Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento recept si možná pamatujete z dětství, třeba vám ho dělávala babička nebo jste ho jedli ve školní jídelně. Kynuté rozpeky jsou výborné slané vdolky a tradičně se podávají s dušenou mrkví. Jestli je neznáte, určitě vyzkoušejte. Je to skvělé bezmasé jídlo!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
Na rozpeky
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 4 g sušeného droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 4 g soli
  • 110 ml mléka
  • 1 ks žloutků
  • 50 g másla
  • 1 lžíce másla na pomazání
Na dušenou mrkev
  • 500 g mrkve
  • 1,5 lžíce másla
  • 2 špetky soli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Možná znáte pod pojmem rozpeky sladké pečivo se švestkami... Tento tradiční recept je ale jiný – jedná se o slané buchty či vdolky, ke kterým se podává dušená mrkev.

Postup

01.

V menší misce promíchejte část (asi 50 g) hladké mouky, sušené droždí, cukr a sůl. Přilijte přibližně polovinu mléka a zamíchejte. Vznikne řídká směs na kvásek – nechte ji asi 30 minut vzejít.

02.

Vzešlý kvásek přeložte do zadělávací mísy, přidejte k němu zbytek hladké mouky, polohrubou mouku, žloutek a měkké máslo. Zadělejte vláčné těsto, které se nebude lepit na mísu. Přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte kynout asi 90 minut.

03.

Zatímco těsto kyne, připravte dušenou mrkev. Mrkev oloupejte, nakrájejte na kostičky a na másle restujte, až začne lehce zlátnout. Pak přidejte sůl a cukr a smažte dál, dokud se cukr nerozpustí. Mrkev poté zalijte vroucí vodou jen tak, aby byla ponořená. Hrnec přiklopte a duste do změknutí. Měkkou mrkev zakápněte citronovou šťávou.

04.

Vraťte se k rozpekům. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 6 stejných dílů, vytvarujte z nich bulky, položte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 20 minut.

05.

Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Vykynuté rozpeky v ní upečte dozlatova. Těsně po vytažení z trouby je ještě horké pomašlujte rozpuštěným máslem. Teplé rozpeky servírujte s dušenou mrkví.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 305,6 kJ
Bílkoviny6,87 g
Tuky13,33 g
Sacharidy40,59 g
Sůl1,22 g
SAFA6,37 g
Vláknina3,86 g
Cukry8,2 g

Načítám