiveďte do varu, nechte stát asi 5 minut a sceďte. Pijte 3x denně šálek.

Pampeliška na játra a žlučník: Léčí nať a kořen, pomáhá při jaterních a žlučníkových onemocněních, střevních a žaludečních potížích. K jarní kúře se používá odvar: 1–2 čajové lžičky nasekaného kořene i s natí louhujte v 1,5 dl studené vody, přiveďte k varu a po 10 minutách sceďte. Pije se několik šálků denně. Odvar z kořene: 10 g nasekaného kořene vařte 15 minut ve 150 ml vody, přefiltrujte, pijte 2 šálky denně mezi jídly.

Tak tedy… na zdraví! A návod, jak si i doma vypěstovat vlastní bylinky, najdete v tomto článku.

Reklama

Související témata:

Načítám