Článek
Možná znáte pod pojmem rozpeky sladké pečivo se švestkami... Tento tradiční recept je ale jiný – jedná se o slané buchty či vdolky, ke kterým se podává dušená mrkev.
Postup
01.
V menší misce promíchejte část (asi 50 g) hladké mouky, sušené droždí, cukr a sůl. Přilijte přibližně polovinu mléka a zamíchejte. Vznikne řídká směs na kvásek – nechte ji asi 30 minut vzejít.
02.
Vzešlý kvásek přeložte do zadělávací mísy, přidejte k němu zbytek hladké mouky, polohrubou mouku, žloutek a měkké máslo. Zadělejte vláčné těsto, které se nebude lepit na mísu. Přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte kynout asi 90 minut.
03.
Zatímco těsto kyne, připravte dušenou mrkev. Mrkev oloupejte, nakrájejte na kostičky a na másle restujte, až začne lehce zlátnout. Pak přidejte sůl a cukr a smažte dál, dokud se cukr nerozpustí. Mrkev poté zalijte vroucí vodou jen tak, aby byla ponořená. Hrnec přiklopte a duste do změknutí. Měkkou mrkev zakápněte citronovou šťávou.
04.
Vraťte se k rozpekům. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 6 stejných dílů, vytvarujte z nich bulky, položte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 20 minut.
05.
Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Vykynuté rozpeky v ní upečte dozlatova. Těsně po vytažení z trouby je ještě horké pomašlujte rozpuštěným máslem. Teplé rozpeky servírujte s dušenou mrkví.
Fotonávod: Vyzkoušejte recept na vdolky plněné kysaným zelím a slaninou