Hlavní obsah

Klíč k úspěšnému hubnutí? Glykemický index!

Foto: Thinkstock

Glykemický index hraje při hubnutí velkou roliFoto: Thinkstock

Reklama

Všichni o něm mluví, ale nikdo ho neviděl. Přitom při hubnutí hraje velkou roli. Jmenuje se glykemický index. Netušíte, o co jde? Pojďme to společně zjistit. Možná tak vypátráme, proč tloustneme?!

Článek

Ano, přesně on může možná za to, že se vám nedaří shodit kila, která chcete. „Zdravé hubnutí není jen o přijatých nebo spálených kaloriích, ale také o kvalitě potravin, s čímž hodně souvisí i glykemický index,“ říká specialistka na zdravý životní styl Jana Altnerová z LifeInstitut.cz.

A co je tenhle index vlastně zač? „Jde o číselný údaj, jímž se vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi,“ vysvětluje přední český diabetolog doc. MUDr. Rudolf Chlup, CSc. a dodává, že pro každou potravinu se stavuje zvlášť.

Co si pod tím máte představit?

„Jakmile sníte nějaké jídlo, začne se v trávicím traktu rozkládat na jednotlivé složky a uvolňovat je do krevního řečiště,“ popisuje docent Rudolf Chlup. „Pokud tedy zkonzumujete potravinu sacharidovou, zvedne se vám hladina cukru v krvi, takzvaná glykémie. Slinivka na to zareaguje uvolněním inzulinu, který přebytečný cukr z krve vyplaví a uloží. A vaše tělo dostane opět hlad,“ vysvětluje lékař.

Foto: Thinkstock

Různé potraviny mají odlišný vliv na zvýšení hladiny cukru v krviFoto: Thinkstock

Abyste si to dokázali představit, zkuste si vzpomenout třeba na snídani: že jste si dali koblihu? A zhruba za hodinu jste měli zase pěkný hlad? Kdežto, když posnídáte celozrnný rohlík se sýrem, nejenže vás nebude „honit mlsná“, ale dvě hodiny máte od kručení v žaludku pokoj? Přesně to je ono!

Vysoký index: jednou jste vysoko, brzy ale dole

„Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl, se jistě setkal s radou konzumovat spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem,“ říká nutriční poradkyně Ludmila Holcová z Diet Plan. Konkrétně to jsou třeba zelenina, sýry, šunky, tmavé pečivo, maso a jiné. Na rozdíl od těch s vysokým, jako jsou například bílé pečivo, hranolky, pivo, tatranky, tyčinky, mexická pizza a podobně. Ty vám křivku krevního cukru pěkně zvednou, ale i zase rychle zamíří do propadu. A vy pak musíte „hasit" následky: zase jíst.

Přestavte si to podobně jako s alkoholem: když si ho dáte hodně, jste hvězdou večera, protože sršíte humorem, tančíte na stole, všem řeknete od plic, co si o nich myslíte... Kdežto ráno s pořádnou kocovinou děláte neviditelné.

Vysoký glykemický index je proto nevítaný: jednou jste hodně vysoko, brzy ale hluboko dole. Což není dobrý stav pro hubnutí.

Foto: Thinkstock

Veškeré jídlo je velmi vhodné prokládat zeleninouFoto: Thinkstock

Nízký index: Utlumuje chutě

Všeobecně se potraviny dle glykemického indexu dělí do tří skupin: jak už jsme zmínili – s nízkým, vysokým – a pak také středním. Orientační tabulky s danými hodnotami i rozdělením do jednotlivých skupin lze najít na internetu či v odborných brožurách. „Mohou se však v závislosti na řadě proměnných faktorů, jako jsou zralost a odrůda ovoce či zeleniny, způsob úpravy, ale i tělesná konstituce a psychické a fyzické rozpoložení konzumenta i metody měření lišit, a to někdy i dost výrazně,“ upozorňuje docent Chlup.

Podle něj jsou ale výjimky, kdy se zříkat nemusíte ani jedné skupiny – záleží kdy kterou potravinu a před jakou aktivitou sníte! Sám se tímto tématem zabýval ve svých výzkumech a měřením zjistil, že různá výše glykemického indexu je vhodná k různé aktivitě. „Před výstupem na Sněžku, tréninkem, či jinou výraznou fyzickou aktivitou, si klidně dejte potravinu s vyšším glykemickým indexem, abyste cukr dostali rychle do krve a měli dostatek energie,“ radí lékař. Naproti tomu k méně namáhavé práci u počítače či k večernímu lenošení u televize zvolte opak – potravinu, které hladinu cukru tolik nezvýší.

Proč není na všech etiketách?

Jednou z hlavních příčin je komplikovanost a s tím spojená finanční náročnost určování GI. „Z důvodů zcela pochopitelných nestojí na špici zájemců o zjištění glykemického indexu svých produktů největší – a nejbohatší – výrobci cukrovinek, ale naopak ti, kteří zásobují trh potravinami takzvanými zdravými," uzavírá docent Rudolf Chlup. Zkrátka, co platí pro téměř všechna dietní pravidla, opatření a poznatky: při jejich dodržování záleží na každém z vás.

Co na jednoho funguje, u druhého vůbec nemusí. Proto byste se měli řídit nejen vaším životním stylem a stavem, ale hlavně zdravým rozumem… Co říkáte?

Reklama

Načítám