Hlavní obsah

Kuchyně roku 2012: Blíží se konec bílé?

Foto: thinkstock

Bílé kuchyně vládnou roku 2012, ale na své si přijdou i milovníci barevFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílá, bílá, bílá! Tak zněla odpověď, když jste se zeptali v minulých několika letech architektů či designérů na to, jaké kuchyně jsou právě v módě, které patří k nejprodávanějším a co si máte pořídit domů. A jak je tomu letos? Odpověď bude znít sice bílá, ale možná naposled!

Článek

Milovníci nádherného oblečení mají týden módy v Paříži, a co se na něm objeví, je v následujících měsících trendy! Podobně si fanoušci krásného bydlení nemohou nechat uniknout veletrh Salone del Mobile v italském Miláně, jehož součástí je jednou za dva roky i největší veletrh kuchyní EuroCucina. Ten se konal letos, a tak už je jasné, že kuchyně v následujících měsících budou stále více připomínat obývací pokoje a svět kolem vaření už rozhodně nevypadá jako černobílý film! Prosazují se zde nejen přírodní materiály, ale i akcenty několika zajímavých barevných odstínů.

Kuchyň se mění v obývák

I když se to mnohým nelíbí, kuchyně stále zůstávají součástí obývacích pokojů. A více se jim podobají také svým vzhledem.

Foto: Sedlák interier

Kuchyň Laminate pure white firmy Eggersmann vsadila nejen na dvířka v bílém lesku, ale její pracovní deska má tloušťku pouze 16 mmFoto: Sedlák interier

Z barev sice stále jasně vede bílá v provedení vysoký lesk, její nadvládu už nelze označit za stoprocentní. „Nejvíce byla k vidění bílá barva v kombinaci s čistým surovým, nejlépe dubovým dřevem s výraznou strukturou,“ popisuje trendy z veletrhu Miroslav Křivonoska ze společnosti Sedlák Interier. A pokračuje: „ K vidění byl ještě minulý rok méně obvyklý mramor, a to doslova v celém interiéru.“

Foto: Salone del Mobile

Konkurencí bílému lesku se stává dřevo s výraznou strukturouFoto: Salone del Mobile

Máte pocit, že tyto materiály svým neutrálním odstínem vládu bílé neohrožují? Ano, ale nebezpečí přichází odjinud. „Bílá, dřevo a mramor se totiž budou letos kombinovat s akcenty hráškové nebo pistáciově zelené, kdo by chtěl něco zářivějšího, oblíbená je i limetková. Kuchyně tedy v následujících letech rozhodně jednobarevné nebudou,“ dodává Miroslav Křivonoska.

Foto: Salone del mobile

Kromě dřeva byl dominantním materiálem letošní přehlídky i přírodní kámen, a hlavně mramorFoto: Salone del mobile

Nemůžete se už dočkat? Zde je Barevná kuchyň 3x jinak. Podívejte se!.

Spotřebiče se vám ztrácejí před očima

Dalším společným znakem módních kuchyní je jednoduchost, stále proto převládají dvířka bez úchytek, a určitá kompaktnost. Pokud nejde zrovna o záměr – na přehlídce jsme sem tam objevili i sestavy, kdy horní skříňky nahradily otevřené police, ale vzhledem k (ne)praktičnosti tohoto řešení nelze předpokládat, že se masivně objeví v evropských domácnostech – tvořily kuchyně jednotné uzavřené sestavy, které vypadaly jako jeden kus nábytku. Ale pozor, rozhodně nepůsobily mohutným a těžkopádným dojmem. Naopak. K odlehčení přispívá i to, že závěsné se používají nejen horní skříňky, ale také ty dolní! Tím, že nábytek „nesedí“ přímo na podlaze, působí celý interiér o něco větší a méně přeplněný.

Foto: sedlák interier

A prosazovat se začínají opět barvy, třeba různé odstíny zelenéFoto: sedlák interier

Zmenšují se však i pracovní desky. Ubírá se jim nikoli na velikosti, to by se asi jen málokomu líbilo, ale především na jejich tloušťce. Zatímco ještě nedávno zvlášť u přírodních materiálů platilo, že více znamená lépe, a tloušťka desek byla přes deset centimetrů, nyní je tomu právě naopak. Výjimkou tak na výstavě nebyly kuchyně jen se šestnáctimilimetrovými deskami.

Foto: salone del mobile

Rozdíly mezi kuchyní a obývákem se stírají ve vzhledu i zařízeníFoto: salone del mobile

Před očima vám mizely nejen desky, ale dokonce i spotřebiče. Výrobci toho dosáhli dvěma způsoby – buď volili ty z bílého skla, z něj se už vyrábějí jak varné desky, tak třeba dvířka trub nebo volně stojících chladniček, a to opticky splývalo s okolními bílými dvířky – anebo i spotřebiče ukrývali za posuvná dvířka. Když vaříte, dvířka odsunete, když skončíte, zatáhnete je a trouby, ale i celé varné centrum za nimi zmizí. Kuchyň je pak opravdu k nerozeznání od obýváku.

Foto: salone del mobile

Po „bílém" období působí kombinace žluté a oranžové jako z jiného světaFoto: salone del mobile

Do kuchyně patří i jídelní stůl

Na kuchyňské trendy navazují i pravidla pro výběr jídelen a jídelních stolů, přesněji řečeno jejich desek. „I zde lze zaznamenat masivní použití kamene, pryskyřice, z níž pak vznikají odlehčené imitace kamene a skla,“ říká Pavel Šindelář z firmy Punto Design, která nabízí italský nábytek. A přidává další podobnosti mezi stoly a kuchyněmi: „Použité materiály dovolují výrazné ztenčení desek, a to i u těch velkých rozměrů. Na moderních stolech tak najdete desky silné pouhý centimetr až centimetr a půl, přičemž jejich délka jsou i tři metry v jednom kuse.“

Foto: salone del mobile

Úchytky na dvířkách a zásuvkách byly k vidění jen málokdeFoto: salone del mobile

V módě však zůstávají i desky ze dřeva, kde si firmy zakládají hlavně na dokonalém zpracování jeho hran, a skla. U něj se však pokoušejí odstranit jeho největší nevýhodu, tedy studenost. Další zápory najdete v článku 7 důvodů, proč si domů nepořizovat skleněný stůl. Ale brzy to může být jinak.  „Perfektně provedené silné lakování matnými laky zcela mění dojem ze skla, které takto upravené nepůsobí tak studeně, a je mnohem příjemnější na dotek,“ dodává Pavel Šindelář.

Foto: salone del mobile

Otevřené police a sklenky na nich sice připomínají spíš obývací stěnu, ale vzhledem k jejich (ne)praktičnosti se zřejmě moc neuchytíFoto: salone del mobile

I pro stoly pak platí, že jejich společným znakem je jednoduchost – a to jak ve vzhledu, tak u těchrozkládacích i v mechanismu a systému, kterým se zvětšují. Zapomeňte na sundavání desek a složité manévrování s páčkami a kličkami. Ke zvětšení stačí jeden pohyb. Pro kuchyně, co se týče technického provedení i vzhledu, totiž stále platí, že v jednoduchosti je krása!

Foto: Eggersmann

Závěsně spodní skříňky dodávají nábytkové sestavě odlehčený vzhledFoto: Eggersmann

Foto: salone del mobile

Bílé spotřebiče, zde třeba digestoř, se v bílé kuchyni skoro ztrácejí. A to je dobřeFoto: salone del mobile

Foto: salone del mobile

Z kuchyní zcela zmizela černá a nahradily ji hnědá se šedouFoto: salone del mobile

Foto: salone del mobile

Jednoduchost v technickém provedení i vzhledu vládne kuchyním i jídelnámFoto: salone del mobile

Foto: salone del mobile

Vaření v obýváku? I tak může vypadat blízká budoucnostFoto: salone del mobile

A jak si představujete svou ideální kuchyň vy? Podělte se o své nápady s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám