Hlavní obsah
3,6
(93)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Nejvyšší čas pustit se do pracen! Když je upečete do druhého adventního víkendu, ještě se vám stihnou krásně rozležet a změknout. Na těsto můžete použít rostlinný tuk i máslo a hezky voní po oříšcích a koření.

20 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Budete potřebovat
  • 270 g hladké mouky
  • 190 g cukru moučka
  • 200 g tuku
  • 1 vejce
  • 90 g vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 30 g kakaa
Článek

Postup

01.

Mouku zpracujte s cukrem, vejcem, ořechy, kořením, kakaem a tukem (my dali Heru, ale použít můžete i jiný směsný tuk nebo máslo) na hladké těsto. Zabalte do folie a nechte alespoň hodinu nebo i do druhého dne v chladu odpočinout.

02.

Odleželé těsto natlačte po kouskách do formiček na medvědí tlapky a dejte asi na 12 minut péct do trouby vyhřáté na 170 °C.

03.

Ihned po upečení opatrně vyklopte. Upečené pracny můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

04.

Cukroví uložte do uzavíratelné dózy a nechte alespoň týden odležet, pracny pak krásně změknou.

Podle vánoční tradice má být na stole sedm druhů cukroví. Mezi klasiku patří kromě pracen určitě ještě perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Nebo u vás vedou vosí hnízda?

Reklama

Související témata: