Hlavní obsah

Mazlení po sexu: Ano, nebo ne?

Foto: Thinkstock

Mazlení po aktu vyžadují spíš ženyFoto: Thinkstock

Reklama

Milování má svůj harmonogram, do něhož patří i dohra – mazlení po aktu. Taky ho vyžadujete, nebo patříte k těm, které se nejradši odkulí na bok a relaxují? Pozor na to! Něžnostem po sexu byste s partnerem měli věnovat pozornost. Jsou totiž důležitější, než si myslíte!

Článek

Nedávno spatřila světlo světa nová japonská studie, která uvádí, že celá polovina z 5600 respondentek přiznala, jak jsou pro ně něžnosti po milování velmi důležité, a proto se v nich odráží celkové hodnocení sexu s mužem. Aby toho ale nebylo málo, tak 44 % z dotázaných dam zároveň vyslovilo své přání – prožívat delší předehru, které se jim nedostává. Z těchto výpovědí autoři studie vyvodili, že ženy považují delší předehru a mazlení po sexu za důležitější než samotný pohlavní styk. Je, nebo není takový závěr unáhlený?

Čechy zajímá víc předehra

V Japonsku se předehra příliš nenosí, u nás je to spíš obráceně – schází něžný kontakt po aktu (jakožto důležitý faktor spokojenosti žen). Z posledních výzkumů Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze vyplývá, že průměrná délka předehry je u českých milenců půl hodiny, čtvrt hodiny zbývá na soulož. O milostné dohře ani slovo. Přitom je tak potřeba!

„Sexuální požitky mají blízko k těm kulinářským. Správný gurmán vám potvrdí, že dokonalá večeře se neobejde bez dobrého předkrmu, hlavního chodu a zákusku. V sexu je to stejné,“ popisuje sexuolog Zlatko Pastor, který se domnívá, že má-li intimní setkání za něco stát, musí být dobrá předehra, soulož i vše, co následuje potom. „Zpackaný předkrm a kohouta na víně dobrým moučníkem doženete stěží – stejně jako když něco odfláknete v sexu.“

Pro ženy aktem milování nekončí!

I když jsou tedy důležité všechny fáze sexuálního styku, průměrný pár staví předehru na první místo, neboť se jedná o stav vzrušení, který je příslibem toho, co má následovat. Při milostné dohře se takové úsilí jako na začátku obvykle nevynakládá, protože jak se mnozí domnívají, je už „po všem“, tak je to jedno. Tenhle názor si osvojili především muži, a to pro své biologické naprogramování, kdy jejich vzrušení opadává v průměru rychleji než u žen.

Roli hraje i počet let, kdy pár ve vztahu setrvává. Dá se totiž hovořit o nepřímo úměrné délce. „Čím je vztah delší, tím bývá kratší předehra, a o mazlení po sexu si může většina žen po desetiletém vztahu nechat jenom zdát,“ říká Pastor. Jak už ale bylo řečeno – mnoho milenek zájem o mazlení po aktu postrádá. A páry, které dohru vůbec neprovozují, přicházejí o hodně.

Po milování se neotáčejte zády

Mazlení po sexu jakožto čas vhodný pro vzájemné lichotky, dodávání sebevědomí či usnutí v náruči milence dokáže znovu zesílit partnerský vztah. Proto by se mu mělo aspoň občas věnovat tolik času jako předehře, je-li to technicky možné. Přivést protějšek k takovému uvažování lze ukázáním, že vy sama se nebojíte vyslovit něžná slovíčka, přejet mu nehty po zádech nebo uštědřit nějakou tu lichotku. Při příštím milování již bude jistě vnímavější k vašim potřebám!

A co děláte po sexu vy? Všímá si vás partner, nebo to jeho vyvrcholením končí?

Reklama

Související témata:

Načítám