Hlavní obsah

Otoky nohou: Víme, proč vás (nejen) v létě trápí!

Foto: isifa

Oteklé nohy mohou signalizovat i vážná onemocněníFoto: isifa

Reklama

Zejména v létě spousta lidí trpí otoky nohou. Pokud si ale řeknete, že to je určitě vedrem a nebudete to řešit, neděláte dobře. Otoky nohou mohou být příznakem zdravotních problémů, a navíc se jich lze snadno zbavit.

Článek

Zná to asi každá žena i nejeden muž. V letních horkách vám během dne natečou nohy tak, že vás tlačí páskové boty a kotníky máte jako melouny. Příčin pravidelných otoků nohou může být opravdu spousta, my vám ty nejčastější popíšeme. Nepodceňujte je, mnohdy signalizují závažné choroby!

Důvod č. 1: Chronická žilní choroba (CVD)

Podle statistik je to jeden z nejčastějších důvodů otoku nohou a rozhodně by se neměla podceňovat – trpí jí asi 50 % populace a ženy jsou jí postiženy dvakrát častěji než muži. Nohy kvůli teplu ztrácejí napětí, uvolňují se a netlačí krev tak efektivně zpět k srdci, jak by to mělo být. Pokud jsou otoky způsobené CVD, na nohou zároveň najdeterozšířené žíly menšího či většího průsvitu. Otoky jsou nejvýraznější večer, zprvu mohou ještě do rána zmizet, postupně ale zůstávají i trvale.

„Nejrizikovějšími faktory vzniku chronické žilní choroby jsou nadváha, nedostatek pohybu, statická zátěž, sedavé zaměstnání, eventuálně i větší počet těhotenství,“ říká MUDr. Sabina Švestková, Ph. D. z portálu zilniporadna.cz. „Velmi účinné je nošení zdravotních punčoch, pomůže i užívání venofarmak, tedy ‚léků na žíly‘. Dále přiměřená fyzická a sportovní aktivita: chůze, jízda na kole, plavání, cvičení. Držte si váhu, jezte pestrou stravu, dbejte o pravidelné vyprazdňování a noste pohodlnou obuv,“ doporučuje lékařka.

Foto: thinkstock

Svým nohám dopřávejte dostatek pozornosti a péčeFoto: thinkstock

Důvod č. 2: Těhotenství

Pokud už máte nějakou zkušenost s těhotenstvím, možná znáte i nateklé nohy. Kvůli vývoji plodu se v těle ženy zejména v druhé polovině gravidity zadržuje větší množství tekutin. Že s touto mnohdy dost bolestivou záležitostí nejde nic dělat? Omyl! Stačí, když se budete snažit nohám neustále měnit polohu, a aspoň jednou denně vyrazíte na svižnější procházku. Také byste neměly podceňovat pitný režim avypít i 4 litry tekutin denně. Uvidíte, že se vám uleví!

Důvod č. 3: Sedavé zaměstnání

Pokud v práci celý den sedíte nebo naopak stojíte, a nesnažíte se to nějak vynahrazovat, zaděláváte si na pořádný problém. Jestliže se nehýbete, svaly na nohou stagnují a nepopohánějí žilní systém. Krev pak kvůli gravitaci zůstává v dolních končetinách, a ty otékají. Během práce se proto pravidelně protahujte, choďte do schodů pěšky, a to během dne párkrát zopakujte. Těch 5 minut za to vážně stojí! Nedostatek pohybu je navíc jedním z rizikových faktorů chronické žilní choroby, viz bod 1!

Další super tipy na cvičení vám prozradí Denisa v epizodě pořadu Cvičení pro kancelářské krysy televize Stream.cz!

Důvod č. 4: Problémy s ledvinami, játry nebo srdcem

Pokud vám špatně fungují ledviny, hromadí se v těle tekutiny a nejsnáze otečou nohy, které jsou prostě dole. Pokud máte nohy oteklé od kotníků dolů, může to signalizovat srdeční problémy a následné zadržování solí. A proč nohy otékají kvůli játrům? Jestliže se v nich přestane tvořit bílkovina jménem albumin, začne unikat tekutina z cév do okolních tkání – a ty se zvětšují. V případě, že pociťujete i další příznaky (oteklé oči, únava, nechutenství), neměli byste s návštěvou lékaře váhat!

Důvod č. 5: Lymfatické otoky

Posledním z nejčastějších důvodů oteklých nohou je chyba v lymfatickém systému. Lymfedém, tedy lymfatický otok, může být způsoben vrozenou vadou (ta se ale může začít projevovat až v dospělém věku) nebo infekcí mízních cév a podkoží. „Pokud máte kromě kotníků nateklý také nárt a prsty, může to být skutečně lymfedém,“ říká MUDr. Zuzana Navrátilová Ph.D. „Kromě vrozené vady může k poškození lymfatického systému dojít při operaci, růži nebo po úrazu,“ dodává. Zpočátku je tento typ otoku měkký, a když na něj delší dobu zatlačíte prstem, zůstane v něm důlek. Přes noc může opadat, ale časem už zůstává přítomen během celého dne, tvrdne a v krajním případě může způsobit až takzvanou sloní nohu.

Také vás trápí otoky nohou? Měly jste s nimi problémy v těhotenství nebo po úrazu? A jak jste celý problém řešili? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám