Hlavní obsah

Skvělé měkké perníčky

Hodnocení:
(15)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
6 minut
Náročnost
střední

Perníčky jsou cukroví, kterým většinou celé vánoční pečení začíná. Ale tyhle perníčky jsou měkké hned druhý den!

Ingredience pro:
3 plechy
Na perníčky potřebujete:
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 ks vejce
  • 70 g tuku na pečení (Hera)
  • 15 dkg cukru moučka
  • 35 dkg hladké mouky
  • 2 lžičky koření do perníku
Na potření potřebujete:
  • vejce
Článek

Postup:

Krok 1: Propracujte máslo s moukou a vejci, přidejte cukr, sodu, koření, med, kakao a vypracujte hladké těsto (může být i měkčí, je možné přidat i trochu mléka – to tak, že ho zahřejete v kastrůlku a rovnou v něm rozpustíte med). Těsto může být vláčné až moc, proto ho raději nechte v lednici přes noc odpočinout.

Krok 2: Těsto rozválejte na možná trochu silnější plát, než jste zvyklé (4 mm) a vykrajujte tvary, fantazii se meze nekladou. Pokládejte na pečicí papír a pečte na 160 stupňů. Dejte pozor, aby se vám nezačaly připalovat kraje, to už by bylo pozdě.

Krok 3: Nechte přes noc uležet a druhý den můžete zdobit. Citronovou polevu dělejte od oka, protože každý bílek je stejně jinak velký. Jde o to rozšlehat bílek s prosetým moučkovým cukrem a kapkami citronu. Výsledná hmota nesmí být úplně tuhá, ale musí držet tvar.

Tip: Perníčky by se správně měly zdobit nejméně den po upečení. Jinak na nich totiž nedrží poleva a je to škoda práce.

A jaký recept na hned měkké perníčky máte vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama