Hlavní obsah

Luxusní kokosky, křupavé a vláčné. Elegantní způsob, jak spotřebovat zbylé bílky

Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Reklama

Jestli existuje cukroví, které nadchne snad každou návštěvu, jsou to pravé kokosky. Přitom na nich není nic až tak světoborného. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné a krásně voní po jemném kokosu.

Článek

Základním kamenem úrazu při pečení kokosek je snad jen vyšlehávání sněhu s cukrem nad párou. I když je to v případě cukroví pořád to samé dokola, pojďme si to společně zopakovat.

Variace receptů na kokosky

Tento recept na kokosky počítá s většími kupovanými vejci. Pokud máte menší, možná budete muset místo uvedených tří bílků použít pět. Někdo kokosky dává do zdobicích sáčků a stříká je na pečicí papír, stačí ale dělat hromádky navlhčenými prsty rovnou z vařečky – i tak budou dokonalé!

Na 2 plechy plné výborných kokosek potřebujete:

  • 30o g cukru moučky
  • 3 bílky z velkých vajec
  • 1 velkou lžíci 4% octa
  • 100 g mletého kokosu
  • 80 g polohrubé mouky

Postup

01.

Z bílků vyšlehejte ukázkový sníh a v parní lázni do něj potom postupně zašlehávejte moučkový cukr. Jakmile je směs bílá, přilijte ocet a přisypte kokos. Vše ještě chvíli míchejte v páře.

02.

Vyndejte kastrůlek z parní lázně a přimíchejte mouku. S ní ale zacházejte opatrně, je možné, že bude stačit méně než uvedené množství (podle velikosti bílků). Raději ji přisypávejte postupně.

03.

Připravte si rovnou dva plechy a udělejte všechny kokosky najednou, ať už zvolíte zdobicí sáček, nebo budete tvořit hromádky. Těsto by se mělo udržovat pořád teplé, tak raději pracujte rychle! Předehřejte troubu na 150 °C a kokosky nechte na plechu chvilku oschnout. Pak je zvolna sušte v troubě a nechte několik dní uležet v chladu, aby byly měkké.

Reklama

Načítám