Hlavní obsah

Nebojte se kynutého těsta!

Foto: Mona Martinů

Pochutnejte si na buchtách, koláčích a rohlíčcíchFoto: Mona Martinů

Reklama

„Z kynutého těsta nepeču, to neumím,“ říká snad 90 % zástupkyň ženského pohlaví, které znám. Přitom většina z nich si na buchtách, koláčích nebo rohlíčcích velmi ráda smlsne. Pozor, rozklepaná kolena nejsou na místě, zvládl jsem to já, zvládnete to i vy!

Článek

Pro inspiraci na dnešní pečení jsem šel rovnou do kuchařky, kterou jsem dostal k narozeninám od babičky Sýkorky. Cíl byl jasný: překonat předsudky a strach a poprvé v životě upéct kynuté buchty, koláče, skořicové šneky i slané rohlíčky. A jak to všechno dopadlo? Podívejte se sami a pečte se mnou!

Jak na kynuté těsto

Klasicky se kynuté těsto připravuje s vařečkou v ruce. Hněte se a hněte, dokud do těsta nevženete dost vzduchu a na povrchu není hladké jako „dětská prdelka“. V moderní době se ale stále častěji používá ruční hnětač, který udělá podobnou službu, aniž by vám upadla ruka nebo nedej bože vyrašil na pravé paži výrazný biceps.

Foto: Mona Martinů

Ruční hnětač vám ušetří spoustu práceFoto: Mona Martinů

Suroviny by měly mít ideálně pokojovou teplotu, aby těsto řádně vykynulo. Kvásek se v kuchařkách obecně připravuje v mouce, do které uděláte důlek. Mně se tento postup tak úplně neosvědčil, proto si vždy zahřeji mléko, přidám trochu cukru, rozdrobím kvasnice a kvásek nechám vyběhnout v hrníčku. To mě nikdo nezklamalo!

Vypracované těsto kyne zhruba hodinu, nejlépe přikryté utěrkou. Někdo ho i posypává moukou, aby se při kynutí nelepilo na mísu. Většinou se radí „na teplém místě“, což ale přeloženo do jazyku nepekařů znamená kdekoli doma (protože doma máte teplo). Nicméně je pravda, že na topení to jde přeci jen trochu rychleji. A teď už vzhůru na pečení!

Rychlé rohlíčky

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 150 ml oleje, 1 droždí (42 g), sůl a cukr, kmín nebo mák, vajíčko na potření

Foto: Mona Martinů

Rohlíčky nepotřebují dlouho kynoutFoto: Mona Martinů

Postup: Do části ohřátého mléka (asi 100 ml) přidejte lžičku cukru, prsty rozdrobte kvasnice a nechte v hrníčku vyběhnout – bude to trvat asi 10 minut. V míse si odvažte mouku, přidejte olej, kvásek a důkladně propracujte ručním hnětačem. Do těsta není nutné nic přidávat. Kdyby se vám přeci jen lepilo na prsty, přisypte trochu mouky.

Těsto po vykynutí (stačí asi 20 minut) vyválejte na silikonové podložce (nebo pomoučněném vále) na asi 5 mm silný plát. Rádýlkem nebo nožem vykrájejte trojúhelníčky o straně 5 cm a každý trojúhelníček srolujte od základny až ke špičce. Doporučuji skončit špičkou „pod rohlíčkem“ (jako by vám měl rohlíček tu špičku zasednout), v troubě se potom mrška nevyroluje a nerozleze.

Rohlíčky pokládejte na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte solí a kmínem nebo mákem a pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut (dozlatova).

Skořicoví šneci

Potřebujete: 250 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 50 g cukru moučka, 50 g hery, 1 lžíci sádla, 2 žloutky, půl kostky droždí (21 g), 200 ml mléka, sůl a cukr, rozinky, med, máslo, skořicový cukr, vejce na potření

Foto: Mona Martinů

Šneci s rozinkami a voňavou skořicíFoto: Mona Martinů

Postup: V hrnku nechte vzejít z trochy mléka, cukru a droždí kvásek. Ten poté přilijte do odvážené mouky, cukru, povolené hery (nesmí být tuhá, raději ji nakrájejte na kousky) a sádla. Těsto řádně propracujte a nechte hodinu vykynout.

Poté těsto vyválejte na 8 mm silný plát, potřete ho rozpuštěným máslem, pocákejte tekutým medem, posypte rozinkami a skořicovým cukrem a sviňte do rolády. Tu poté krájejte ostrým nožem (bude nutné ho pravidelně omývat) na centimetr silné plátky. Pokládejte je na plech, pomažte rozšlehaným vajíčkem a pečte dorůžova (asi 12–15 minut na 200 stupňů Celsia).

Těsto na koláče a buchty

Potřebujete: 1 kg hladké mouky, 150 g hery, 100 g cukru moučka, 1 balíček droždí (42 g), 1 lžičku cukru, 1 vejce, 500 ml mléka, sůl

V troše ohřátého mléka nechte vzejít kvásek se lžičkou cukru a rozdrobeného droždí. Smíchejte s moukou, kousky hery, cukrem, vejcem a zbytkem mléka. Přisolte, vypracujte hladké těsto a nechte hodinu vykynout. A teď máte dvě možnosti…

… tvarohové koláčky

K tomu potřebujete: 2 vaničky polotučného tvarohu, 2 vejce, cukr krystal dle chuti, rozinky, rozšlehané vejce Na žmolenku: 150 g hrubé mouky, 100 g hery, 100 g cukru

Foto: Mona Martinů

Koláčky s tvarohem z tradiční české kuchyněFoto: Mona Martinů

Postup: Z těsta rukama rozválejte váleček a nakrájejte ho nožem na větší kuličky. Z nich prsty vytvarujte malé koláčky, které pokládejte na plech. Bříšky můžete uprostřed každého koláčku vytvořit menší prohlubeň. Nebojte se dělat placičky opravdu tenké, však ony v troubě vyběhnou! Na koláčky vršte tvarohovou náplň, která vznikne smícháním vajec, tvarohu a cukru. Dozdobte rozinkami, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte dozlatova při 180 stupních Celsia. Nebojte se, že místo koláčů máte v troubě vyběhlé kopce. Poté, co je vyndáte z trouby, budou vypadat stejně jako ty z obchodu!

… povidlové buchty

K tomu potřebujete: lískové nebo vlašské ořechy, povidla, rozpuštěné máslo

Foto: Mona Martinů

Vykynuté těsto rozválejteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Doprostřed každého čtverce dejte povidla a zabalteFoto: Mona Martinů

Vykynuté těsto rozválejte na plát silný 8 mm. Rádýlkem z něj vykrájejte čtvrtce – dle výsledné velikosti buchet, doporučuji tak 6 x 6 cm. Doprostřed každého čtverce lžičkou přidejte povidla a oříšek.

Foto: Mona Martinů

Spoje uhlaďte a potřete máslemFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Vložte do vymazaného pekáčku a ještě potřete máslemFoto: Mona Martinů

Jednotlivé cípy spojte, prsty důkladně zahlaďte spoje, potřete rozpuštěným máslem a vkládejte do vymazaného pekáčku vždy kousíček od sebe – spojenými cípy dolů. Pečte při 190 stupních Celsia asi 20 minut. Hotové buchty nakonec jen pocukrujte a podávejte ke kávě nebo kakau.

Foto: Mona Martinů

Povidlové buchty jako od babičkyFoto: Mona Martinů

Při sepisování receptů jsem na ty buchty dostal zase chuť. Takže mizím, jdu péct, a vy udělejte to samé. Jsou výborné!

Reklama

Načítám