Hlavní obsah
3,6
(99)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Chystáte se letos péct pracny? Nejlepší čas na jejich přípravu je první adventní víkend, ale když je upečete do druhého adventního víkendu, stihnou se do Vánoc krásně rozležet a změknout. Na těsto můžete použít rostlinný tuk i máslo a hezky voní po oříšcích a koření.

20 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
  • 250 g hladké mouky
  • 190 g cukru moučka
  • 200 g tuku
  • 1 ks vejce
  • 90 g vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 30 g kakaa
Článek

Pracen, podobně jako plněných ořechů, se mnoho domácích pekařek a pekařů bojí. Půjdou z formičky pěkně vyklepnout, nebo vyjde všechna práce nazmar? Obavy můžete odložit na jiné druhy cukroví, s tímto receptem vám budou pracny lítat z formiček skoro samy. Pokud však chcete mít jistotu, na první várku vytřete formičky trochou rozpuštěného másla.

Postup

01.

Mouku zpracujte s cukrem, vejcem, ořechy, kořením, kakaem a tukem na hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu nebo i do druhého dne v chladu odpočinout.

02.

Odleželé těsto natlačte po kouskách do formiček na medvědí tlapky a dejte asi na 12 minut péct do trouby vyhřáté na 170 °C.

03.

Ihned po upečení opatrně vyklopte. Upečené pracny můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

04.

Cukroví uložte do dózy a nechte alespoň týden (ideálně však déle) odležet, pracny pak krásně změknou.

Další recepty na pracny

Reklama

Načítám