Hlavní obsah

Kobereček do předsíně: Vyrobte si ho podle svých představ

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte chuť vyrobit si nějakou praktickou drobnost do bytu jako osvěžení? Vyzkoušejte tenhle roztomilý kobereček. Budete potřebovat hodně tlustý provaz nebo lano, jehož barvu si můžete doladit podle ostatních doplňků. Tak se do toho pusťte!

Článek

Předsíň je místo, které vítá příchozí a dělá dojem. Nemusíte hned plánovat velkou rekonstrukci, předsíň v moderním stylu nabízí spoustu zajímavých detailů – a může jím být třeba právě předložka.

Co budete potřebovat

Pro lano si určitě zajděte do provaznictví. V e-shopu si na materiál nemůžete sáhnout a možná budete při rozbalení zásilky překvapeni.

Přírodních lan je hned několik druhů: lněné a bavlněné je hladké, ale počítejte s vyšší cenou. Jutové a sisalové má vlas a je drsnější, kokosové je nejstřapatější. To jsou varianty, které se mohou hodit, chcete-li dodat bydlení přírodní nádech. Když se rozhodnete pro barevnou variantu, výběr je ještě větší: lana z umělých materiálů se vyrábějí v pestrých odstínech.

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si: tlusté lano, nůžky, lepidlo, plsť a špendlíky Foto: Jakub Jurdič

Jaký materiál vybrat

Klíčový je průměr provazu. Použili jsme jutové lano s průměrem 16 milimetrů a oranžové polyamidové tloušťky 10 milimetrů. Od síly provazu se odvíjí náročnost manipulace: s tlustým lanem bude „šnek“ rychleji hotový. Umělé vlákno zase při lepení klouže, ale hotový kobereček se lépe udržuje. Roli hraje i finanční stránka – na předložku o průměru 48 cm jsme spotřebovali 10 metrů přírodního lana. U plastového byl výsledek menší, jen 36 cm.

Lepidlo je nejlepší univerzální se špičatým aplikátorem, například Pattex Chemoprén nebo Herkules, případně můžete použít i univerzální UHU, které je dražší, ale oceníte jeho průhlednost. Jako podložku zvolte 1 mm silnou plstěnou sedlářskou desku (koupíte v provaznictví nebo kutilských prodejnách). Na kobereček vám vystačí čtverec velký 50 × 50 cm.

Nezapomeňte, že budete manipulovat s lepidlem, takže dobře větrejte a pracujte na vhodné podložce.

Začínáme od prostředka

Hned v prvním kroku na vás čeká docela těžký oříšek: vyrobit střed. Zhruba 5 cm lana rozpleťte a v prstech stočte do smyčky tak, aby konce vláken tvořily vějíř. Ten co nejvíce zploštěte, zespodu naneste lepidlo a shora přitiskněte vzniklou smyčku. Nechte zaschnout alespoň půl hodiny.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Navíjení startuje

Na stočený základ začněte lano postupně navinovat do kruhu. Na vnější stranu „šneka“ si vždy naneste deseti- až patnácticentimetrový pruh lepidla a pevně přitiskněte provaz.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vezměte si k ruce špendlíky

Každou takto přilepenou část zajistěte vpíchnutím špendlíku z boční strany – tedy vodorovně, kolmo na spoj. Špendlíky ve výsledku nebudou vidět. Vyrábíte-li kobereček z tenkého materiálu, použijte špendlíky s barevnou hlavičkou a zapichujte je z boku v úhlu asi 45 stupňů – po uschnutí je snadno odstraníte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Postupně dorolujte a dolepte celé lano s výjimkou posledních deseti centimetrů. Spoje nechte důkladně zaschnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zakončování

Zakončení bude podobné jako úvodní krok. Téměř dokončenou předložku obraťte na rubovou stranu. Konec lana rozpleťte, vějířovitě rozprostřete, pokryjte dostatečným množství lepidla a přitiskněte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Podlepování

Na plsť, která bude sloužit jako podložka, si položte „šneka“ a obtáhněte tužkou tak, aby byl výsledný kruh zhruba o centimetr menší. Vystřihněte.

Na rubovou stranu stočeného provazu naneste lepidlo paprskovitě v pruzích od středu ke kraji v přiměřené vzdálenosti. Přiložte vystřiženou podložku a přitiskněte v místech spojů. Po deseti minutách výrobek otočte lícem nahoru a nechte zaschnout, nejlépe přes noc.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

A je hotovo

Hotový kobereček je kompaktní a podle zvoleného materiálu by se měl i dobře udržovat. Pokud máte v předsíni dlažbu, asi bude lepší ještě jej podložit protiskluznou podložkou. Plsť by mohla klouzat.

A teď už můžete do předsíně pozvat hosty…

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Baví vás vyrábět drobnosti do bytu?

Reklama

Načítám