Hlavní obsah

Voňavá i léčivá rozmarýnka

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozmarýn lékařskýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Na tom pražským mostě, rozmarýnka roste... Autor slov k téhle známé české lidové písničce možná u některého z pražských mostů skutečně ty fialové kalíšky s vyčnívajícími tyčinkami viděl kvést. Je to docela možné, protože rozmarýnka roste planě jako součást zelených keřovitých porostů.

Článek

Rozmarýn lékařský nebo lidově prostě rozmarýnka je voňavá členka rodiny hluchavkovitých a pěstuje se jako koření i jako léčivka. V posledních letech získává čím dál větší oblibu. Ať se vrtneme kamkoliv v Evropě, najdeme ji v oblastech v okolí Středozemního moře, kde roste ve volné přírodě, ale také třeba v Africe a v Portugalsku. Na sever přes Alpy ji přinesly římské legie, její pěstování se prý šířilo za franckého krále Karla I. Velikého, a vlhké a mírné zimy umožnily její pěstování i ve Velké Británii.

Jak se rozmarýn využívá

Jako léčivka se používají listy strhané z usušené natě. Usušené listy připomínají tvarem jehličí a i podobně voní, rozeznáme v nich vůni kafru a chutnají nahořkle. V kuchyni se čerstvé i sušené lístky užívají při přípravě různých druhů mas, bylinkových smetanových omáček nebo na pokrmy z hub. Hodí se na těžší jídla, skopové a vepřové maso, ale vždy jen v menších dávkách, protože jsou velmi aromatická.

Rozmarýn se používá při zažívacích potížích, při nechutenství, mírní střevní koliky a nadýmání.

Masti a koupele se používají na revmatismus a k prokrvení pokožky, právě kvůli obsahu kafru. Zlepšuje paměť, pomáhá při dlouhodobém stresu a chronických onemocněních. Působí na klidný spánek a uklidňuje nervy.

Rozmarýnový olejíček v aromalampě zmírňuje bolesti hlavy, stejně jako potírání spánků rozmarýnovým olejem.

Pozor: Rozmarýna není vhodnou bylinkou pro těhotné ženy, může totiž podráždit dělohu a provokovat k potratu nebo předčasnému porodu.

Reklama

Související témata:

Načítám