Hlavní obsah

Jedno z nejoblíbenějších cukroví? Vosí hnízda! Zkuste letos nové variace

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Ať už jim budeme říkat vosí hnízda, nebo včelí úly, určitě zmizí z krabice s cukrovím mezi prvními. A i když nedáte dopustit na tradiční verzi z kakaové hmoty a náplní z poctivého domácího vaječňáku, zkuste letos rodinu překvapit něčím novým. Protože o Vánocích platí, že víc je víc. 

Článek

Hra se surovinami na základní těsto a náplně je zábavná, a když dodržíte pár základních zásad, určitě se vám povedou skvělé barevné i chuťové variace. V průběhu prosince vám přineseme vyzkoušené recepty na čtyři naše nejpovedenější kousky.

Na co se můžete těšit?

Tradiční vosí hnízda: piškoty, kakao a vaječný likér

Základ hmoty na tradiční vosí hnízda tvoří obvykle piškotové drobečky s kakaem, máslem a cukrem. V některých rodinách se přidávají i jemně mleté ořechy, pár lžic mléka (nebo rumu) na provlhčení nebo vaječný bílek. Pokud máte osvědčený recept, není důvod ho měnit. Pokud ten správný zatím hledáte, můžete vyzkoušet některý z našich.

Nemusí to být ale jenom piškoty a kakao. Do základu hmoty můžete použít rozlámané a nepovedené zbytky cukroví, nebo téměř jakékoliv sušenky či perník na strouhání. Princip je stejný: povolené máslo se prošlehá s cukrem a dalšími surovinami, přidají se sušenkové drobečky a hmota se nechá odležet. Můžete do ní přimíchat různé druhy ořechů, mandle, kokos a dokonce i mák. Na zvlhčení použijte kondenzované mléko, ořechové máslo nebo oblíbený likér.

Tip: Pokud se pustíte do experimentování, možná se vám bude hodit informace, že na 25 vosích hnízd budete potřebovat přibližně 150 g sušenek, 30-60 g ořechů, mandlí nebo kokosu a asi 120 g másla. S cukrem šetřete, často postačí lžíce.

Nebojte se experimentovat ani s náplní

Na 25 vosích hnízd vám postačí mistička náplně. Může to být tradiční hustý vaječný likér, máslo prošlehané se žloutkem, trochou cukru a rumem, ale použít můžete i zbytek krému z plněných ořechů nebo jakoukoliv oblíbenou hustější náplň. Zkusit můžete lemon curd a mně se letos osvědčilo citrusové želé. Dobře funguje i krém z karamelového kondenzovaného mléka a másla.

Všechny chyby se dají napravit

Nepečené cukroví má velkou výhodu v tom, že se dá snadno „opravit“. Hmota se příliš drobí? Přidejte lžíci másla, nebo mléka. Příliš se lepí? Spraví to další hrst sušenkových drobečků. Vosí hnízda nejdou vyklepnout z formiček? Uválejte z nich kuličky. Výsledek bude vždy skvělý.

Když patří nepečené cukroví mezi vaše favority, můžete vyzkoušet i netradičnější kousky. Znáte šípkové cukroví? Pekla ho už Sandtnerová. A čokoládové kaštany patří mezi mé nejoblíbenější.

Reklama

Načítám