Hlavní obsah

Levné, ale dobré obklady? Poradíme!

Foto: Rako

Kolekce inspirovaná štíhlými stvoly bambusuFoto: Rako

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zútulňujete si domácí hnízdečko a čeká vás rekonstrukce koupelny, výměna podlah či něco podobného? Pak jistě dojde i na to, že budete muset jít koupit nové obkladačky. Jak se při tom nenapálit vám poradí šéfdesignér značky RAKO Marek Vráblík.

Článek

Dejme tomu, že plánuji novou koupelnu a ráda bych do ní obklady a dlažbu podle „poslední módy". Co byste mi doporučil vybrat?

Každý z nás inklinuje k určitému stylu v bydlení a stejně jako v módě, tak i v koupelně je to vždycky otázkou chutě a toho, co považujeme za krásné. A stejně jako v módě tak i v bydlení se trendy mění. Nyní po dlouhých letech dochází k obecnému „přesycení“ minimalismem, asketickými interiéry, strohými tvary a monotónními barvami. V designu, a to i u obkladů, se objevují emoce. Zařízení dostává přívětivou podobu a často se zde objevuje inspirace přírodou.

Pokud bychom tedy zařizovali koupelnu podle „poslední módy“, bude to něco mezi romantickým a neutrálním stylem s trochou minimalismu a dalšími trendovými prvky současnosti. Jestliže mám být konkrétnější, tak bych doporučil třeba kolekci Combi inspirovanou bambusovými stvoly, Tsunami s kapkami vody, květinovou Coral nebo pastelkové Mikado. Je to otázkou vkusu zákazníka nebo nápadu architekta.

A do kuchyně mohu zvolit ty samé obkladačky?

Výrobci keramiky dělí své kolekce na ty určené pro koupelny, kuchyně a podlahy. I když v nabídce se mohou objevit i série, které se dají kompletně použít pro obložení prakticky celého bytu. A řekl bych, že se tento uniformní design stává v současné chvíli velmi žádaný a že jde o další módní trend, který zaznamenáváme. V kuchyni je totiž důležité, aby dlažba byla odolnější a vydržela vyšší frekvenci pohybu osob i větší znečištění než třeba v koupelně. Odborně se tomu říká, že musí splnit podmínky otěruvzdornosti optimálně na stupni označeném PEI 4. Jinak co se týká designu, tak trendy jsou tady stejné jako v koupelně.

Foto: Rako

Trendy přejí přírodním materiálům i barvámFoto: Rako

Už jste to řekl, že je určitým trendem pokládat jednu sérii obkladů a dlažeb po celém bytě. Viděla jsem obrázky, kde byly obklady i v ložnici místo čela postele. Je reálné, že třeba dlažba časem vytlačí koberce nebo dřevěné podlahy i z dalších místností a budeme ji mít téměř všude?

Ano, to je pravda, keramický obklad se díky svým vlastnostem dostává na území, kam měl dříve vstup zakázán, tedy třeba do ložnice, dětského pokoje a dalších místností. Často nabádáme konzervativní zákazníky, aby opustili běžné konvence a dlažby s obklady pustili do prostorů, kam v minulosti nesměly. A přizpůsobuje se tomu i vzhled dlažeb, které nově imitují dřevo, textilní povrchy, koberce, drahé kameny, ale přitom si zachovávají přednosti keramického materiálu. Například dlažba je v kombinaci s podlahovým topením perfektním řešením, a to nejen do koupelny a kuchyně.

Jak se liší obklady, které si nejčastěji kupujeme u nás a které letí ve světě? Lišíme se v něčem třeba od Italů nebo Španělů, jejichž obklady jsou vyhlášené? Mimochodem stále platí, že tyto dva státy dělají nejlepší výrobky v Evropě?

Tvrzení, že Italové a Španělé udávají krok v designu, je dávno mylné. Češi se nemusejí bát koupit českou značku, která se bez obav může řadit mezi trendmakery v oblasti keramických obkladů a dlažeb a v ničem nezůstává pozadu, naopak je často mnohem lepší než některá ze Španělska, Itálie a třeba i Polska nebo Číny. Tedy design může být stejný, kvalita často lepší a určitě nezklame ani dobrou cenou. Ani neplatí, že trendy jsou ve Španělsku a Itálii jiné než u nás. I tam najdete mezi novinkami imitace dřeva, velké formáty, kombinace různých dekorací a formátů.

Foto: Rako

Marek Vráblík vládne designu značky RAKOFoto: Rako

Narazil jste na to, že se k nám dostávají obklady z Polska nebo Číny. To asi  nebude zrovna největší kvalita. Jak vlastně poznám, že si kupuju dobré výrobky? Lze říct třeba nějakou částku, pod kterou bych neměla jít, protože taková podlaha nic nevydrží?

Tady vás musím vyvést z omylu, protože nízká cena nemusí vždy znamenat nízkou kvalitu. Kolik za dlažbu nebo obklad zaplatíte, závisí na rozměru dlaždic, způsobu dekorace i použité technologii. Proto lze sehnat kvalitní české výrobky, kde nás metr čtvereční přijde na dvě stovky. A samozřejmě objevíte i takové obklady a dlažbu, za které dáme tři tisíce. Ale to jsou třeba ty nejluxusnější ve velikosti 60 krát 120 centimetrů. Samozřejmě když někde objevíte takto velké dlaždice za pět set korun, navíc vyrobené na východ od našich hranic, tak bych je raději nekupoval.

Dobře, jak tedy poznám, že si kupuji kvalitní obkladačky?

Máte pravdu, že to občas není jednoduché, ale třeba v české produkci se setkáte se speciálními sériemi určenými do koupelen i kuchyní. Nemusíte proto dlouho zkoumat různé stupně otěruvzdornosti a máte tak jistotu, že v dané místnosti bude dobře koupený materiál i dobře sloužit. U dovážených sérií to nemusí být vždy pravidlem, proto tam bych se poradil s odborníkem.

Znáte ale ten největší problém, který u nás panuje, i když mám kvalitní obklady – sehnat dobrého obkladače, který mi je položí, je dřina možná i zázrak. Jak poznám dobrého obkladače?

Řeknu to, co není novinkou: nejlepší je dbát doporučení známých, kteří vám mohou dát informace o kvalitě prováděných prací, s kterými mají zkušenosti. Ale protože jsou si tohoto problému vědomi i výrobci a prodejci, tak často i oni jsou schopni doporučit dobré kladeče.

Foto: RakoKolekce Coral je zdobená nenápadným vzoremA je jeden problém, který poznáme všichni, ale těžko s tím něco naděláme. Proč mi každý doporučí šedou spárovací hmotu, když je spousta hezčích barev?

Protože je to tak správně, do exteriéru a na podlahy patří šedá spárovačka. Na podlahách – a zná to každá žena – dochází k zanášení spár a bohužel nikdy to není rovnoměrné. Výsledkem je pak nesourodě barevný povrch, což nevypadá pěkně. U obkladů třeba v koupelně můžete popustit uzdu své fantazii. A ačkoli se spárovací hmoty dneska dají koupit zhruba ve dvaceti pěti rozmanitých odstínech, nejoblíbenější však přesto zůstává univerzální bílá anebo hnědá, která se používá k béžovým a tmavším obkladům přírodních barev. Důvod je ten, že příliš výrazné spáry potlačují vzhled keramiky.

Nikdy však nezapomínejte, jaká má být základní funkce spárovacích hmot. Raději to připomenu, že spárovací hmoty se mezi obklady dávají proto, aby se tudy nevsakovala voda a nevytvářelo se prostředí pro množení bakterií. Proto je třeba vybírat spárovací hmotu nejen podle barvy, ale i toho, kam ji chci použít.

Máte nějaký zaručený tip, jak se o obklady a dlažbu starat, aby byly po letech stále tak pěkné, jako když jsou nové? Tedy aby nám třeba bílé nezašedly. A jak dlouho mi vlastně taková dlažba doma vydrží?

Pokud pravidelně uklízíte běžnými čisticími prostředky, nehrozí ani po letech „drtivé“ znečištění. Dlažba vám vydrží klidně sto let. Ale je pravděpodobné, že vás dřív omrzí její design.

Tak děkuji a za sto let se těším na další rozhovor.

Reklama

Související témata:

Načítám