Hlavní obsah
2,9
(906)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Nechceme strašit, ale do Vánoc nezbývá ani měsíc! Pomalu se tak můžete dát do pečení druhů, které jsou nejlepší, až když se odleží. Třeba perníčků nebo pracen. Dnešní perníčky jsou sice měkké hned, ale otestovali jsme pro vás, že pár týdnů v krabici jim také prospěje!

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
  • 60 g medu
  • 110 g tuku
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1,5 lžíce perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 90 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 bílek na potření
Článek

Postup

01.

Tuk (my dali Heru, ale použít můžete i jiný rostlinný tuk nebo máslo) rozpusťte s medem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

02.

Zašlehejte vejce a vše zpracujte s moukou, perníkovým kořením, sodou, cukrem a citronovou šťávou.

03.

Pokud by se těsto lepilo, dejte ho na chvíli zatuhnout do lednice (záleží na použitém tuku), jinak ho můžete rovnou zpracovat. Na pomoučeném vále vyválejte na 0,5 cm tlustý plát, vykrajujte tvary, dejte na plech a pečte asi 10 minut při 180 °C dozlatova.

04.

Ihned po upečení můžete perníčky potřít rozšlehaným bílkem nebo celým vajíčkem, případně ozdobit polevou.  Jak na polevu najdete v článku Bílková poleva na perníčky. Snadný recept, velký efekt!

Tip: Další podrobný návod, jak zdobit perníčky, najdete ve videu Perfektní perníčky? Máme tipy na nej polevu i zdobení.

Spoustu dalších ověřených receptů najdete v článku Nejlepší vánoční cukroví. Nebo dáte přednost cukroví podle Sandtnerové? Každopádně si projděte náš plán vánočního pečení, kde najdete skvělé tipy, jak si práci usnadnit i jak ušetřit.

Reklama