Článek
Hra se surovinami na základní těsto a náplně je zábavná, a když dodržíte pár základních zásad, určitě se vám povedou skvělé barevné i chuťové variace. V průběhu prosince vám přineseme vyzkoušené recepty na čtyři naše nejpovedenější kousky.
Na co se můžete těšit?
Tradiční vosí hnízda: piškoty, kakao a vaječný likér
Základ hmoty na tradiční vosí hnízda tvoří obvykle piškotové drobečky s kakaem, máslem a cukrem. V některých rodinách se přidávají i jemně mleté ořechy, pár lžic mléka (nebo rumu) na provlhčení nebo vaječný bílek. Pokud máte osvědčený recept, není důvod ho měnit. Pokud ten správný zatím hledáte, můžete vyzkoušet některý z našich.
Nemusí to být ale jenom piškoty a kakao. Do základu hmoty můžete použít rozlámané a nepovedené zbytky cukroví, nebo téměř jakékoliv sušenky či perník na strouhání. Princip je stejný: povolené máslo se prošlehá s cukrem a dalšími surovinami, přidají se sušenkové drobečky a hmota se nechá odležet. Můžete do ní přimíchat různé druhy ořechů, mandle, kokos a dokonce i mák. Na zvlhčení použijte kondenzované mléko, ořechové máslo nebo oblíbený likér.
Tip: Pokud se pustíte do experimentování, možná se vám bude hodit informace, že na 25 vosích hnízd budete potřebovat přibližně 150 g sušenek, 30-60 g ořechů, mandlí nebo kokosu a asi 120 g másla. S cukrem šetřete, často postačí lžíce.
Nebojte se experimentovat ani s náplní
Na 25 vosích hnízd vám postačí mistička náplně. Může to být tradiční hustý vaječný likér, máslo prošlehané se žloutkem, trochou cukru a rumem, ale použít můžete i zbytek krému z plněných ořechů nebo jakoukoliv oblíbenou hustější náplň. Zkusit můžete lemon curd a mně se letos osvědčilo citrusové želé. Dobře funguje i krém z karamelového kondenzovaného mléka a másla.
Všechny chyby se dají napravit
Nepečené cukroví má velkou výhodu v tom, že se dá snadno „opravit“. Hmota se příliš drobí? Přidejte lžíci másla, nebo mléka. Příliš se lepí? Spraví to další hrst sušenkových drobečků. Vosí hnízda nejdou vyklepnout z formiček? Uválejte z nich kuličky. Výsledek bude vždy skvělý.
Když patří nepečené cukroví mezi vaše favority, můžete vyzkoušet i netradičnější kousky. Znáte šípkové cukroví? Pekla ho už Sandtnerová. A čokoládové kaštany patří mezi mé nejoblíbenější.