Článek
Postup:
01.
Propracujte máslo s moukou a vejci, přidejte cukr, sodu, koření, med, kakao a vypracujte hladké těsto (může být i měkčí, je možné přidat i trochu mléka – to tak, že ho zahřejete v kastrůlku a rovnou v něm rozpustíte med). Těsto může být vláčné až moc, proto ho raději nechte v lednici přes noc odpočinout.
02.
Těsto rozválejte na možná trochu silnější plát, než jste zvyklé (4 mm) a vykrajujte tvary, fantazii se meze nekladou. Pokládejte na pečicí papír a pečte na 160 stupňů. Dejte pozor, aby se vám nezačaly připalovat kraje, to už by bylo pozdě.
03.
Nechte přes noc uležet a druhý den můžete zdobit. Citronovou polevu dělejte od oka, protože každý bílek je stejně jinak velký. Jde o to rozšlehat bílek s prosetým moučkovým cukrem a kapkami citronu. Výsledná hmota nesmí být úplně tuhá, ale musí držet tvar.
Tip
Perníčky by se správně měly zdobit nejméně den po upečení. Jinak na nich totiž nedrží poleva a je to škoda práce.
A jaký recept na hned měkké perníčky máte vy?