Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Bylinky nejsou k dostání jen na pultech obchodů, za pár dní budou k dispozici i na vašich zahrádkách. Proto vám dnes přinášíme tip na pokrm, ve kterém zužitkujete to, co jste si sami vypěstovali! Zkuste ricottový koláč s kopřivami.

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
  • 250 g listového těsta
  • 2 hrsti kopřiv
  • 2 hrsti listového špenátu
  • 1 kelímek ricotty
  • 1 ks vejce
  • 100 ml smetany na vaření 12%
  • 100 ml mléka
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky na podsypání
Článek

Postup

01.

Zapněte troubu na 180 °C. Vál nebo plochu trochu pomoučněte a rozválejte těsto do kruhu. Průměr by těsto mělo mít takový, aby pokrývalo dno a přesahovalo přes, aby byly vyplněny i okraje formy.

02.

Máslem vymažte formu a vložte do ní vyválené těsto. Poté těsto na dně na několika místech propíchejte vidličkou.

03.

V kastrůlku rozehřejte olivový olej a dejte na něj spařit nakrájené listy kopřiv a špenátu. Když listy „povolí“, přidejte propasírovaný česnek, osolte, opepřete a promíchejte. Celkově restujte asi 7 minut.

04.

Mezitím si připravte zálivku tak, že smícháte vidličkou rozšlehané vejce se smetanou a mlékem.

05.

Na propíchané těsto rozprostřete špenát s kopřivami, lžící poklaďte po celé ploše ricottou a zelejte směsí z vajíčka, smetany a mléka. Dejte péct asi na 45 minut, zkrátka do té doby, než okraje těsta zezlátnou.

Ricotta a špenát se krásně doplňují, připravte si z nich i skvělé rychlé lívanečky.

Reklama

Související témata:

Načítám