Hlavní obsah
3,0
(559)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Perníčky jsou cukroví, kterým většinou celé vánoční pečení začíná. Ale tyhle perníčky jsou měkké hned druhý den!

20 min.
Příprava
6 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Těsto
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 ks vejce
  • 70 g rostlinného tuku
  • 15 dkg cukru moučka
  • 35 dkg hladké mouky
  • 2 lžičky perníkového koření
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup:

01.

Propracujte máslo s moukou a vejci, přidejte cukr, sodu, koření, med, kakao a vypracujte hladké těsto (může být i měkčí, je možné přidat i trochu mléka – to tak, že ho zahřejete v kastrůlku a rovnou v něm rozpustíte med). Těsto může být vláčné až moc, proto ho raději nechte v lednici přes noc odpočinout.

02.

Těsto rozválejte na možná trochu silnější plát, než jste zvyklé (4 mm) a vykrajujte tvary, fantazii se meze nekladou. Pokládejte na pečicí papír a pečte na 160 stupňů. Dejte pozor, aby se vám nezačaly připalovat kraje, to už by bylo pozdě.

03.

Nechte přes noc uležet a druhý den můžete zdobit. Citronovou polevu dělejte od oka, protože každý bílek je stejně jinak velký. Jde o to rozšlehat bílek s prosetým moučkovým cukrem a kapkami citronu. Výsledná hmota nesmí být úplně tuhá, ale musí držet tvar.

Tip

Perníčky by se správně měly zdobit nejméně den po upečení. Jinak na nich totiž nedrží poleva a je to škoda práce.

A jaký recept na hned měkké perníčky máte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám