Článek
Recept na vanilkové rohlíčky má jistě každá rodina svůj zažitý a léty ozkoušený. Některé se liší více, některé méně. Ale pokud máte rádi rohlíčky, které se přímo rozpadají, jste tu správně.
Nejlepší vanilkové rohlíčky
Na 1 dávku budete potřebovat: 240 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru, 100 g mletých vlašských oříšků, moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení
Postup: Ze všech surovin zpracujte hladké a pevné těsto. Ideální je připravit si ho den dopředu a přes noc ho nechat odpočinout v ledničce.
Před zpracováním ho ale nechte chvilku v pokojové teplotě, bude se s ním lépe pracovat. Ale pozor, nesmí být zase moc teplé, to by z něj nešlo tvarovat vůbec nic. Poté si z části těsta vyválejte větší váleček a ten nakrájejte na kolečka. Díky tomu budou všechny rohlíčky stejně velké. Poté z kousků vyválejte válečky a ohněte je do tvaru rohlíčků.
Doba pečení je v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10–15 minut. (Raději je bedlivě hlídejte a dobu pečení si upravte podle zkušeností s vaší troubou.) Po upečení rohlíčky nechte chvilku zchladnout a potom je ještě teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
Tip: Jestliže máte doma strojek na cukroví, můžete si ulehčit práci a rohlíčky vytvářet s jeho pomocí. Díky tomu budou ještě křehčí a nadýchanější a budou mít jednotnou formu.
Tip pro alergiky: Tyto rohlíčky jsou bez vajec. Můžete si zkusit udělat i rohlíčky bez másla, nebo bez ořechů. Máslo lze nahradit Herou, ořechy nahradíte špatně - pokud to nejde jinak, raději je vynechte.
Patříte mezi milovníky pečení cukroví a máte chuť vyzkoušet nové a zajímavé druhy cukroví? Vyzkoušejte třeba úžasné ořechové věnečky s krémem nebo překrásné krémové květy. A pokud dáváte přednost zdravějším druhům cukroví, určitě se vám zalíbí třeba tyto nepečené kuličky.