Hlavní obsah

Vánoční cukroví: Kokosky

Foto: Mona Martinů

Jestli existuje cukroví, které u nás obdivuje snad každá návštěva, tak jsou to pravé kokosky. Přitom na nich nic až tak světoborného není. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř táhlé a vláčné, a krásně voní po jemném kokosu.

Článek

Základním kamenem úrazu při pečení kokosek je nejspíš vyšlehávání sněhu s cukrem nad párou. I když je to v případě cukroví pořád to samé dokola, pojďme si to společně zopakovat.

Tento recept na kokosky počítá s většími kupovanými vejci. Já tentokrát doma nafasoval vajíčka přímo od našich slepic, která byla podstatně menší, takže jsem místo uvedených třech bílků použil nakonec pět. Někdo kokosky dává do zdobicích sáčků a stříká je na pečicí papír, já jsem naučený dělat hromádky navlhčenými prsty rovnou z vařečky.

Dost bylo teorie, teď už hurá na osmý recept (z 35 druhů, které mám naplánované)!

Foto: Mona Martinů

Pustíte se do nich i vy?

Na tři plechy plné výborných kokosek potřebujete: 30 dkg cukru moučky, 3 bílky z velkých vajec, 1 velkou lžíci 4% octa, 10 dkg mletého kokosu, 10 dkg polohrubé mouky

Postup: Z bílků vyšlehejte ukázkový sníh a v parní lázni do něj potom postupně zašlehávejte moučkový cukr. Až je směs bílá, přilijte ocet a přisypte kokos. To celé ještě chvíli míchejte v páře.

Foto: Mona Martinů

Moučkový cukr přišlehávejte až nad párou

Vyndejte kastrůlek z parní lázně a přimíchejte mouku. S ní ale zacházejte opatrně, je možné, že bude stačit méně než uvedené množství (podle velikosti bílků), raději přisypávejte postupně, abyste z toho nakonec neměly tuhou drobenku!

Připravte si rovnou tři plechy kokosek a udělejte všechny najednou. Těsto by se mělo udržovat pořád teplé, tak raději pracujte rychle! Potom dejte troubu předehřát na 150 stupňů Celsia a kokosky nechte na plechu chvilku oschnout. Pak je zvolna sušte v troubě a nechte několik dní uležet v chladu, aby byly měkké.

Foto: Mona Martinů

Někdo stříká kokosky na plech zdobicím sáčkem

A jak kokosky připravujete vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC