Článek
Základním kamenem úrazu při pečení kokosek je nejspíš vyšlehávání sněhu s cukrem nad párou. I když je to v případě cukroví pořád to samé dokola, pojďme si to společně zopakovat.
Tento recept na kokosky počítá s většími kupovanými vejci. Já tentokrát doma nafasoval vajíčka přímo od našich slepic, která byla podstatně menší, takže jsem místo uvedených třech bílků použil nakonec pět. Někdo kokosky dává do zdobicích sáčků a stříká je na pečicí papír, já jsem naučený dělat hromádky navlhčenými prsty rovnou z vařečky.
Na tři plechy plné výborných kokosek potřebujete: 30 dkg cukru moučky, 3 bílky z velkých vajec, 1 velkou lžíci 4% octa, 10 dkg mletého kokosu, 10 dkg polohrubé mouky.
Pustíte se do nich i vy?Foto: Mona Martinů
Postup: Z bílků vyšlehejte ukázkový sníh a v parní lázni do něj potom postupně zašlehávejte moučkový cukr. Až je směs bílá, přilijte ocet a přisypte kokos. To celé ještě chvíli míchejte v páře.
Moučkový cukr přišlehávejte až nad párouFoto: Mona Martinů
Vyndejte kastrůlek z parní lázně a přimíchejte mouku. S ní ale zacházejte opatrně, je možné, že bude stačit méně než uvedené množství (podle velikosti bílků), raději přisypávejte postupně, abyste z toho nakonec neměli tuhou drobenku!
Připravte si rovnou tři plechy kokosek a udělejte všechny najednou. Těsto by se mělo udržovat pořád teplé, tak raději pracujte rychle! Potom dejte troubu předehřát na 150 stupňů Celsia a kokosky nechte na plechu chvilku oschnout. Pak je zvolna sušte v troubě a nechte několik dní uležet v chladu, aby byly měkké.
Někdo stříká kokosky na plech zdobicím sáčkemFoto: Mona Martinů
Podle vánoční tradice má být na stole sedm druhů cukroví. Mezi klasiku patří pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo plněné ořechy. Nebo u vás vedou vosí hnízda?