Hlavní obsah

Milujeme chlebíčky! Víme, kde v Praze dělají ty nejlepší, ať už retro nebo módní hity

Foto: AI vizualizace

Foto: AI vizualizace

5:30
5:30

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Chlebíčky. Byly tu dřív než avokádové toasty a nikdy nás nezradily. Jsou to věrní společníci narozeninových oslav, rodinných sešlostí i rychlých obědů na stojáka. Dnes se k nim vracíme s láskou i nostalgií. Vydaly jsme se proto na lov a prošly pražské provozovny, kde tuhle ikonickou pochoutku dělají pořád poctivě, ať pořádně retro, nebo naopak na moderní vlně.

Článek

Kdo nemiluje chlebíčky, jako by snad ani nebyl Čech… Není nad to dát si jednou za čas alespoň jeden s vlašákem a vajíčkem. Tyhle malé gastronomické legendy sice drží krok s dobou, ale někdy naštěstí zůstávají hezky v minulosti, kdy majonéza nebyla sprosté slovo a petrželka patřila na každé sousto. Vydali jsme se tedy na průzkum a přinášíme vám výběr míst, kde si na chlebíčku opravdu pochutnáte.

Jizerské pekárny

SEO editorka Terka: Jizerská pekárna na rohu Dušní a Dlouhé ulice je jako stroj času, jen místo blikajícího panelu vás přivítá vitrína plná chlebíčků, baget, smaženek a salátů, které znáte z dětství. Tady se jede poctivě: bramborový i vlašský salát si připravují sami, chlebíčky jsou syté, nápadité a přitom krásně retro. A ceny? Takové, že si člověk skoro říká, jestli se jim nezasekl kalendář někde v devadesátkách. Za sebe smekám, je vidět, že to ještě někdo dělá poctivě, srdcem a hlavně pro lidi, ne pro instagram. Tohle je přesně ten typ podniku, kterého si musíme vážit. A ano, určitě se tam brzy vrátím. Ať už na chlebíček, skvělý žitný chléb se sýrem, nebo na závin a koláč. Ale nebudeme si lhát – nejspíš to zase vyhraje ten chlebíček.

Libeřské lahůdky

Editorka Hanka: Takhle - nejlepší chlebíčky dělal můj táta, ale na ty už můžu jen vzpomínat… Každopádně v redakci si při narozeninových oslavách užíváme chlebíčky poměrně často, a když je řada na mě, vždycky bez rozmýšlení zvolím Libeřské lahůdky. Jejich chlebíčky jsou bohatě zdobené a jen z poctivých surovin. Mají i zdravější verze, ale mezi námi, od chlebíčku si člověk asi žádnou dietu neslibuje, je to prostě malý hřích, který si dopřejete jednou za čas. Libeřské lahůdky mají pobočky po celé Praze a jejich chlebíčky stojí kolem 40 Kč. P.S.: Nejlepší je vajíčkový!

Foto: Libeřské lahůdky / Zdeněk Štěpnička

Co máte raději? Klasiku natvrdo, nebo strouhané? Foto: Libeřské lahůdky / Zdeněk Štěpnička

Chlebíčky Letná

Editorka Barbora: Nepatříme mezi rodiny, které by si nechávaly dovážet jídlo, ale máme jednu výjimku: chlebíčky, lépe řečeno minichlebíčky z Letné. Objednáváme si je na rodinné oslavy a opravdu je milujeme! Od té doby, co jsme je objevili, už nás klasická chlebíčková velikost „nebaví“. Minichlebíček je bohatě obložený (nabízejí tradiční druhy: šunkový vajíčkový, uherský, rostbífový, sýrový…), veky je jen tolik, aby se obloha měla na čem držet, a celý se dá jedním tahem vsunout přímo do úst (takže spokojen by byl možná i přísný odmítač chlebíčků Ladislav Špaček). A rozhodně je nepřekládáme na mísy, naopak: krabice plná nádherných minichlebíčků je nejhezčí ozdobou svátečního stolu – a u jedné nikdy nezůstane.

Hájek & Hájková

Redaktorka Tereza Š. D.: Chlebíčky si dopřávám skutečně jen při slavnostních příležitostech nebo na oslavách. Když nějakou pořádáme doma, rozhodně nejsem z hospodyněk, které by si je samy vyráběly. Objednávám je v cukrárně Hájek & Hájková, kde jsem si oblíbila hlavně roastbeefový a se sypaným vejcem. Ale je pravda, že se jedná o poměrně nákladnou záležitost. Jeden vyjde na zhruba 50 korun, což při větším odběru není zanedbatelná částka. Ale za tu chuť a hlavně ušetřený čas to rozhodně stojí.

Špejle

Redaktorka Jana Z.: Jsem vegetariánka, takže ve spoustě případů jsem odkázána na retro sýrový chlebíček, co ale miluji, je koncept Špejle. Tam mají opravdu skvělé „fancy“ chlebíčky a jednohubky, a to jak ve variantě bez masa, tak samozřejmě i s ním. Mým favoritem jsou s modrým sýrem, super jsou ale i s pečeným jablkem a karamelizovanými lískovými ořechy nebo hráškové bruschetty. Pokud chcete něco jiného než klasiku, doporučuji vyzkoušet.

Foto: Špejle

Moderní chlebíčky si meze nekladouFoto: Špejle

Ovocný Světozor

Redaktorka Lucie M.: Chlebíčky jsou pro mě až nostalgická záležitost, součást slavnostních okamžiků. Když se řekne chlebíček, mám ho spojený s Ovocným Světozorem, konkrétně s tím v pasáži Světozor ve Vodičkově ulici (jinak má své pobočky všude možně po Praze). Tam jsem si zašla s mámou na chlebíček, když jsem asi před miliardou let odmaturovala. Dnes má samozřejmě mnohem modernější podobu a i nabídka je pestřejší, najdete tam klasiku, ale i chlebíčky třeba s trhaným vepřovým, s roastbeefem, kozím sýrem a červenou řepou či krkovicí a sýrem brie. Nicméně já stejně nikdy neodolám tradičnímu chlebíčku s vejcem, šunkou a slušnou dávkou majonézy.

Bistro u Býka

Redaktorka Jitka L.: Klasické chlebíčky mám ráda, kdysi jsem na ně chodila k Paukertovi na Národní třídu, ale to už je bohužel historie. Moc dobré jsme ale nedávno objevili se synem v Bistru u Býka v Hybernské ulici. Mají tu i méně tradiční kombinace - například caprese nebo s treskou, což je fajn. A pokud vám nevadí místo chlebíčku krajíc dobrého chleba, tak třeba ten s vajíčkovou nebo avokádovou pomazánkou v nově otevřeném Antonínově pekařství na náměstí Míru je také sázkou na jistotu.

Načítám