Hlavní obsah

Čističky střeva: 6 druhů potravin, díky kterým budete zdraví

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Až 70 procent imunity člověka je údajně ovlivněno tím, jak na tom jsou jeho střeva. Věděli jste, že jejich špatný stav může způsobit kožní problémy, únavu, nedostatek energie nebo špatnou náladu? Přitom udržet střeva v dobré kondici není nic složitého.

Článek

Tenkým střevem prochází mnoho cizorodých látek, které narušují jeho přirozené prostředí. Tlusté střevo se zase stará o vylučování zplodin z těla ven. A když střeva nefungují, nečistoty se v organismu usazují, což má neblahý vliv na zdraví i imunitu. Projevovat se to může různě, od zažívacích problémů přes tloustnutí až po kožní problémy.

Pro zdraví jsou tedy střeva velmi důležitá. Aby dobře fungovala, potřebují pohyb a pestrou, vyváženou stravu. Co všechno byste si měli alespoň několikrát týdně dopřát, abyste jim prospěli? Ptali jsme se odborníků!

Vláknina především

Blahodárný vliv na střeva má vláknina. Působí jako dokonalá čistička: zbavuje je nečistot, zbytků jídla a nestravitelných kusů potravy, které se v nich usazují. „Pro správně fungující střeva je důležitý příjem zeleniny, ovoce a luštěnin. Například jablka obsahují velké množství rozpustné vlákniny pektinu, který zachytává různé druhy toxinů a navíc zlepšuje střevní peristaltiku. Lze je konzumovat čerstvá ve formě ovoce či ovocných šťáv. Může se však stát, že někoho čerstvé ovoce nadýmá a nafukuje. V tom případě doporučuji jablka povařit například s hřebíčkem a špetkou skořice – budou stravitelnější,“ upřesňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Celozrnné pečivo

Pro velké množství vlákniny dávejte přednost celozrnnému pečivu. Místo klasického rohlíku si dejte celozrnný – střevům tak snadno a rychle ulevíte. Pečlivě však sledujte složení: stává se, že běžné pšeničné pečivo bývá obarvené karamelem, čímž zdánlivě budí dojem „zdravé“ varianty, ale ve skutečnosti jde jen o barvivo bez jakýchkoli zdravotních výhod. Chcete-li mít jistotu, upečte si domácí celozrnné rohlíky.

Foto: Nataliya Nazarova, Shutterstock.com

Ne černý, ale skutečně celozrnný chléb a pečivo jsou plné prospěšné vlákninyFoto: Nataliya Nazarova, Shutterstock.com

Vsaďte na kvašené potraviny

Skvěle na střeva působí fermentované (kvašené) potraviny, například kysané zelí, jogurty či kombucha. Obsahují probioticky působící bakterie a enzymy, které usnadňují trávení. Probiotika navíc snižují cholesterol a podporují imunitní systém. Kysané zelí si lze vyrobit i doma ve sklenici a pochutnat si na něm v zelňačce, lepenici, salátech nebo ho použít jako přílohu. Pro zachování živých kultur je však důležité, aby byly kysané výrobky čerstvé. Jakoukoli tepelnou úpravou nebo naložením se probiotika zničí. Chcete-li tedy využít všech prospěšných vlivů fermentovaných potravin, musíte je pojídat syrové (tedy do jídla je přidávejte až před konzumací).

Foto: Daniel S Edwards, Shutterstock.com

Pro zdravá střeva jsou dobré kvašené potraviny. Můžete vsadit na tradici v podobě kysaného zelí či kefíru, nebo vyzkoušet něco cizokrajného, třeba kombuchuFoto: Daniel S Edwards, Shutterstock.com

Mléčné výrobky? Střeva ocení kysané

Někomu mléčné výrobky způsobují trávicí potíže, a proto se jim vyhýbá. Řešením jsou produkty kysané. I ty prošly fermentací a obsahují laktobacily, takže usnadňují trávení a podporují správné střevní bakterie. Jde například o zakysanou smetanu a podmáslí, kefír, jogurty a acidofilní mléka.

„Komu přijde chuť bílého neslazeného jogurtu fádní, je možné do něj přidat například lžičku chia semínek a čerstvé ovoce. Použít lze i sezamové, konopné, lněné či dýňové semínko nebo oříšky. Kdo miluje čokoládu, může si do jogurtu rozmělnit tři kakaové boby. Koho jogurt v chladných měsících ochlazuje, může si semínka či oříšky opražit a případně ještě použít špetku skořice,“ radí Věra Burešová. Ochutit mléčné výrobky lze i medem nebo třeba povidly.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Jogurty i kysaná mléka působí na střeva blahodárně. Obsahují totiž množství laktobacilůFoto: Krasula, Shutterstock.com

Tempeh i vodní řasa

Kysaná zelenina ani kefír nepatří mezi vaše oblíbená jídla? Zkuste střevům dopřát méně tradiční možnosti, například pikantní kvašené zelí kimči. Podle trenérky a poradkyně pro zdravý životní styl Veroniky Jandové je pro očistu střev vhodná i sladkovodní řasa chlorella: „Pročistí zažívání a detoxikuje tělo. Stejně tak tempeh natural nebo fermentované sójové boby. Ty slouží nejen jako náhražka masa pro vegany, ale i jako hodnotné probiotikum. Tempeh seženete uzený, marinovaný či smažený, avšak nejlepší je přírodní, který si můžete upravit dle vlastní chuti.“ Vyzkoušejte špízy s tempehem či vietnamské bagety bánh mì. I zde ale platí, že tepelně zpracovaný tempeh i sójové boby ztrácejí varem své živé probiotické kultury.

Reklama