Hlavní obsah

Moderní praní prádla: zastudena!

Foto: Thinkstock

Už to není jako kdysi. Prát se dá i při překvapivě nízkých teplotách vody!Foto: Thinkstock

Reklama

Není to tak dávno, co jste se učili prát a dávkovat prací prostředky pro teplotu vody 40 °C, a můžete začít znovu. Do koupelen se derou prací prostředky, které si se špínou poradí i ve studené vodě.

Článek

Je to tak. Praní ve vodě studené 15 a 20 °C se stává běžnou realitou. Díky výzkumům v oblasti praní, novým technologiím ve výrobě pracích prostředků a samozřejmě také vývoji nových praček.

Pere se jinak

Pere se pomocí generátoru bublin a při speciálních programech na 20 a 15 °C, ale nemusíte se bát, že se prádlo nevypere. Výrobci deklarují, že nové přístroje perou při nízkých teplotách se stejným účinkem jako běžné při čtyřicítce a ušetří až 15 % vody a 60 % energie.

„Nezanedbatelnou výhodou praní na nižší teploty je také fakt, že tento způsob je mnohem šetrnější k vašemu prádlu. Barvy vydrží mnohem déle svěží a vaše oděvy zvládnou bez úhony mnohem více pracích cyklů,“ říká Kateřina Holíková, produktová mažerka pro kategorii praček společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

Stejný výkon, velké úspory

Pro snadné používání a větší účinnost praní i za nižší teploty najdete v obchodech nové tříkomorové kapsle Ariel a nedávno se objevil nový prací prostředek, zatím jediný na trhu, Persil Expert 20 °C v práškové i gelové formě. Proč jde výrobce až do extrémů?

„Je téměř alarmující, že přibližně 90 % spotřebované energie při praní je využito právě k ohřevu vody. Zároveň toto množství může činit až 19 % celkové spotřeby energie v domácnosti,“ komentuje situaci Jana Očadlíková ze společnosti Henkel ČR a dodává: „Teď už není nutné používat vysoké teploty, protože nové prostředky jsou tak silné, že vyperou i odolné skvrny již při 20 stupních Celsia.“

Foto: Thinkstock

Správné třídění prádla i kvalitní prací prostředek ovlivní výsledek praní na první pohledFoto: Thinkstock

Jak perete vy?

Ze statistik vyplývá, že si již 71 % Evropanů pořídilo spotřebič s energetickým štítkem A+ nebo A++ a každý druhý pere při nižší teplotě než v minulosti.

Chcete prát stále snadněji

Víte, že existuje více než 900 kombinací praní, které se odvíjejí od velikosti várky, úrovně zašpinění, množství skvrn a kvality vody? „Stejně tak existuje řada druhů skvrn a typická várka prádla může obsahovat až 40 g nečistot," říká Juraj Králík, zástupce společnosti Procter and Gamble. „Proto neustále hledáme prací a čisticí technologie, které si účinně a důsledně poradí s každou specifickou várkou a pokaždé poskytnou skvělý výsledek praní," dodává Juraj Králík.

Foto: Thinkstock

Praní se nám snaží výrobci praček usnadnit, protože jedno je jisté: nikdo se mu úplně nevyhne...Foto: Thinkstock

Než sáhnete do regálu

Při nákupu si uvědomte, co doma potřebujete.

  • Prací prostředky na bílé a stálobarevné prádlo mají ve složení mezi základními přísadami navíc optické zjasňovače (rozzáří prádlo) nebo bělicí látky jako percarborát.
  • Výrobky s označením „color“, určené na barevné prádlo, bělicí látky neobsahují, naopak zajistí ochranu barev.
  • Pro speciální materiály, jako je například vlna či sportovní materiály, je běžný prací prostředek vysoce zásaditý a mohl by způsobit zničení tohoto oblečení. V případě vlny to je zplstnatění, ztráta elasticity a tvaru. U sportovního oblečení by zase mohlo dojít k poškození ochranných funkcí.

Jestli se o praní chcete dozvědět více, přečtěte si také článek Spotřebiče, které vás ohromí: Pračky perou ve studené nebo Co dokážou moderní pračky? Možná to umí i ta vaše!.

Láká vás praní ve studené vodě, nebo raději zůstanete u „teplých“ programů?

Reklama

Související témata:

Načítám