Hlavní obsah

Souboj receptů: Dokonalý koláč a osvěžující salát ze zahrádky

Foto: Mona Martinů

Sabina a Michal si pro vás připravili osvěžující jarní dobrotyFoto: Mona Martinů

Reklama

Čerstvá zelenina už není k dostání jen na pultech obchodů, za pár dní bude k dispozici i na vašich zahrádkách. Proto vám dnes přinášíme dvě jídla, ve kterých dokonale zužitkujete to, co jste si sami vypěstovali!

Článek

S jarem a létem přichází také doba, kdy si na zahrádce můžete vypěstovat většinu ovoce a zeleniny, které máte rádi. Sabina a Michal si pro vás dnes přichystali dva úžasné recepty ze surovin, které se dají snadno vypěstovat (a v případě kopřiv najít takřka kdekoli) a chutnají naprosto báječně. Dáte si raději slaný koláč s kopřivovým špenátem, nebo osvěžující jarní salát s čočkou?

Sabinin koláč s ricottou a kopřivami

Na 1 koláč (forma 23 cm) potřebujete: 250 g listového těsta, dvě velké hrsti mladých kopřiv (nebo vršků těch zraleších), stejně tak i čerstvého listového špenátu, kelímek sýru Ricotta (250 ml), 1 vejce, 100 ml smetany na vaření (12%), 100 ml mléka, 4 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, máslo na vymazání formy a trocha polohrubé mouky na podsypání těsta

Foto: Mona Martinů

Jemný slaný koláč potěší snad každého, proto se stal i dnešním vítězem!Foto: Mona Martinů

Postup: Tenhle dle mě vynikající recept mám od mého muže, je velmi jednoduchý. Zapněte troubu na 180 °C. Vál nebo plochu trochu pomoučněte a rozválejte těsto do kruhu. Průměr by těsto mělo mít takový, aby pokrývalo dno a přesahovalo přes, aby byly vyplněny i okraje formy.

Máslem vymažte formu a vložte do ní vyválené těsto. Poté těsto na dně na několika místech propíchejte vidličkou. V kastrůlku rozehřejte olivový olej a dejte na něj spařit nakrájené listy kopřiv a špenátu. Když listy „povolí", přidejte propasírovaný česnek, osolte, opepřete a promíchejte. Celkově restujte asi 7 minut. Mezitím si připravte zálivku tak, že smícháte vidličkou rozšlehané vejce se smetanou a mlékem.

A jde se na konečnou fázi. Na propíchané těsto rozprostřete špenát s kopřivami, lžící poklaďte po celé ploše ricottou a zelejte směsí z vajíčka, smetany a mléka. Dejte péct asi na 45 minut, zkrátka do té doby, než okraje těsta zezlátnou.

Jarní salát s čočkou podle Michala

Na 4 porce potřebujete: 70 g černé (kupované) čočky, 250 g směsi čerstvých salátů, 100 g čerstvého zeleného chřestu, 1 žlutou papriku, 1 mrkev, hrst hrachových lusků, lžíci másla, svazek ředkviček, balzamikový ocet, sůl a pepř na dochucení

Foto: Mona Martinů

Salát s čočkou je nejenom zdravý, ale také opravdu dobrýFoto: Mona Martinů

Postup: Mám saláty s čočkou rád, protože luštěniny jsou ve formě, kdy jsou doplněné zeleninou, lépe stravitelné. Čočku propláchněte studenou vodou a dejte ji na 15 minut vařit. Poté ji znovu propláchněte. Chřest očistěte a nakrájejte na špalíčky, papriku rozdělte na kostičky, mrkev na kolečka a hrášek vyloupejte. V pánvi rozpalte máslo a tuto zeleninu na něm ze všech stran doměkka opečte. Ředkvičky rozkrájejte na kolečka. Teď už jen promíchejte opečenou zeleninu, čočku, ředkvičky a čerstvý salát. Nezapomeňte salát ochutit octem, solí a pepřem a může se podávat.

Co doma připravujete vy ze sezonních pokladů vaší zahrady?

Reklama

Načítám