Hlavní obsah

Masáž chodidel jako lék i prevence: Jak najít konkrétní reflexní body?

Foto: shutterstock

Zkuste projednou proti únavě zabojovat masáží nohou. Poradíme vám, jak na niFoto: shutterstock

Reklama

Cítíte se unavení a skleslí? Máte pocit, že se na vás povinnosti valí ze všech stran, vy jim nemůžete uniknout a stres vám už přerůstá přes hlavu? Naučte se masáž nohou, díky které vám brzy bude lépe.

Článek

Celé lidské tělo je pokryté tlakovými body, které jsou propojeny s vašimi vnitřními orgány a jejichž cíleným stlačováním a masáží můžete na tyto orgány působit, aktivovat je. Tato metoda se jmenuje akupresura a je mnohem složitější, než by se mohlo zdát. Ovšem velmi bohatou zónou reflexních bodů jsou také vaše chodidla – a taková specificky zacílená masáž vás může až překvapivě osvěžit. A kromě toho, kdo by si masáž chodidel neužil i jen tak?

Na nachlazení

Cítíte, že na vás něco leze? I to můžete zastavit správně cílenou masáží chodidel. Na koncích palce, ukazováčku a prostředníčku najdete reflexní body, které ovlivňují vaše čelní dutiny, na prsteníčku a malíčku zase body spojené s dutinami lícními. Promasírujte je krouživým pohybem, stačí ale i několik vteřin trvající opakovaný tlak. Soustředit se můžete také shora na nehtové lůžko palce, které je propojeno s nosní dutinou. Nevynechejte ani shora prostor mezi palcem a ukazováčkem, kde budete příznivě působit na své průdušky.

Foto: shutterstock

Jaké místo či orgán trápí vás? 1 – čelní dutiny, 2 – lícní dutiny, 3 – žaludek, 4 – tlusté střevo, 5 – tenké střevo, 6 – vaječníky, 7 – játra, 8 – ledviny, 9 – močová trubice, 10 – močový měchýř, 11 – solar plexus, 12 – oči, 13 – krční páteřFoto: shutterstock

Na špatné trávení

Pokud vás trápí bolest žaludku, nebo dokonce cítíte nevolnost, nahmatejte reflexní bod na vnitřní straně vašeho chodidla, pod palcem, kde se klenba nohy zvedá. Právě tam najdete příslušnou tlakovou zónu, kterou důkladně promasírujte.

Trávení zase usnadní tlaková masáž v oblasti paty – ne na úplném konci, to je oblast, která odpovídá pohlavním orgánům, ale na levé noze těsně nad ní a na pravé noze někde uprostřed chodidla směrem vně – právě tam budete příznivě působit na tlusté střevo. Tenké střevo je pak ve stejné oblasti, ale spíše ke středu plosky nohy.

Na ženské problémy

Pokud trpíte bolestivou menstruací, zaměřte se na oblast vaječníků, kterou najdete na vnější straně nohy, spíše zboku jakoby pod kotníkem než přímo na chodidle. Na stejném místě ale na vnitřní straně nohy, také pod kotníkem, najdete oblast, která odpovídá děloze. Dopřejte tedy oběma pořádnou masáž a brzy se vám uleví.

Na problémy s játry

Pokud máte dlouhodobé problémy s játry, ale i v případě, že máte zrovna nehezkou kocovinu, najděte odpovídající reflexní bod a několikrát ho promasírujte. Nachází se kousek pod prsty, v oblasti mezi prostředníčkem a prsteníčkem na pravém chodidle, blíže ke středu nohy.

Foto: shutterstock

Masáž chodidel zvládnete sami...Foto: shutterstock

Na problémy s ledvinami

Pokud vás trápí ledviny nebo trpíte zánětem močového měchýře, také můžete použít reflexní masáž. Bod spojený přímo s ledvinami najdete téměř v přesném středu chodidla, je spíše podlouhlý a rovnoběžný s ploskou nohy. Pokud pak budete nohu masírovat dále, níž a směrem šikmo k vnitřní straně chodidla, budete příznivě působit na své močovody. Na ně pak navazuje bod svázaný s močovým měchýřem, který je na vnitřní straně chodidla těsně nad počátkem paty.

Ale ani veškeré masáže vás nespasí, pokud nebudete v tomto případě také pít dostatečné množství vody.

Na stres

Všeobecnému napětí organismu rozhodně pomůže jakákoli masáž, včetně té na chodidlech – nemusíte se ani soustředit na žádný konkrétní bod. Přesto je extrémně citlivou oblastí reflexní bod napojený na solar plexus, který najdete asi v jedné třetině nohy, kousek pod prsty, v oblasti mezi ukazováčkem a prostředníčkem. Uvolnění by měla přinést nejprve jemná kruhová masáž a pak několik pevnějších stlačení tohoto místa.

Ulevte také svým unaveným očím tím, že si rozmasírujte spodní část obou ukazováčků, nebo ztuhlé krční páteři, kterou uvolníte tlakem na bok obou palců.

Kdy jste si naposledy dopřáli důkladnou masáž chodidel?

Reklama

Načítám